Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ev alırken ya da kiralarken binanın Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarı yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk imzasıyla “Merkezi Isıtma Sistemlerinin Ve Isı Ölçüm Ekipmanlarının Verimlilik Potansiyelleri” adlı kitapçık yayınladı.
Kitapçıkta, konut alacak ya da kiralayacaklara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uyarısı yapıldı. Söz konusu belge olmayan binalara 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren cezai yaptırımlar uygulamaya başlayacağı açıklandı. Bu tarihten sonra, EKB’si olmayan bir binanın alım, satım ve kiraya verilmesinde sorunlarla karşılaşılabileceği belirtildi.
Kitapçıkta ayrıca ev satın alırken veya kiralarken, binanın yalıtımlı, pencerelerin ve doğramalarının enerji verimli, ısıtma için kullanılan kazan ve boruların yalıtımlı, binanın dış duvar iç yüzeyinde bakteri, küf, mantar gibi lekelerin olup olmadığını, binanın ısıtma, soğutma giderleri ile Enerji Kimlik Belgesi’ni sorgulamaları tavsiye ediliyor.
“Belgeyi almak yasal zorunluluk”
Ferah, söz konusu belgenin yasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Enerji Kimlik Belgesi nedir?
Seda Ferah, belgenin, binalarda bulunan enerji türlerinin etkin ve verimli kullanılmasını kapsayan, gereğinden fazla enerji kullanımının önüne geçmeyi hedefleyen, bununla birlikte çevreye zarar verecek faktörleri engellemek için yapılan danışmanlık ve denetim sonucunda verilen belge türü olduğunu kaydetti.
Binalarda enerji kullanımı ve enerji tüketim sınıfı belirlenerek binaya söz konusu belgenin verildiğini anlatan Ferah, “Belgedeki amaç, enerjiyi verimli kullanan ve yenilebilir enerji tercih eden yapılar ile enerji verimliliği faaliyetinden bulunmayan binaların arasındaki farkı oluşturup bu yapıların değerinin belirlenmesidir.” diye konuştu.