İstanbul Hilton Convention Center’da düzenlenen 8’inci Gayrimenkul ve Yazlık Evler Fuarı ve Arap-Türk Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşma yapan Vadiistanbul İcra Kurulu Üyesi Alpay Çepni, Türkiye'de arsa fiyatlarının değerlemesinde konutun önüne geçildiğini belirterek "Arsa kıymeti konut kıymetinin önünde. Konutta metrekare 2-3 bin TL arasında ortalamada dengeleniyor, arsa kıymetiyle konut kıymeti arasındaki denge sağlanırsa yavaş satan projelerin hızlanacağını düşünüyorum" diye konuştu.
"Son dönemde yabancı yatırımcılar açısından önemli ilerlemeler sağlandı memnunmusunuz gelinen noktadan?" sorusunu yanıtlayan Ahmet Çepni, "Türkiye'deki konut piyasasına yabancıların ilgisi eskiden de vardı ama şimdi hızla artmakta. İşin başlangıcında ülke içindeki talebe karşılık çok kaliteli ürünler üretildi kalite algısının yükselmesiyle, şu an öyle bir noktadayız ki maksimuma çıkmış durumdayız. 2004 ten sonra iletişide de maksimum seviyeye geldik. Bebekteki bir kafe dünya çapında bilinirliğe ulaşabiliyor. Allah vergisi bir Boğaz'ımız var ama şimdi bilinirliğimiz de var. İnanılmaz bir pazarlama argümanımız var" dedi.
Şanzelize'yi metrekare fiyatında yakalayabiliriz
"İstanbul'a ikonik bir yapı kazandırılarak, değerinin daha da artırılması önerisine nasıl bakıyorsunuz? sorusuna ise Instagram'da en çok paylaşılan 3.'cü yer. Şu an dünyanın cazibe merkezi olan cografyalara çok yakınız. Bosna-Hersekli bir işadamı İstanbul'u transit uçuşlarında kullanmak üzere İstanbul'dan daire aldı. İstanbul'u daha bilinir bir marka yaparsak metrekaresi 25 bin dolar olan Şanzelize'deki konutlar bizde de olabilir" diye yanıtladı.
Çepni, "Zürih, Londra, Paris gibi kentler yabancı yatırımında ilk 5'te yer alıyor. Bu kentler doymuş ama hala talep var. Arz çok az bu şehirlerde. Gayrimenkulün kalitesi arttıkça bu seviyeye gelecek" diye ekledi.
"Arsa değeriyle konut fiyatları dengelenmeli"
"Yabancılar projeyi tanıyıp geliyor"
Tükiye'de konut piyasasına yapılan doğrudan yatırımların grafiğini değerlendiren Çepni, "Eskiden paranın maliyeti çok yüksek olduğu için daha zordu. Şimdi finansman maliyeti düştü ve daha güzel projeler üretebildik. Dublin örneğini verirsek son 5 yılda yatırımcıların en fazla rağbet gösterdiği 2'inci kent olmuş yatırımcı burda ne görüyor? Şu anda İstanbul için başarıyı destekleyen en büyük sektörlerden birisi yeme-içme sektörünün yükselmesi. Pazar kahvaltısı için rezervasyon yaptığımızda mekanlardaki rzervasyonların yabancılardan oldugunu görüyorsunuz. Google'la bir proje yaptık ve yabancılara projemizi duyurduk. Yabancılar Türkiye'ye geldiğinde bizim projemizi biliyordu" diye konuştu.
"Balon yok, iletişim var"
"Şu anda İstanbul'dayım demek çok şey ifade ediyor. İstanbul'dayım demenin muhteşem bir şey olduğunu duyurduk. Limitsiz bir iletişim kanalı var" diyen Vadiistanbul İcra Kurulu Üyesi Alpay Çepni, "Türk Hava Yolları'nın buna katkısı büyük. Yaşamak için alanlar şehir için büyük bir katma değer. Eksik ayaklarımızı rehavete kapılmadan düzeltmeliyiz. İngilizce bilgisi artmalı, trafik sorunu hafiflerse bu Türkiye'nin genelini de etkiler. "Balon mu var, fiyatı yüksek mi?" dediğimiz projelerde ileride daha yüksek rakamlara ev satabileceğiimizi göreceğiz" dedi.