7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaManşetAVM’lerde kira yerine "cirodan pay" dönemi

AVM’lerde kira yerine “cirodan pay” dönemi

AVM'lerde hizmet veren dev markalar, son dönemde kiraları ödemede zorlanınca, dükkan sahiplerine cirolarından pay vermeye başladı. 

AVM’lerde hizmet veren dev markalar, son dönemde kiraları ödemede zorlanınca, dükkan sahiplerine cirolarından pay vermeye başladı.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, son dönemde kiracılarla AVM yatırımcılarının bir araya gelerek toplantılar yaptıklarını söyledi.

Belgü, dövizin çok yükseldiği ve işlerin iyi gitmediği bu süreçte AVM’lerin perakendecilerden kira yerine cirodan pay aldığını belirtti.

“Yüzde 5 ila 7 pay alınıyor”

Alınan kiranın ciro ile oranını takip ettiklerin anlatan Belgü, “Ciro içinde kiranın payı perakendecinin yaşayabilmesine imkan sağlamayacak bir seviyeye çıkarsa, farklı modellerde perakendeciye destek oluyoruz. Bazı AVM’ler bu uygulamaya geçti. Tamamen ticari bir karar. İyi iş yapan ve iyi yerde olan AVM’ler sabit kiralarını almaya devam ediyor.” dedi.

Belgü, perakendecilerin sıkıntı yaşadığı durumda AVM’lerin cirodan yüzde 5 ila 7 pay alma uygulamasını başlattıklarını aktararak, “Ziyaretçi sayılarında ve cirolarında sorun olan her markaya destek sağlanıyor. Bu destekle AVM’lerin boşalmasının önüne geçildi ve sektörde çarklar dönmeye devam ediyor.” diye konuştu.

“Model mecburiyetten doğdu”

Silk&Cashmere CEO’su Ayşen Zamanpur da ‘cirodan kira payı’ modelinin mecburiyet durumunda ortaya çıktığını dile getirdi.

Markaların hep cirosuna göre kirayı ödemek istediklerini ama AVM yatırımcılarının bunu kabul etmediğini anlatan Zamanpur, şöyle devam etti:

“Gerek ekonomik daralma, döviz kurundaki anormal artış ve dengesizlik, gerek birçok markanın zorluğa düşmesi, gerek yabancı markaların Türkiye’de operasyonlarını kapatmaya yönelmeleri AVM’lerin durumu biraz daha net kabul etmelerine neden oldu. e-ticaretin de ciddi şekilde artışının perakendede mağazaların kapanmasına neden oldu.”

“Kira ödeyemeyen bu modele geçiyor”

İstinye Park AVM Genel Müdürü Uğur Berk, elde ettiği ciro ile kirasını ödemekte zorlanan markaların bu modele geçiş yaptıklarını kaydetti.

Genel anlamda yatırımcıların profiline göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Berk, “Markaların kapanmaması adına belli yerlerde bu model uygulanmaya başladı. Perakendede personel, kira ve mal maliyeti olmak üzere üç ana gider var. Mal maliyeti vergilerle, kiralar da euro ve doların ciddi yükselmesiyle artıyor. Personel gideri de asgari ücrete bakıldığında geçen yıla göre bu yıl yüksek seyrediyor. Perakendeciler ciddi öngörülemeyen gider karmaşası içinde kaldı.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Dünya

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI