16 Ocak 2025 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerBağdat Caddesi’nde ilk bina yıkıldı!

Bağdat Caddesi’nde ilk bina yıkıldı!

 
Yaklaşık 6,5 milyon binanın yıkılacağı Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında İstanbul’un en lüks fakat en riskli binalarının bulunduğu bölgelerinden Bağdat Caddesi’ne ilk kazma vuruldu. Proje kapsamında Bağdat Caddesi’nde yıkılan ilk bina 50 yıllık 5 katlı Tevfik Paşa Apartmanı oldu.

Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde apartman sahiplerinin başvurusuyla Bakanlık Yetkili Kuruluşu Tektaş Mühendislik şirketi  tarafından incelenen ve ‘riskli’ raporu verilen bina Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün refakatiyle bu sabah yıkıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm süreci kapsamında Türkiye genelindeki riskli yapıların tespitine de devam ediliyor. Bağdat Caddesi’nde incelemelerde bulunan Türkiye’nin ilk Kentsel Dönüşüm Bakanlık Yetkili Kuruluşu Tektaş Mühendislik şirketi, önemli bulgular elde etti. 50 yıllık binaların bulunduğu Bağdat Caddesi’nde 100 bina için yıkılabilir raporu verdi. Tektaş Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı  İnş. Yük. Mühendisi Hakan Çatalkaya, Bakanlıktan onay aldıklarını ve bu binaların yenilenmesi sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Yeni binalarda problem yok

Kentsel dönüşüm sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendiren Hakan Çatalkaya, “Alanlarda yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz üzere, 1999 yılında yaşanan deprem bir milat oldu. O tarihten sonra artık hazır betona dönüldü ve bir standart oluşturuldu. 2007 Deprem Yönetmeliğine uygun yeni yapılan binalarda bir problem yok; ama 1999 yılından önceki çoğu  binalar riskli” dedi. Sadece binaların deprem risk raporu vermediklerini söyleyen Hakan Çatalkaya, “Bize başka talepler de geliyor. Bir departmanımız bina ortak karar protokolünü ve tüm süreç için hukuk danışmanlığını veriyor, bir departmanımız hak sahipleri adına bakanlık kredi ve kira yardımlarını çıkartıyor. Çözüm ortaklarımız ile de kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek binaların inşaatlarını yapıyoruz. Talep edildiği müddetçe; 12 Adımda Kentsel Dönüşüm ile hak sahiplerinin eski binalarını yeniliyoruz ve iskanlı tapularını veriyoruz ” dedi.

Tapuyla başvurmak yeterli

Risk tespiti için binadan sadece bir kişinin tapuyla başvurmasının yeterli olduğunu belirten Hakan Çatalkaya, “Alana giderek zemin etüt çalışması ile işe başlıyoruz. Binanın her katından beton örnekler alıyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde; “bina sağlam”, “binada güçlendirme olmalı” veya “bina yenilenmeli” sonuçlarından birini belirliyoruz. Bakanlık bu raporu 10 günlük bir süreçte inceliyor. Bakanlık gerekli incelemelerini yaptıktan sonra, eğer bina riskli ise tapuya bir yazı gönderiyor. Tapudan kat maliklerinin hepsine binanın riskli olduğuna dair bir yazı geliyor” diye konuştu.

Kat maliklerinin bu yazıyı aldıktan sonra bir hafta içinde itirazda bulunabileceklerini söyleyen Hakan Çatalkaya sözlerine şöyle devam etti: “İtiraz halinde, yasa kapsamında belirlenen üst kurul raporu inceliyor ve binaya bakarak bir kanaat geliştiriyor. Onlar raporun doğru olduğunu tespit ettikten sonra, artık mahkeme yolu kapanıyor. Avrupa’da da sistem bu şekilde işliyor. Bakanlık 60 gün süre veriyor ve 2/3 çoğunlukla ortak bina karar protokolü istiyor. Bu sayede Bakanlığın kredi ve kira olanaklarından yararlanılması sağlanıyor. 2/3 çoğunluk sağlanamazsa, Bakanlık bina sakinlerini ortak bir karar almaları için uyarıyor, aksi durumda ya satışını yapıyor ya da kamulaştırıyor.”

İstanbul’da 300 bin bina yenilenebilir

Sadece İstanbul’da 200 bin binanın yenileneceğinin öngörüldüğünü ifade eden Hakan Çatalkaya, “İstanbul’daki yapıların durumu tahmin edildiğinden de kötü. Ben bu sayının 300 binlere yaklaşacağını düşünüyorum” dedi. Binaların tek tek dönüştürülmesindense alansal olarak dönüştürülmesinin daha sağlık olacağını söyleyen, Çatalkaya alan olarak başvurulduğunda devletten ek imar da aldıklarını belirtti.

TOKİ’ yi, Belediye’ yi beklemeden eski binalarınızı yenileyebilirsiniz

Hakan Çatalkaya,  “Bina, işyeri, site, yapı adası yada bir bölgenin kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için bina ortak kararı olmadan kat maliklerinden sadece birinin tapu ile kendilerine başvurması yeterlidir” dedi. Kentsel Dönüşüm kapsamında; Devleti, TOKİ’ yi, Belediye’ yi beklemeden ve başka alanlara kaydırılma korkusu yaşamadan hak sahipleri kendi binalarını bakanlık kredisi kullanarak ( 2 yıl ödemesiz 120 ay vade) yeniden inşaa edebilirler.

12 adımda kentsel dönüşüm süreci

1.      Belediye İmar Müdürlüğü , Tapu Müdürlüğü’ ne başvurarak arşivden binanıza ait mevcut projeler temin edilir.

2.      Bina Deprem Risk Raporu almak için binaya ait mevcut projeler ve tapunuz ile Çevre ve Şehircilik BakanlığıncaYETKİLİ KURULUŞU’ na başvuru yapılır

3.      BAKANLIK YETKİLİ KURULUŞU binanızda yaptığı gerekli inceleme, tespit ve çalışmalar sonucu binanız için Deprem Risk Raporunu hazırlar

4.      Hazırlanan Deprem Risk Raporu Bakanlık Yetkili Kuruluşu tarafından bağlı bulunduğunuz il Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne en geç iki gün içinde bir üst yazı ile sunulur.

5.      Bakanlık; hazırlatmış olduğunuz Deprem Risk Raporunun Onayı tarafınıza resmi bir yazı ile bildirir.

6.      Bakanlık Onay yazısının size tebliğinden sonra binanız yenilenmesi gerekiyor ise 60 gün içinde bina maliklerinin en az 2/3 (tapu hisse) çoğunluğu ile Bina Ortak Karar Protokolü imza altına alınır

7.      Bina Ortak Karar Protokolü bağlı bulunduğunuz iL Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile sunulur.

8.      Bakanlık yeniden inşa ve güçlendirme için kredi temin eder ve kira yardımı yapar.

9.      Binanızın yenilenmesi için yıkılması, yeniden inşaatı veya güçlendirmesi için Bakanlık aracılığı ile Kredi olanaklarından yararlanmak için Bakanlığa talepte bulunulur.

10.  Binanın yeniden inşaatı veya güçlendirmesinin yapılması için tüm projeler hazırlatılır ve ilgili belediyeden ruhsat alınır.

11.  Binanın yeniden inşaat ve güçlendirme uygulaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müteahhitlik Lisansı sahip şirketler ile sözleşme yapılır

12.  Yapımı tamamlanan binanız için bağlı olduğunuz Belediyeden (Depreme dayanıklı, projesine uygun yapılmış, eksiksiz Bina) İSKANLI TAPULARINIZ  alınır.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI