Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikler tartışma yarattı. Özellikle ‘stüdyo daireler yasaklanıyor' şeklinde yapılan yorumlar kafaları karıştırırken, Bakanlık ve sektör temsilcileri bu uygulamanın stüdyo dairelerin yasaklanması anlamına gelmediğini söyledi.
Konuyla ilgili Milliyet'e özel açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yönetmelikle, stüdyo dairelerin farklı amaçlarla kullanılmasının önüne geçmeyi amaçlandığını söyledi. Bayraktar, bu uygulamanın özellikle turizm sektörüne de olumlu katkı yapacağını kaydetti. Bayraktar, şunları söyledi:
"Turizm tesisleri düzenli olarak denetimleri gerçekleştirilebilen işletmelerken, Konut alanı olarak belirlenen yerlerde bu tür denetimler gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Turizm işletmelerinin belgeli olması gerekmektedir. Aksi halde kayıt dışı olur. Turizm belgesi olmadan, günlük olarak kiralanan Konut alanları, merdiven altı işletmelere benzetilebilir."
Konutun tarifi yapıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan da, yeni düzenlemenin stüdyo dairelerin yasaklandığı anlamına gelmediğini belirterek, burada bir düzenlemenin söz konusu olduğunu söyledi. Bir insanın yaşayacağı ölçütlerde konut tarifi yaptıklarını anlatan Ercan, "Bir konutta olması gereken birimleri ve büyüklükleri düzenledik" dedi.
Burada bir yasaklamanın söz konusu olduğunu, bunun da stüdyo dairelerin farklı amaçlarla kullanılması olduğunu ifade eden Bülent Ercan, şöyle konuştu:
Stüdyo daireler yapılıyor ve bunlar Otel gibi ya da Kiralık olarak işyeri gibi kullanılabiliyor. Bunları engelleyeceğiz. Artık Bakanlık olarak ruhsatları denetlediğimiz gibi, işletme ruhsatlarını da denetleyeceğiz. Bununla ilgili şikayetleri işleme koyacağız."
Net-brüte ayar geldi
Yasalarda konutların başka bir şekilde kullanılmasına ceza verilmediğini, sadece planlara ve projelere ceza verilebildiğini ifade eden Ercan, "Artık mevzuata aykırı kullanım ve tüketiciyi yanıltmaya da ceza vereceğiz. Özellikle net-brüt metrekaredeki suiistimallerde ceza uygulayacağız. Brüt ve net metrekareyi onaylı ruhsat projelerine yazmayanlara ceza vereceğiz" diye konuştu.
Tartışma neden çıktı?
Bakanlığın yeni düzenlenmesine göre en küçük konutta oturma odası en az 12, yatak odası 8, mutfak 3.3, banyo 3 ve tuvalet 1.2 metrekare olabilecek. Bu durumda bir konut 27 metrekareden küçük olamayacak. Buna göre oturma odasının bir girintisi olsa bile yatak odası en az 8 metrekare olabilecek. Üniteler arasında kapı şartı aranmasa bile yatak odası ile oturma odası farklı kurgulanacak.
Makul bir tanım yapıldı
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni uygulamanın yasaklama anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Burada sadece bir sınırlamadan bahsedebiliriz. Bakanlık bir yerin konut olması için en asgari tanımları yaptı" dedi. Asıl amacın konutun amacının dışında kullanımının engellenmesi olduğunu dile getiren Durbakayım, "Stüdyolar artık Otel olarak kullanılmayacak. Bir yer konutsa konut, otelse otel, rezidanssa Rezidans olarak kullanılacak" diye konuştu. Durbakayım, yönetmeliğin sektörde önemli eksiklikleri giderdiğini de sözlerine ekledi.
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni uygulamanın yasaklama anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Burada sadece bir sınırlamadan bahsedebiliriz. Bakanlık bir yerin konut olması için en asgari tanımları yaptı" dedi. Asıl amacın konutun amacının dışında kullanımının engellenmesi olduğunu dile getiren Durbakayım, "Stüdyolar artık otel olarak kullanılmayacak. Bir yer konutsa konut, otelse otel, rezidanssa Rezidans olarak kullanılacak" diye konuştu. Durbakayım, yönetmeliğin sektörde önemli eksiklikleri giderdiğini de sözlerine ekledi.
Stüdyoya yasak yok
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, bazı stüdyoların inşa edildikten sonra otel gibi işletilebildiğini ya da günlük kiraya verildiğini ifade ederek, uygulamanın bu kullanımları önleyici nitelikte olduğunu söyledi. Yeni yönetmelikle stüdyo dairelere yasak gelmediğini sadece başka amaçlar için kullanılmasının amaçlandığını ifade eden Demir, "Hem sahillerde hem de İstanbul'da bu tür daireler farklı amaçlar için kullanılabiliyor" diye konuştu.
Sektöre etkisi sınırlı olur
Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, stüdyo dairelerle ilgili yönetmeliklerde zaten belli sınırlamalar olduğunu, fakat bunlara pek dikkat edilmediğini belirtti. Özyurt, bu tür dairelerin çok az sayıda ve düşük fiyatlı lansman yapmak için tercih edildiğini anlatarak, "Biz de az sayıda bu dairelerden yaptık. Bu gelişmenin sektörü çok fazla etkileyecek bir durum olacağını sanmıyorum" dedi. Tamer Özyurt, "Bu kararı yerinde ve doğru buluyorum" diye konuştu.
Yasaklama anlamına gelmez
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, küçük dairenin ölçülerinin belirlenmesinin stüdyo dairelerin yasaklandığı anlamına gelmediğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Burada stüdyo dairelerin kaldırılması diye bir durum yoktur. Çok açık bir şekilde metrekare ölçüleri verilerek bu ölçülere uygun bir şekilde oda veya oda nişi (oyuğu) şeklinde değerlendirme yapılabilir. Yönetmelik bir bağımsız bölümde olması gerekenleri yazıyor."
Uygulama çözüm olmaz
Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Türkiye'de yalnız yaşayan insanların sayısında bir artış olduğu söyledi. Bu kişilerin gelir düzeyinin de düşük seviyede olmadığını belirten Narlı, "Dolayısıyla daha büyük dairelerde de yalnız yaşanabilir. Yani 1+0 Daire yapımına izin vermeyerek, insanları yalnız yaşamaktan caydırmak mümkün değil" dedi.
Kaynak:Milliyet