6 nisan 2019 tarihinde THY’nin Singapur’a yaptığı son uçuşla tamamen sivil havacılık ticari uçuşlarına kapatılan Atatürk Havalimanı’nın bulunduğu araziye neler yapılacağı belli olmaya başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda yavaş yavaş sona gelinirken 2021 yılı sonunda tamamlanması hedeflenen planlama çalışmalarına göre 8.5 milyon metrekarelik arazisinin yüzde 30’u genel havacılık, yüzde 9’u askeri alan olarak hizmet vermeye devam edecek. Geri kalan 5.2 milyon metrekarelik kısmın 2.11 metrekaresi millet bahçesi olarak kullanılacak rekreasyon alanı, 1.1 milyon metrekaresi müze alanı, 630 bin metrekaresi fuar alanı, 393 bin metrekaresi spor alanı, 330 bin metrekaresi gençlik merkezi, 230 bin metrekaresi konaklama alanı, 180 bin metrekaresi yaşam merkezi ve 122 bin metrekaresi de afet toplanma alanı olarak değerlendirilecek.
Buraya yapılacak millet bahçesinin ana giriş kapısı araç trafiğini rahatlatmak, yaya ve bisiklet girişlerini daha elverişli hale getirmek amacıyla, güneydeki Yeşilköy ve Eski Havalimanı Caddesinin kesiştiği noktaya alınacak.
25 bin ağaç dikilecek rekreasyon alanında 145 bin metrekarelik macera parkı, 650 metre uzunluğunda kaykay pisti, 28 bin kişiye hitap edebilecek etkinlik çayırı, çocuk oyun alanları planlandı. Rekreasyon alanının, kuzey ve güney girişlerinde tasarlanan kütüphane, derslik, atölyeler, millet kıraathanesi, lokanta, kafeterya ve han gibi yapılarla, külliye konseptinde geleneksel yaşam biçimi yeniden canlandırılacak. Projede 1 milyon 110 metrekare müze, 330 bin metrekare alan ise gençlik merkezi olarak tasarlandı. Buradaki mevcut hangar yapıları, fiziksel özelliklerinden yararlanılarak, milli müze kompleksi ve bünyesinde havacılık-uzay, teknoloji, halk eğitim, el sanatları, sinema salonu, spor alanları gibi fonksiyonları içeren gençlik merkezine dönüştürülecek.