AYİD, Enerji verimliliğine dikkat çekmek için “Yeşil Kent: Enerji Verimliliği” panelini düzenledi. Büyük Kulüp'te gerçekleşen panelde AYİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sadıkoğlu açılış konuşmasını yaparken, AYİD Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Hakan Şişik, ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özdil, ÇEDBİK Genel Sekreteri Engin Işıltan ve Mimar Serdar Nalbantoğlu görüşlerini bildirdi.
AYİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sadıkoğlu, "AYİD olarak tüm sektörünün iyileşmesi için çalışmalar yapıyoruz. 9 ayda yaptığımız bu üçüncü genel toplantımız. Bugün yeşil kent enerji verimliliği konusuna dikkat çekeceğiz. Çalışmalarını yürüttüğümüz iş güvenliği çalışmasının sonunda geldiğimiz noktada kaymakamlık ve halk eğitimle beraber eğitimlere başlıyoruz. Amacımız sektöre, sektörün geleceğini emin ellere teslim etmekdir. " dedi.
Sektörün sıkıntılarına dikkat çeken ve çözüm önerilerini açıklayan AYİD Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Hakan Şişik," 9 Ekim 2014 tarihinde hep beraber başlattığımız bu oluşum 9 ayını doldurdu. Kuruluşundan bugüne büyük emekler mesailer harcandı. Amacımız bu derneğin topluma ve gelişime hizmet etmesiydi. Bunun başarıldığını görmekten ve AYİD ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bu 9 aylık süreçte toplumun ve kentin çıkarlarına hizmet eden söylemlerimiz ulusal basınımızın neredeyse tamamında yer aldı. Yüzlerce web sitesinde haberlerimiz yapıldı. Ülkemizin en saygın dergileri AYİD'i haber yaptı. Sektöre bakış açımız merak edilmektedir. İlk toplantımızda da söylemiştim. Kısa zamanda AYİD bir marka olacak ve sektördeki söylemleri ile kamuoyunda hakettiği yeri alacak. Bunun bugün gerçekleştiğini görmekten gurur duyuyorum ve sizlerinde gurur duymasını istiyorum. Çünkü AYİD bugün daha büyük bir aile. Tabiki bu başarı tesadüf değildir. Özellikle kurucu yönetimimizde olan değerli abilerim sayın Zikribat Turan, Şeref Ekşi, İrfan Aydoğan, Arif Saka ve değerli arkadaşımız Aydoğan Selimoğlu'na bir kez daha buradan yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Hiçbir bedel gözetmeden hukuk danışmanlığımızı yapan sevgili dostumuz Selim Gültekin'e, bunun yanında marka yönetimimizi ve kurumsal danışmanığımızı yapan çözüm ortağımız Marka Sanat ailesinede teşekkürlerimizi sunuyoruz. AYİD'in gelişerek büyüyeceğini ve sektörün en saygın sivil toplum kuruluşu olacağına inanıyor ve tüm yönetim kurulu adına tekrar hoşgeldiniz diyorum.
Kadıköy şuanda kentsel dönüşümü en yoğun yaşayan en çok riskli yapı tespiti yapılan ilçe. 30 bin civarında binanın bulunduğu ilçede yalnızca yüzde 10'u 98 yönetmeliğinden sonra yapılan yapıları içeriyor. Yani özetle 27 bin adet binanın riskli sınıfında olduğunu söyleyebiliriz. 15 bin adet binanın 1980 evvel yapılan yapılar olduğunu düşünürsek dönüşüme tabi olan kısmı bu sayıyı algılayabiliriz. 2014 yılında 873 ruhsat başvurusu yapılmış belediyemize ve bunun 643'ü neticelenmiş. Kadıköy Belediyesi'nin yeniden yapılanmasıyla yoğun başvurulara cevap vereceğini düşündüğümüz zaman ortalama bin ruhsat verelebilecek bir belediye ile bizim karşımıza 15 yıllık bir geri dönüşüm takvimi sunuyor. Bu rakamlar çok yoğun bir inşaat dönemine gireceğimizi gösteriyor. Bu yoğunluk bir çok çevresel problemlerle önümüzdeki yıllarla karşımıza çıkacak ve bizler bunun için acil ve pratik çözümler üretmemiz lazım. Kentsel dönüşümün sürekli değişen imar planları ve uygulamalarını yoğun yaşadığımız bu dönemlerde AYİD olarak sektörün tüm bileşenleri ile sürekli toplantılar düzenledik ve yeni refleksler oluşturduk. Pratik ve güncel çözümler bulmamız gereken hususları tartıştık ve bunları bir eylem planı haline getirerek başlıklar halinde topladık. 4 ana başlıkta çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sizlerle bunu paylaşacağım.
Birincisi imar yönetmelikleri tüm müteahhit arkadaşlarımızın problemleri var bu hususta. Oda balkonlar, 1.20, 1.25 çekme mesafeleri, yeşil alan hususları, çatı katları, ada içi emsal transferleri, bodrum yükseklikleri ve diğer tüm konuları içeren çözüm önerilerimizi değerli üstadlarımız birazdan açıklayacaklar.
İkincisi iş güvenliği ve sağlığı. AYİD çatısı altında bir ilki gerçekleştiriyoruz. Kadıköy Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmayı tamamladık ve protokol aşamasına geldik. 1 Temmuz'dan itibaren kendi bünyemizde üyelerimizin ekiplerine ücretsiz sertifika programları başlatıyoruz. Şantiye içi tüm ekiplere verilecek bu sertifikalar Avrupa Birliği standartlarında geçerli olacaktır. Buradan bir duyuruda yapacağım müteahhit arkadaşlarımıza sınıflar açılıyor. 10 gün içerisinde başvurularınızı tamamlarsanız işlemleri başlatacağız.
Üçüncüsü enerji verimliliği yeşil binalar ve kent estetiği. Enerji verimliliği ve yeşil binalar ile ilgili değerli üstad Selçuk Bey birazdan sizlere aktaracak. Kent estetiği konusu ise bizim en hassas noktalarımızdan biri. Yatırım ve çekim merkezi olmanın en önemli şartı estetik kentler yaratmaktır. Estetiğin binalar cepheler yaya yolları tabela ebatları renkleri ve malzeme seçimleri ile tüm kent unsurlarıyla birlikte değerlendirerek yapılması gerekmektedir. Bu hususta estetik kurlarının daha aktif olması gerekiyor.
Dördüncü husus yabancıya satış. Bildiğiniz üzere yabancı yatırımcı İstanbul'da genellikle Avrupa yakasında Bahçeşehir ve Beylikdüzü bölgesinde 300 bin ile 500 bin TL bandındaki konutlara yatırım yapmakta. Avrupalı yatırımcı yok denecek seviyede. Türki Cumhuriyetler ve Körfez ülkeleri bu bölgelere ilgi göstermektedir. Anadolu yakasına yatırım yapan yabancılar ise neredeyse hiç yok denecek seviyede. Dünya çapında olan Bağdat Caddesi pazarlanamamaktadır. Bu kadar kıymetli kafeleriyle, restoranlarıyla, alışveriş mağazalarıyla donanmış olan bir caddeyi pazarlama noktasında bir çalışmamız var. Bağdat Caddesi tanıtımı altında üyelerimizin yapılarını yurtdışı fuarlarında AYİD çatısı altında buluşturmak suretiyle yabancı yatırımcıyı bölgemize çekmenin çalışmasını yapıyoruz. Bu konuda çok yakında üyelerimizi bilgibirlendireceğiz.
Sözlerimi bitirirken bir konunun altını çizmek istiyorum. Sayın başkanımız ve yönetim kurulumuz tüm önerilerie açıktır. Çalışmalarımıza katı sağlamak steyen tüm üyelerimizi AYİD'e bekliyoruz." dedi.
Yeşil binalar ve enerji verimliliğine dikkat çeken ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özdil, "Derneğimizin kuruluşu 2007 yılı. Amerikadan bu konuda çalışan bir arkadaşımızın Türkiye'ye gelmesi ve Nihat Gökyiğit Bey'inde biz bu derneği Türkiye'de de kuralım, inşaat bina çok önemli konu ve çevreyede doğrudan doğruya çok etkisi var mutlaka bizimde bunun için bişeyler yapmamız gerekir demesiyle başladı. Şuanda 150 kadar üyemiz var.
AYİD'in ben daha önce ismini duymuştum. Beklediğim müteahhit profili ile karşılaşmadığım için çok sevindim. Benim söyleyeceklerimi, benim oturduğum masadaki müteahhit arkadaşiar, yüklenici arkadaşlar söylediler. Gerçekten çok pozitif anlamda sürpriz oldu benim için. Çünkü aslında Türkiye'de herkesin her konuda fikri vardır. Herşeyi biliriz. Benimde önyargım müteahhitler hakkındaydı şuanda değiştiğini söyleyebilirim.
