Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bugün; Türkiye Verimlilik Vakfı’nın ATO Congresium’da düzenlediği “Verimlilik ve Teknoloji Fuarı”nı ziyaret ederek stantları gezip, yetkililerden bilgi aldı.
Dünya nüfusunun 7.6 milyar kişiye ulaştığını ve bu sayının 2030’da 1 milyar artarak 8.6 milyara çıkacağına dikkat çeken Bakan Kurum; toprakların ve şehirlerin verimli kullanılmasının önemine değindi.
Sıfır Atık Projesi kapsamındaki uygulanma hakkında da bilgiler veren Kurum uygulamanın 8 bin 600 kurum ve kuruluşta kullanıldığını hatırlatarak bu sistemin 2023 yılında tüm ülke genelinde uygulamaya geçilmesiyle birlikte her yıl 20 milyar lira tasarruf edileceğini söyledi.
Bakanlık olarak kentsel dönüşümle ilgili stratejilerini hazırladıklarını açıklayan Bakan Kurum bu ay içinde stratejilerini açıklayacaklarını ve belediyelere gönderileceği bilgisini verdi. Bugüne kadar ülke genelinde yaklaşık 30 kenti ziyaret ettiklerini anımsatan Bakan Murat Kurum Türkiye’deki tüm şehirlerdeki tarihi ve kültürel kent meydanlarının yenileneceğini söyledi. Tarihimizi ve kültürümüzü öne çıkartacak projeler yapacaklarını belirten Kurum; deprem riski bulunan konutların planlı bir şekilde kentsel dönüşümden geçirileceğini kaydetti. Bu projelerin şehrin kültürüne, mimarisine ve yerel malzemesine uygun olacağını kaydeden Kurum bu projelerin kesinlikle çok katlı olmayacağının altınız çizerek yeni alanlarda yaplardaki yüksekliğin dört-beş katı geçmeyeceğini, eski alanlarda ise çevre imarına uygun sekiz-on katı geçmeyecek şekilde yapılacağını aktardı.
Bundan sonra kentsel dönüşüm projelerinde hem maddi hem de teknik anlamda belli teminatlar isteneceğini vurgulayan Bakan Kurum bununla ilgili düzenlemenin TBMM’den geçtiğini söyleyerek “Teminatları sağlayacak firmalarımız bu dönüşümlere girecek. Ya tamamlama sigortası ya da Bakanlığın belirleyeceği teknik ve mali kriterlere uygun firmalar bu projelere girecekler. Bu sayede de dönüşümün önünü açmış ve vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemiş olacağız.” dedi.