7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerAşkabat'ın altyapısını Türk firması düzenliyor!

Aşkabat’ın altyapısını Türk firması düzenliyor!

 
Tanık, 2013 Aralık ayında içinde 20'ye yakın alt-üst geçiş ve köprülü kavşak bulunan 70 kilometrelik kara yolu ihalesini kazandıklarını belirterek, "250 kilometre boyunca boru hatları olan, 60 kilometre uzunluğunda galeri yapılan bir iş. Dolayısıyla Aşkabat'ın orta ana merkezini yenileme işi. 2013 yılının sonunda işe başladık, 2014 Kasım'ında işin yarısını bitireceğiz. Diğer yarısını da 2015 yılının sonunda tamamlayacağız. Aslında işin normal süresi 36 aydı. Biz bu süreyi öne çekerek 24 aya indiriyoruz" diye konuştu.
 
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un kendilerine güvenerek bu ihaleyi verdiğinin altını çizen Tanık, 2017 yılında ülkede uluslararası büyük bir olimpiyat düzenleneceğini, onun için şehri alt yapısı, kavşakları ve yolları ile bu organizasyona hazırladıklarının altını çizdi.
 
Tanık, projenin maliyetinin bir milyar doları aştığını ifade ederek, "Daha önceden devam eden Aşkabat şehrinde başka projelerimiz de var. Onlar hariç. Başka yol ve köprü inşaatlarımız da devam ediyor. 20 Temmuz'da eski işlerimizin teslimatını yapacağız" dedi.
 
Türkmenistan coğrafyasının tamamında iş yaptıklarını kaydeden Tanık, İran üzerinde Bereket-Etrek hattı demiryolu projesinde bulunan 18 köprüyü ve aynı hattın sinyalizasyon ve elektrifikasyon işlerini de üstlendiklerini vurguladı. Tanık, geçen yıl Kazakistan ile Türkmenistan'ı birbirine bağlayan Serhatya bölgesinde 20 kilometrelik demiryolu ve gümrük girişleri, tren istasyonları, garlar ve depolar inşa ettiklerini anımsatarak, şunları söyledi:
 
"Şu an Kazak buğdayı Türkmenistan üzerinden Benderabbas Limanı'na gidebilecek duruma geldi. Proje, sadece Aşkabat ile alakalı değil. Ülkenin her yerinde. Özbekistan sınırında Daşoğuz bölgesi var. Orada köprü şantiyelerimiz, yol şantiyelerimiz devam ediyor."
 
Berdimuhamedov'un Türk iş adamlarını çok sevdiğini ve onları kardeşleri olarak gördüğünün altını çizen Tanık, "Onun için elinden gelen her türlü desteği bizlere sağlıyor. İşini doğru dürüst yapan herkesin önünü açıyor. Parasını ödüyor ve hiç sıkıntı çektirmiyor. Türk müteahhitlik sektörü olarak kendisine müteşekkiriz. Zaten Türk müteahhitleri olarak, 2013 yılında 10,5 milyar dolarla dünyada en çok iş aldığımız ülke Türkmenistan. Kendisinin Türkiye'ye bakışından ve bizlere olan sevgisinden olduğunu düşünüyoruz. Her zaman destek oluyor. Teşekkür ediyoruz kendisine" değerlendirmesini yaptı.
 
Guinnes rekorlar kitabına hatalı müracaattan giremedik
Nata Holding'in Türkmenistan'da tamamen alt yapı işlerine odaklandığına dikkati çeken Tanık, alt yapı, demiryolları, karayolları, köprülü kavşaklar üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Tanık, üst yapı olarak ise elektrik, sinyalizasyon, demiryollarının elektronik işleri bulunduğunu dile getirerek, "Üst yapı işlerine girmiyoruz. Uzmanlık alanımız olan alt yapı işleri ile devam ediyoruz" dedi.
 
Coğrafyada ilk olarak yaptıkları 180 köprülü kavşak inşaatı ile tanındıklarını anlatan Tanık, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"13 aylık bir sürede 180 adet karayolu köprüsünü kiminin uzunluğu 200 metre, kiminin ki 300 metre. 2,5 günde bir köprü olmak üzere 180 köprüyü bitirince dikkatleri üzerimize çektik. Hatta Guinnes Rekorlar Kitabı'na başvurduk ama işe başlarken de başvurmamız gerekirmiş. Hatalı müracaattan dolayı olmadı. Bundan sonra böyle bir iş çıkarsa karşımıza daha dikkatli olacağız. Artık Türkmen köylüleri, bir şehirden başka bir şehre giderken bir hafta önce olmayan köprünün üzerinden geçiyor. O hızı yakaladık. Onun da sebebi Türkiye'deki tesislerimizi buraya taşıdık. Bir tane Balkan eyaletinde fabrikamız var, yaklaşık 60 bin metrekare alanda kurulu. Orada beton ve beton ürünlerini üretiyoruz. Şimdi Aşkabat merkezde 150 bin metrekare alana ciddi bir tesis kuruyoruz. Bu iki fabrika Türkmenistan'ın ve etrafındaki coğrafyanın köprü kirişleri ve alt yapı ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyüklükte."
 
Tanık, sadece müteahhitlik yapmadıklarını, baba meseleği olan boruculuğu, kirişçiliği Türkmenistan'a taşıdıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Beton işleri ile alakalı her türlü imalatı bu tesislerde yapıyoruz. Yaklaşık 4 bin kişi çalışıyor. Bunun 700'ü Türkiye'den getirdiğimiz arkadaşlar, 3 bin 300'e yakını da Türkmenlerden oluşuyor. Normalde yüzde 30'a yüzde 70 olması gerekiyor. Bin 200 Türk, 2 bin 800 Türkmen olması gerekirken, biz Türkmen kardeşlerimizin eğitilmesi için bugüne kadar, 6 yılda epey bir ekip kazandık. Sayın Berdimuhamedov'un talimatı ile de daha fazla Türkmen çalıştırarak, işlerini öğrenmelerini de sağlıyoruz. Bir okul vazifesi de görüyoruz, firma olarak."
 
Kaynak: (AA)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI