16 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerAvrasya Kent Fuarı Kapılarını Açtı

Avrasya Kent Fuarı Kapılarını Açtı

REED TÜYAP tarafından 24 Kasım Perşembe günü kapılarını açan, REED TÜYAP, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) işbirliği ile düzenlenen Avrasya Kent Fuarı; Türkiye ve dünyanın önde gelen şehirlerinden İstanbul’a gelen yerel yöneticileri, Avrasya Bölgesi’nin karar vericilerini, üst düzey belediye çalışanlarını, peyzaj uzmanlarını, müteahhit ve mekan işletmecilerini 27 Kasım Pazar gününe kadar ağırlayacak.

Sürdürülebilir şehircilikle ilgili önemli ve heyecan verici bilginin yer aldığı fuarın açılışında; Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı – UCLG-MEWA Eş Başkanı Mohammed Saadieh, REED TÜYAP Genel Müdürü Ali Muharremoğlu ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı – UCLG Eş Başkanı Tahir Akyürek bulundu.

'Marka Şehir Olmak İçin; Merak Uyandırmak Gerekiyor'

Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, fuarın açılış konuşmasını yaptı. Kalkınmanın yerelden başladığının altını çizen Durman, yerel yönetimlerin önemine dikkat çekerek, Ülkelerin rekabetçi olmaları için katma değer üreten, dinamik, yenilikçi şehirlere ihtiyaçları vardır. Merkezi yönetimlerin desteği bu noktada elbette önemlidir. Ancak öncelikli olarak bizim, kendi şehirlerimizde bu değerleri ortaya çıkarmak için çaba göstermesi gerekmektedir. Unutmayalım ki günümüzde, ülkeler artık sahip oldukları marka şehirler üzerinden küresel rekabette avantaj elde etmeye çalışmaktadırlar. Zaten biz de bu nedenle bu çağa ‘yerelin çağı’ diyoruz. Şehirlerinizin marka değeri varsa, daha kolay yatırım çekebilir, daha fazla fuar düzenleyebilir ve daha fazla uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapma imkanı bulabilir” dedi.

Coğrafi olarak avantaja sahip şehirlerin kendi kaynaklarıyla büyümeyi başarabileceğini belirten Duman, 'marka şehir' olmanın yollarından bahsetti:

'Marka şehir olmak için şehri merak uyandıran bir yer haline getirmek, keyifle ve güvenle yaşanacak bir şehir ortamı oluşturmak aynı zamanda sanayi ve ticareti de kolaylaştırmak gerekmektedir. Bugün marka şehir denince aklımıza Tokyo, Barselona, Londra, New York, Paris, Roma, Berlin gibi şehirlerin gelmesi ve bu şehirlerin tümünün gelişmiş ülkelerde yer alması tesadüf değildir. Bir şehrin markalaşma adımlarını atmadan önce temel altyapı sorunlarını halletmiş olması gerekiyor'

WALD ve UCLG Güçlerini Birleştiriyor

REED TÜYAP Genel Müdürü Ali Muharremoğlu, Avrasya Kent Fuarı ve Uluslararası Marka Şehirler Zirvesi’nin önemine dikkat çekerek,  “Fuarımız katılımcılarını; belediyeler, kamu ve inşaat sektöründen üst düzey yetkililer, il ve belediye meclis ve encümen üyeleri, şehir planlamacıları, mimarlar ve mühendisler, çevre düzenleme uzmanları, site yönetimleri, kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, müteahhitler ve atık yönetim uzmanları ile buluşturacak. Ayrıca Avrasya Kent Fuarı’nda bu yıl bir ilki gerçekleştirerek, yerel yönetimlerin temel aldığı ilkelerin geliştirilmesi amacı ile kurulmuş olan WALD ve UCLG ile güçlerimizi yerel yönetimlerin buluşma noktası olan ‘Uluslararası Marka Şehirler Zirvesi’ni kapsamında birleştirmekten mutluluk duyuyoruz' dedi. 

'İstanbul, marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor'

Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı – UCLG-MEWA Eş Başkanı Mohammed Saadieh, ?Avrasya Kent Fuarı’nın ve Uluslararası Marka Şehirler Zirvesi’nin bölgedeki şehirler önemli olduğunu belirtti. Tüm şehirlerin marka değerlerinin olması gerektiğini ifade eden Saadieh, bir kenti markalaştırmak için altyapı ve fiziksel çalışmaların doğru yapılması gerektiğinin altını çizerek, 'Marka Şehirler Şampiyonluğu’ unvanının verildiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle yerel yönetimler şehirlerin stratejilerini belirlerken bu bakış açısıyla çalışmalarını yürütmeli. Bu noktada biz kurum olarak, ne kadar önemli bir konumda olduğumuzu biliyor, bu bakış açısıyla pek çok konferansa imza atıyoruz. Aslına bakarsanız son 15-20 yıldır İstanbul, marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlerken Türkiye; turizm alanında çok önemli bir dünya markası olarak yoluna sağlam adımlara devam ediyor' dedi.

'Marka Şehir Olmak İçin Geçmişe Sahip Çıkmak Gerekir'

Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Eş Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'daki belediye başkanlığı döneminde sürekli yeni bir şeyler öğrendiğini söyledi. Marka şehir veya dünya şehri olmanın en önemli noktalarından birinin 'geçmişe sahip çıkmak' olduğuna vurgu yapan Akyürek, 'Marka şehir olmak için mutlaka bir tarihi derinliğe, önemli bir kültürel mirasa ve o mirasa sahip çıkmaya, ayrıca bir sosyal genetiğe de ihtiyaç var. O sosyal genetik doğrultusunda da gayret göstermeye ihtiyaç var. Marka şehir olmak için 21. yüzyılda önemli bir şehir haline gelebilmek ve bunu devam ettirebilmek için sadece kendi yaptıklarımız değil ya da kendi medeniyetimizin ve kültürümüzün ortaya çıkardıkları değil, kuruluşundan bugüne ve ilk kuruluş döneminden son güne kadar ortaya çıkan değerlerin tamamına sahip çıkmak gerekir' dedi.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI