17 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetAVM'lerde "kira" anlaşmazlığı çözülemiyor

AVM’lerde “kira” anlaşmazlığı çözülemiyor

Geçen hafta yürürlüğe giren dövizle yapılan kiralamaların TL'ye dönüştürülmesi konusunda AVM'lerde mal sahipleri ve kiracılar arasında henüz anlaşma sağlanamadı.

Geçen hafta yürürlüğe giren dövizle yapılan kiralamaların TL’ye dönüştürülmesi konusunda AVM’lerde mal sahipleri ve kiracılar arasında henüz anlaşma sağlanamadı.

Jararın ardından sözleşmeleri belirsizliğe sürüklenen perakende sektörü, bakanlıktan yeni adımlar bekliyor. Karar kapsamında Türkiye’de yerleşik kişilerin döviz üzerinden alım satım ve kiralama işlemlerine yasak getirilmiş ancak kararda, ticari sözleşmelerin hangi kur seviyesi üzerinden TL’ye çevrilerek yenileneceğine dair herhangi bir hüküm yer almamıştı.

 

Yüzenleme sonrası kira bedeli üzerinde yıllardır uzlaşamayan kiracı ve AVM yatırımcıları hangi kur üzerinden kiraların TL’ye çevrileceği konusunda da bir anlaşmaya varamazken, önümüzdeki günlerde uyarlama davalarında da büyük bir artış olabileceği belirtiliyor.

“Sözleşmelerde pek çok boşluk var”

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Hukuk Çalışmaları Merkezi Direktörü Levent Gönenç, döviz üzerinden kiralama sözleşmelerinde pek çok boşluk olduğunu söyledi.

Sözleşmelerdeki bedellerin 30 gün içerisinde TL’ye çevrilmesinin mümkün olmadığını anlatan Gönenç, “Kararda bu belirlemenin hangi tarihteki döviz kuruna göre yapılacağı konusunda bir açıklık yok ve bu durum alacaklı ile borçlular arasında bir çatışmaya neden olacak. Bu durumda, borçlunun düşük, alacaklının ise yüksek kuru tercih etmesi ve nihayetinde tarafların anlaşmazlığa düşmesi kaçınılmazdır. Bu ise, yüzlerce, belki binlerce yeni dava demektir. Bu bağlamda özellikle uyarlama davalarında ciddi bir artış ortaya çıkacağı öngörülebilir.” dedi.

“Çalışmaya bile başlayamadık”

Desa Deri Yönetim Kurulu Üyesi Burak Çelet ise yeni kira sözleşmeleri için çalışmalara henüz başlayamadıklarını aktardı.

Uygulama esaslarının bakanlık tarafından ortaya konulmasını beklediklerini belirten Çelet “Ana fikir çok doğru. TL ile gelirleri olan bir sektörün en önemli gider kaleminin döviz cinsinden olması kabul edilemezdi. Bunun sonuçlarını da acı şekilde gördük. AVM yatırımcıları bize güncel kur üzerinden anlaşma için teklifte bulunuyorlar ama burada hakkaniyetli ve doğru olan şey geçen son yılın ortalama kurunu almak ya da sözleşmenin imzalandığı gün ile bugünün ortalamasını almak olabilir. Şu an iki taraf da anlaşamadığı için bu noktadayız. Ana fikir ortaya kondu ama uygulamanın esaslarını bekliyoruz. Belirsizlik alanı yaratılırsa uzlaşma zaman alacak.” diye konuştu.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, perakendecilere 3 ay ihbarsız ve tazminatsız çıkma hakkı verdiklerini kaydetti.

Belgü, şunları kaydetti:

“Alışveriş  merkezleri, bu sıkıntılı durumda perakendecimize verdiği indirimlere rağmen zorluk çeken ve yaptığı işten, bulunduğu alışveriş merkezinden memnun olmayan tüm perakendecilere kontratlarının süresi ne olursa olsun, noter yoluyla ve 3 ay ihbar ile tazminatsız çıkma hakkı verme kararı almıştır. Buradaki tek istisna dekorasyon desteği alan ve AVM yatırımcısı tarafından bu masraflarının karşılandığı perakendecilerin, bu giderleri geri ödemek kaydıyla üstlenmeleri gereklidir.”

Kaynak: Sözcü

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI