25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaKonut ProjeleriBakan Elvan'dan 3. Havalimanı açıklaması

Bakan Elvan’dan 3. Havalimanı açıklaması

Dünyanın en büyük havalimanı olarak inşa edilen 3'üncü Havalimanı'nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Takvimde ve programda bir aksama yok. 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanında taban zemininin sağlamlaştırılması için tüm noktalara drenaj sistemi uygulanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3'üncü Havalimanı şantiyesinde incelemelerde bulundu. Bakan Elvan, havalimanındaki şantiyenin dünyanın en büyük şantiyesi olacağını bildirerek "Burada 30 bin işçi, 3 binin üzerinde makine çalışacak" dedi.

Dörtte üçü bataklık

Elvan, şu anda Orman Genel Müdürlüğü'nün verdiği geçici izinle konsorsiyumun bu sahada, sondaj, etüt ve zemin çalışmalarını yürüttüğüne işaret ederek şu bilgileri verdi: "Şu ana kadar 750'nin üzerinde sahada sondaj yapıldı. Bu sondajlar yoğun olarak devam ediyor. Genel olarak baktığımızda, sahanın dörtte üçlük bölümü bataklık konumunda. Burada yıllarca kömür ocakları tarafından, kum ocakları işletmeleri tarafından yoğun olarak kullanılmış, aşağı yukarı sahada 70'e yakın açılmış çukur mevcut. Yine bu sahada dışarıdan gelen bazı dolgu malzemeleri de söz konusu. Normalde taban zemini çok sağlam olan bir yapıda değil. Kum ocakları ve kömür ocaklarının yaptığı dolgular dışında, dışarıdan da dolgu malzemesi buralara getirilmiş ve dökülmüş. Bu havalimanının sağlam bir zemine oturması gerekiyor."

Islah ediyoruz

Havaalanının zemin sağlamlığı için dünyanın en büyük firmalarıyla konsorsiyumun çalışmalarını yoğun şekilde yürüttüğü bilgisini veren Elvan, "Bu çalışmalar nedir? Özellikle gerçek zeminin üzerinde dolgu olması nedeniyle, bu dolguların önemli bir kısmı boşaltılacak. Bu malzemelerin bir kısmı çekildikten sonra, aşağı yukarı belki 20-25 metrelik kısmı kalacak. Buraya da 80-100 santimetre aralıklarla Wick Drain'ler yerleştirilecek. Bunun üzerine ise bir filtre mekanizması oluşturulacak, bu mekanizmanın üzerine dolgu yapılacak, dünyanın değişik havalimanlarında bu uygulama yapılmıştır. Bir taraftan Drain'lerle bataklık olan zeminin içindeki su ve nem dışarı atılacak, diğer taraftan yapılan dolgu özellikle dolgu olan kesime baskı yaptıkça, Drain'den su ve nemli olan ortam dışarı atılacak. Böyle bir mekanizmanın testi şu anda yapılıyor" diye konuştu. Elvan, testlerden şu ana kadar olumlu sonuçlar alındığını belirterek "Bu testler neticesinde 2015 yılında inşallah havaalanı yapımına başlayacağız" dedi. Bakan Elvan, Wick Drain sisteminin ABD'de San Francisco, Avustralya'da Brisbane, Singapur'da Changi Havalimanı'nda kullanıldığını hatırlattı.

21 milyar euro gelir

Havalimanı projesiyle devletin kasasına 22 milyar 152 milyon euronun (66.5 milyar lira) gireceğini bildiren Elvan, bunun yanı sıra 10 milyar 247 milyon euroluk (30 milyar lira) bir yatırım gerçekleşeceğini, yeni havaalanının 120 bin kişiye iş imkânı sunacağını, katma değerden ise 1.5 milyondan fazla insanın fayda sağlayacağını ifade etti.

Siyaset yapmayı bıraksınlar

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın "bataklık" yönünde eleştirisi olduğunun hatırlatılması üzerine Elvan, "Buranın bataklık olduğunu biz de biliyoruz. Ama bu arkadaşlar dünyada hangi gelişmeyi takip ediyorlar. Bıraksınlar siyaset yapmayı. Açıklamanın bilimsel olması lazım. Arkadaşlar yoğun olarak çalışıyorlar, testler yaptılar. Bizim teknolojik olarak imkânımız da gücümüz de var" dedi. Elvan, Orman Genel Müdürlüğü'nden alınan geçici izinle sondaj ve etüt çalışmalarının yapıldığını alanın tamamı için iznin alınmasıyla yer tespiti yapılacağını kaydetti.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI