Çevre ve Şehircilik Bakanlığı SİT alanlarının çakışmasını önleyecek yasal düzenleme için harekete geçti. 2016 sonunda tamamlanacak çalışmayla tabiatın ve biyoçeşitliliğin etkin korunması ve korunan alan yönetimindeki boşlukların giderilmesi planlanıyor.
Ortak proje
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın da katıldığı projeyle Türkiye’deki tüm SİT alanlarının yeniden ele alınması planlanıyor. Çevre Bakanlığı, bir süre önce Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı ve doğal SİT alanlarının hepsini üniversitelerle birlikte incelemeye başladı.
358 çakışan SİT alanı bulunuyor
Yapılan incelemelerde SİT 'lerin ve ÖÇK’ların her mevsime göre flora, fauna ve endemik açıdan tespitleri yapılacak. Alınan bilimsel değerler raporlandıktan sonra bir alanın doğal SİT kategorisinden çıkarılıp çıkarılmamasına karar verilecek. Türkiye’de 13 bin 295 arkeolojik SİT alanı, 266 kentsel SİT alanı, 158 tarihi SİT alanı, 32 kentsel arkeolojik SİT alanı ve 77 karma SİT alanı yer alıyor. Doğal SİT alanlarıyla birlikte 358 çakışan SİT alanı (bakanlıklar arasındaki görev, yetki ve sorumlulukların çatışması) bulunuyor.