KKTC'ye denizin altından su götürecek "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi kapsamında deniz altında döşenecek 160 borudan 150'ncisinin de yapımı tamamlandı.
Üretimi yapan Fırat Boru'nun Altyapı Pazarlama Müdürü ve Proje Koordinatörü Mehtap Uluceviz, üretim tesisinde yaptığı açıklamada, bu tip boru imalatında dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip olduklarını kaydetti. Projenin başlatma, planlama ve tasarım daha sonra ise yürütme ile inşaat aşamalarında titizlikle çalıştıklarını ifade eden Uluceviz, şöyle devam etti:
HER BİR BORU 500 METRE UZUNLUĞUNDA…
"DSİ ve proje üstlenici firmalara verdiğimiz sözü tutarak 19 Kasım 2012 günü ilk borunun üretimine başladık. Kesintisiz 500 metre boru üretiminde oluşabilecek tüm riskler; gerek elektrik, gerek ekipman, gerek ham madde, gerekse işçilik bakımından değerlendirilmiş olup bütün bunlar için gerekli yatırımlar planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bütün proje ekibi olarak dünyada bir ilki gerçekleştirerek 80 kilometre ve standartların üzerinde kalite performansına sahip boruların üretimini gerçekleştirmenin gururunu paylaşıyoruz."
Uluceviz, KKTC'ye dünyada ilk kez kullanılacak bir teknikle denizin 250 metre altında askıda kurulacak 80 kilometre uzunluğundaki su hattı için kullanılacak her biri 500 metre uzunluğundaki 160 borudan 150'ncisinin tamamlandığını, diğer 10 borunun ise en kısa zamanda tamamlanacağını söyledi.
Bu arada, Asrın Projesi olarak da nitelendirilen Mersin'den KKTC'ye denizin altından su götürecek olan KKTC Su Temin Projesi kapsamında deniz isale hattının kıyı yaklaşımında ikinci borunun batırma işlemi geçen hafta yapılmıştı.