Kat karşılığını arsasını müteahhite verenlerin sayısı her geç gün artıyor. Buna paralel olarak mağduriyetler de artıyor. Gayrimenkul Avukatı Emre Alcan, mağduriyetlerin önüne geçmek için arsa sahiplerini özellikle şu hususlarda uyarıyor.
"Sözleşme açık ve net olmalı"
Kat karşılığı yapılan anlaşmalarda sözleşmenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Alcan, müteahhit firma ile taşınmaz sahipleri arasında imzalanacak sözleşmede doğması muhtemel tüm ihtilafların açık ve net bir şekilde düzenlenmiş olması gerektiğinin altını çizdi.
"Teknik şartnameyi iyi inceleyin"
Sözleşmede projenin değerini etkileyecek olan tasarım ve kullanılacak malzeme gibi tüm unsurların maliklerin görüşü alınarak belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Alcan; "Projenin değerini etkileyecek olan tasarım ve kullanılacak malzeme gibi etmenler maliklerin görüşü alınarak belirlenmeli. Teknik şartname çok iyi incelenmelidir.Buna karşılık taşınmaz sahibinin sözleşmenin imzalanmasından itibaren sözleşme konusu taşınmazı müteahhidin imzasını almadan devir, temlik ve ferağ edemeyeceği kayıt altına alınmalı, ayrıca sözleşmede tapuya şerh düşülmelidir" diye konuştu.
"Teslim tarihi kayıt altına alınmalı"
Müteahhitin inşaatı en geç kaç ay içinde bitirip teslim edeceğinin kayıt altına alınması gerektiğinin önemine değinen Gayrimenkul Avukatı Emre Alcan, "Müteahhitin sözleşme şartlarına uygun olarak yapmayı taahhüt ettiği konutları alt yapı ve çevre düzenlemesi tamamlanmış bir şekilde en geç ne zaman teslim edeceği kayıt altına alınmalıdır" dedi.
"Tapunun devri aşaması önemli"
Sözleşmede tapunun devri aşamasının oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Alcan, müteahhitin mimari, statik, elektrik, peyzaj ve alt yapı ile ilgili tüm masrafların kendisine ait olmak üzere tapuyu arsa sahibi adına çıkartarak projeyi inşa etmesi gerektiğini belirtti.
"Bağımsız bölümler belirlenmeli"
Projede yer alacak bağımsız bölümlerin açık bir şekilde gösterilmesi gerektiğini söyleyen Alcan, "Her bağımsız bölümün yüz ölçümü, arsa payı, bağımsız bölümlerin gerekli unsur ve eklentileri açık bir şekilde gösterilmeli ve bağımsız bölümleri belirleyen yerler sahipleri tarafından imzalanmalıdır.Yani her bağımsız bölüm için proje üzerinde arsa sahibi ve müteahhitin imzası olmalı ve bu suretle taraflara ait daireler ve bağımsız bölümler belirlenmiş olmalı" diye konuştu.
"Proje değişikliğinde müteahhit ve arsa sahibi müşterek karar almalı"
Uygulama sırasında imar durumu ya da pazar şartlarından dolayı projeyi değiştirmek gerektiğnde arsa sahiplerinin ve müteahhitin müşterek karar alması gerektiğini belirten Alcan, sözleşmede müteahhit firmanın ve arsa sahiplerinin yükümlülükleri açık ve net bir şekilde tek tek bilirtilmelidir ifadesinde bulundu.
"Yükümlülükler cezai şarta bağlanmalı"
Sözleşmede yükümlülüklere aykırılıkların mecbur sebepler haricinde cezai şarta bağlanması gerektiğini vurgulayan Alcan, sözleşmede tüm aşamaların çok net ve anlaşılır bir şekilde belirtilmelidir dedi.