20 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerBakan Bayraktar, kentsel dönüşümde düğmeye bastı

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümde düğmeye bastı

Çevre Bakanlığı, kentsel dönüşümü başlatan ‘Riskli evleri belirleyin’ yazısını valiliklere gönderdi. Ekipler, 81 ilde bugün riskli binaları belirlemek için sahaya çıkmaya başlıyor.

7.2’lik Van Depremi sonrasında gündeme gelen Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkmasının ardından, uygulamayı fiili olarak başlatan talimat valiliklere dün gönderildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla gönderilen yazıyla Türkiye genelinde 20 yılda 14 milyon konutun elden geçirilmesi projesinin ilk adımı atıldı. Gönderilen talimatla, 81 ilin valilik ve belediyelerinden riskli alan ve yapıların tespitine başlamaları istendi. Toplam 400 milyar dolarlık bir ekonomi yaratması beklenen dönüşümde riskli alanların belirlenmesi çalışmalarına, öncelikle birinci derecede deprem bölgelerinde yer alan illerden başlanacak.

Risk tespitini ev sahibi yaptıracak 

Afet riski altındaki alanların dönüşümü konusunda gönderilen yazıya göre riskli yapıların tespiti, öncelikle yapı malikleri ve kanuni temsilcileri tarafından yaptırılacak. Riskli olduğu bilimsel raporla tespit edilen, idareye veya bakanlığa bildirilen yapılar üzerinde yenileme ve dönüşüm faaliyetlerini kendileri yapabilecek. İhtiyaç duyulması halinde bakanlık ve idare gerekli desteği sağlayacak. Bakanlık süre vererek, hak sahipleri veya kanuni temsilcilerinden riskli yapıların tespitini isteyecek. Verilen sürede yaptırılmaması durumunda tespitler Bakanlıkça veya idarece yapılacak. Aciliyet gerektiren riskli yapıların belirlenmesi, yapı maliklerince yapılabileceği gibi idarelerce maliklerin tasarrufu beklenilmeden de gerçekleştirilecek.

Risk kararına itiraz süresi 15 gün

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca veya idarece yaptırılan riskli yapı tespitlerine karşı, malikler veya kanuni temsilcilerince 15 gün içinde Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine itiraz edebilecek. İl müdürlükleri tarafından Bakanlığa iletilecek itirazlar, Bakanlık tarafından kanun kapsamında belirlenen teknik heyet tarafından değerlendirilecek. Riskli yapılar, kanundaki yetki çerçevesinde belediyeler, il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri ile çevre şehircilik il müdürlükleri tarafından tespit edilecek. Gerek görülürse, yeni binaların mimarisine uydurmak için güçlü binalar da yıkılabilecek.

ÖZEL SEKTÖRE DE YETKİ VERİLECEK

Müracaatları halinde, tecrübeli en az iki inşaat mühendisi ile bir jeoloji veya jeofizik mühendisi istihdam eden üniversiteler, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odaları ve belediye şirketleri de lisanslandırılacak. Ayrıca sivil toplum kuruluşları ve diğer gerçek ve tüzel kişiler de en az iki inşaat mühendisi ile bir jeoloji ve jeofizik mühendisi bulunması halinde teknik ve mali şartları taşımaları halinde lisanslandırılacak. Tespitler, uygulama yönetmelikleri hazırlanıncaya kadar 6 Mart 2007 tarihinde yayımlanan ‘Mevcut Binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi’ hükümleri kapsamında yapılacak. Riskli yapıları belirleyen belediyelerin ve il özel idarelerinin yetersizliği durumunda riskli yapıları valilikler belirleyecek. Bakanlık, riskli alanların daha çabuk belirlenmesi için 1. deprem bölgesinde yer alan İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya ve Kocaeli’nin ilçe belediyelerine yetki devri yaptı.

star

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI