16 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerBakan Özhaseki: Deprem yasası hazır

Bakan Özhaseki: Deprem yasası hazır

Türkiye bir deprem bölgesi olduğunun altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, topraklarımızın yüzde 66’sının 1. Ve 2. dereceden deprem bölgesi olduğunu ifade ettikten sonra "Bizi de en çok korkutan, yakında olması beklenen İstanbul Depremi.  Bundan dolayı da büyük bir hazırlık yaptık. Bu hazırlığımızı da Bakanlar Kurulu'nda sunduk.  Daha sonra Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza sunduk ve kabul gördü. Önümüzdeki günlerde meclise inip, yasalaşacak. Bana göre Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılması çok doğru olur. Çünkü bir sıkıntıyla karşı karşıyayız.Türkiye çapında 99 yönetmeliğinden sonra son 15  yılda yapılan binalar sağlıklı gözüküyor öncesine ait 7.5 milyon bağımsız birim riskli gözüküyor.İstanbul'da ilk etapta riskli bina sayısı 600 bin civarında." dedi.

"100 milyar dolarlık bir hasar bizi bekliyor"

Prof.Dr Celal Şengör’ün “İstanbul depremi olursa bağımsızlığımız kaybedebiliriz” sözlerini destekleyen Özhaseki  “ Bu size çok abartı gelebilir ama değil. Olası bir İstanbul depreminde 100 milyar dolarlık bir hasar bizi bekliyor. Bu yüzden bunu beklemeden hazırlık yapmamız lazım.Marmara depreminde 17.500 insan can verdi, binlerce bina yıkıldı. İstanbul açıklarında olan bir depremin nasıl etkilerinin olacağını biliyoruz.” İfadelerini kullandı.

"Depreme Hazırlık Yasası"

Deprem için çıkacak olan kanuna henüz bir isim koymadıklarını belirten Özhaseki “Açıkçası kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüm gibi laflar Türkiyen’in en önemli projesinin demagojiyle heder edilemsine içim razı gelmiyor.” sözleriyle sitem ederek “Depreme hazırlık yasası diyelim” dedi.

Bakan Özhaseki Depreme Hazırlık Yasası’nın içeriğini şu sözlerle açıkladı:

İstanbul’da alan bazlı değişim düşünüyoruz. Bina bazlı değişimler de olabilir. Bir bina eğer riskliyse bize gelip gerekli teşvikleri alabilir. Ama bu bizim tercihimiz değil, bizim tercihimiz alan bazlı değişim. Alan bazlı dönüşümde sosyal donatı alanlarını olduğu gibi yeniden hesaplıyoruz. Bu değişim, Bakanlık ve Belediyelerin ortak çalışmasıyla yapılacak.

"Dünya Bankası'ndan kredi çekeceğiz"

Karşılaşılacak sorunlar; bir finans sorunu, iki rezerv alan sorunu, üç mevzuattaki eksiklikler. Karşımızda çıkacak tüm engelleri aşmak için gerekli çalışmaları yaptık. Rezerv alanlarını hazırladık, finans noktasında da ciddi bir bütçe oluşturuyoruz. Bu bütçe ilk yıl 20 milyar TL civarında olacak. Bunun belki yarısını Bakanlık ve İller Bankası olarak kendimiz karşılayacağız. Kalan yarısını dünya bankasından alacağımız uzun vadeli 20 yıllık yüzde 1 yüzde 2 faizlerle karşılayacağımız kredilerden oluşturacağız.

"Belediyelere faizsiz kredi vereceğiz"

Belediyelere inşaat süresince yapılan konutların inşaatını karşılayacak şekilde faizsiz kredi vereceğiz. İnşaatlar bittikten 3 yıl sonra a paramızı geri istiyoruz onlardan.

İstanbul için özel bir teşkilatlanma yapıyoruz. İstanbul’daki işlerimiz İSMEK üzerinden yürüteceğiz. Bedelliyeler bize müracaat ettiklerinde kentsel dönüşüm yapacakları alanda şu kadar konutu yapıyoruz dediklerinde faizsiz şekilde kredilendireceğiz.
İstanbul'da Anadolu Yakası, sahil bölgeleri ,Avcılar ilk etapta yenilenecek yerler.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI