21 şubat cuma günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen İstanbul Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısına katılarak burada İstanbul Valisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul’un 39 ilçesinin belediye başkanlarıyla buluşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AFAD’ın senaryosuna göre İstanbul’da 7.5 şiddetinde bir deprem olursa, 30 bin vatandaşın hayatını kaybedeceğini ve 44 bini aşkın binanın yıkılacağını ifade ederek mega kent için dönüşüm seferberliği çağrısında bulundu.
“İstanbulumuzun tüm ilçeleri için çok daha radikal önlemler almamız şart” diyen Bakan Murat Kurum, ilçe belediye başkanlarına riskli binaları yıkın talimatı verdi.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Kurum; “İstanbul Büyükşehir Belediyemizle, 39 ilçe belediyemizle yapacağımız istişarelerle hep birlikte; İstanbul’da dönüşüm seferberliğini hızlandıracağız.” dedi.
Dönüşümün strateji belgesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle beraber, Avcılar, Bağcılar, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Esenler, Kadıköy, Kâğıthane ve Tuzla belediyelerinden geldiğini belirten Bakan Kurum, kendilerinden kentsel dönüşüm seferberliğimizin ilk adımı olan bu belgeleri hızlıca düzenleyerek göndermelerini rica ettiğini söyledi.
Bu belgelerle İstanbul’un hem fotoğrafını göreceklerini hem de yol haritalarının tam anlamıyla netleştirileceğini dile getiren Bakan Kurum, ülke genelinde acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon konut olduğunu, bunun da 300 bininin İstanbul’da olduğunu kaydetti.
2012’den bugüne İstanbul’da 68 bin 256 binanın riskli yapı statüsünde dönüşüm kapsamına alındığını hatırlatan Bakan Kurum, “Bu binalardan 56 bin 898’inin yıkımı gerçekleştirildi. 4 bin 79’unun itiraz ve tebligat süreçleri devam ediyor. Şu an yıkımı bekleyen bina sayısı 7 bin 615. Kâğıthane, Küçükçekmece, Maltepe, Şişli, Bayrampaşa, Üsküdar ve Esenler’de yıkımı gerçekleştirilmeyen bu riskli binaların en çok olduğu ilçelerimiz, acilen bu ilçelerimiz de yıkımlarını tamamlasın. İstanbul’da yaklaşık 1.273 hektar büyüklüğünde 59 adet riskli alan bulunuyor. Bu alanlardan 50 adedi sizlerin talebi üzerine riskli alan ilan edildi. Bakın, bu 50 riskli alanda 35 bin 606 adet yapı bulunuyor. Bunlardan sadece 5 bin 547 adedinin yıkımı tamamlanmış durumda. Bu alanlarda bir an önce yıkım süreçlerini, yapım süreçlerini tamamlayın. Bunun yanı sıra İstanbul’da 34 bin 578 hektar büyüklüğünde rezerv alanımız var. İlçe belediyelerimizin tamamı da bir an önce kendi sınırları içerisinde uygun rezerv alanları belirlesinler. Biz de bu alanlarda bir an önce konut yapımlarını başlatalım” ifadelerini kullandı.
İlçe belediyelerine riski tespit edip yıkma yetkisi verildiğine dikkat çeken Bakan Murat Kurum, “O yetkilendirme herhangi bir siyasi konjonktürle de değişmedi. Yetkiniz hala devam ediyor. Aktif olan ilçelerimiz var, olmayan ilçelerimiz var. Daha aktif olmalıyız, yetkilerimizi kullanmalıyız. Biz bakanlık olarak re’sen uygulama yetkimizi Elazığ’da uyguluyoruz. Siz de kullanın. Tespitleri yapın, yıkımları gerçekleştirin. Bakın İstanbul’da şu ana kadar on binlerce bağımsız bölüm yıkılmış. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu bir atılımdı. Biz bir defa daha birlik içerisinde ikinci bir hamle yapalım. Deprem yıkmadan biz yıkalım” diye konuştu. İstanbul’da yılda 100 bin konutu dönüştüreceklerini belirten Bakan Murat Kurum “Bunda kararlıyız” vurgusu yaptı ve “2019 yılında 65 bin konutun dönüşümünü başlattık. Bu konutların da 25 binini İstanbul’da yapıyoruz” şeklinde konuştu.