Hepimiz küçücük mavi yuvarlağın üstünde yaşıyoruz. Hatta çok uzaktan bakarsanız o mavi yuvarlak görünmeyebiliyor bile. O açıdan baktığınızda gidebileceğimiz başka bir yıvarlak yok. El birliğiyle yuvarlakta yaşayamamız için gereken herşeyi yapıyoruz. Dünyayı kurtarmak falan bunlar tamamen boş laflar çünkü dünyaya bişey olacağı yok. Dünya verilen şartlar altında reaksiyonunu verip devam edecektir. Önemli olan insan nesli olarak biz bu dünyada yaşayabilecek miyiz, yaşayamayacak mıyız bunun cevabını vermemiz gerekiyor. Daha doğrusu belkide hep beraber öğreneceğiz. Hep beylik laflar vardır. Dünyayı torunlarımızdan ödünç aldık falan. Bunlar laf salatası olmaktan öeteye gitmiyor. Herkes aynı şeyleri bile bile yapmaya devam ediyor. Nasrettin Hoca'nın bindiği dalı kesme fıkrası heralde o zamandan beri insalık için çom bişeylerin değişmediğini gösteriyordur diye düşünüyorum. İnşaatın ve binanın çevreye verdiği yük çok büyük. Belki binlerce kere duymuşsunuzdur ama bir kez daha söyleyeceğim çok büyük sorumluluğumuz var. Sorumluluğumuza yakışır etkinliğe ve düşünce yapısına kavuşmamız acilen şart. Bunun için her türlü işbirliğine biz ÇEDBİK olarak açığız. Dünyadak i bütün yeşil bina konseyleri ile aynı çatı altında örgütlendik. Dünyadaki teknolojiyi Türkiye'ye de getiriyoruz. Yeni konut sertifikamız, yeşil bina sertifikamız hazır. Şuanda pilot proje arayışındayız. Eğer sizin projelerinizden gönüllü olarak bu programa koymak istediğiniz proje olursa ben burada sizi davet etmek istiyorum. Amacımız elbirliğiyle iyi bir şeyler yapabileceksek hiç durmayalım." dedi.
Yeşil bina bizim geleceğimize yatırım, çocuklarımıza yatırım, torunlarımıza yatırım diyen ÇEDBİK Genel Sekreteri Engin Işıltan, yeşil bina ve enerji verimliliği hakkında bir sunum yaptı. Sunum kapsamında Işıltan, yeşil binaların önemi, enerji verimliliği, dönüştürülebilir enerji, su ve elektirik tüketimi, doğal kaynakların azalması ve sonuçları hakkında bilgi verdi. Işıltan, "Türkiye’de sertifikalı yeşil konut sayısının oranı sadece yüzde 4. Bu yüzdenin daha da arttırılması gerekiyor. Yeşil binalar, doğal kaynak kullanımını azalttığı kadar binanın değerini yükseltiyor, operasyon giderlerini düşürüyor ve pazarlama avantajı sağlıyor.” dedi.
Mimar Serdar Nalbantoğlu, yeşil binaların uygulanmasında mimarinin önemine dikkat çekti ve yeşil binaları hayata geçirirken yapılması gereken teknik uygulamalar hakkında bilgi verdi. Nalbantoğlu, "Biz müteahhitler olarak biraz kestirme düşünürüz. Anlatılanların çoğunu anladık. Yeşil binalar ciddi ülke sorunu. Neden ülke sorusunu sadece yeşil bina değil dönüştürülebilir enerji, kaybedilmeyen enerji ciddi dünya sorunu. Bunun için rüzgar enerjisi, araştırmalar yapılıyor falan. Bunun çok basit bir yöntemi var neden yapmış yel değirmenini atalarımız oraya kuracaksın değirmeni. Unu rüzgarla elemiş. Tezek. Karadeniz ne ile ısınmış. Aşağıdaki ahır, yukarıda ısınmış. Alın size yeşil bina. Geçmişten itibaren yeşil bina, dönüştürülebilir enerji hayatımızın içindeymiş zaten." dedi.
Maide KARADAĞ/Emlakdream.com