16 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerAsyaport Limanı nerede?

Asyaport Limanı nerede?

Asyaport Limanı ne zaman faaliyete geçiyor?

Yıllık 2,5 milyon konteyner kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan Asyaport Limanı haziran ayı sonu itibarıyla faaliyete geçiyor.

Tekirdağ Barbaros’ta 320 bin metrekare alana kurulan Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı (Hubport) olan 20 metre derinliğe kadar toplam 2 bin metre rıhtımı ve yıllık 2,5 milyon TEU’ya varacak kapasitesi ile dünya ölçeğinde bir liman olan Asyaport’ta çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Haziran ayı sonunda faaliyete geçmesi planlanan Asyaport Limanı’nda 11 adet 24 yan sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci (Ship-to-Shore Gantry Crane) ile 33 adet lastik tekerlekli saha vinci (Rubber Tyre Gantry Crane) çevreci bir yaklaşımla, tamamen elektrik enerjisi ile çalışacak şekilde tasarlandı.

Asyaport’un denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantıları ile bölgesinde bir lojistik merkez olarak gelişen Tekirdağ’ın iş ve çalışma yaşamına 1200 kişilik istihdam sağlanması hedefleniyor.

Asyaport Limanı İşletme Müdürü Kadir Uzun, Asyaport’un faaliyete geçtiğinde dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü Mediterranean Shipping Company’nin (MSC), ana limanı olarak kullanılacağını ve limanın Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olarak bölgesinin devi olacağını söyledi.

ULUSLARARASI BİR KONTEYNER LİMANI OLACAK

Asyaport Limanı İşletme Müdürü Uzun, liman inşaatının Haziran ayının sonunda faaliyete geçeceğini belirterek, “Asyaport projesinin inşasına 2010 yılında başlandı. 2015 yılının Haziran sonunda faaliyete geçmesi planladığımız uluslararası bir konteyner limanı olacak. MSC ortaklı bir liman. Limanımız 2015 Haziran ayında faaliyete geçmesi ile ana büyük aktarma limanı olarak faaliyetlerine başlayarak Trakya Bölgesi’ne özellikle Türkiye’nin Avrupa yakasındaki tüm ithalat ve ihracat müşterilerine hizmet verecek. Limanımızın tamamı dolgu olarak projelendirilmiş. Limanımız deprem yönetmeliklerine sismik kriterlere göre planlanıp 7, 5 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş ve üzerine konulan tüm ekipmanlar da bu deprem sismik kriterlere göre imal edilmiş ekipmanlar olacak. Limanımızdaki en önemli özelliklerden biri süper post panamax dediğimiz dünyada üretilen en büyük gemi sahil vinçleri sts’lerin 24 vinçler kullanılacak olup 20 metre draft deniz derinliği ile şuanda dünya üzerinde dolaşan 19 bin TEU’luk gemilere hizmet verebilecek bir liman olacaktır. Bu değerleri ile Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın ilk 3 sıralamasında olmayı hedeflediğimiz bir konteyner terminali. Tamamı elektrikli gemi sahil vinçleri ile 11 adet STS’lerimiz limanda handle ederek gemileri elle işleyecek. Sahada ise lastikli artci dediğimiz 33 adet saha vinçlerimiz olacak. Bunların yanında 48 adet terminal traktörlerimiz saha içi aktarma araçlarımız, 2 adet dolu makinemiz ve 8 adet boş konteyner makinelerimiz olacak. Limanımızın tamamlanıp tam kapasiteye çıkması halinde yıllık 2 buçuk milyon TEU konteynır elle işlemeyi hedefliyoruz. Burada çalışacak olan personel sayımız ise bin 200 civarında olacaktır” dedi.

İHA

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI