26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerBanka ve inşaatçıya sıkı takip

Banka ve inşaatçıya sıkı takip

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunmasına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı'nın dün itibarıyla Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirterek, düzenleme ile bankaların Faiz dışı gelir kalemlerinin hangilerinin ücrete tabi olacağını, "Bakanlığın olumlu görüşü alınmak kaydıyla bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) belirleyeceğini" bildirdi.

Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlediği basın toplantısında taslak hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Düzenlemenin Türkiye'deki bütün vatandaşları ilgilendirdiğini belirten Yazıcı, "İsmi Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun olmasına rağmen hayatın tamamını kuşatıyor" dedi.

Yazıcı, dün itibarıyla Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan ve bu hafta ya da önümüzdeki hafta başında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelecek taslağın getirdiği yenilikler hakkında da bilgi verdi.

Taslak ile tüketicinin hak arama yollarını kolaylaştırdıklarını dile getiren Yazıcı, "Tüketici sözleşmesinde en az 12 punto karakter kullanılacak. Tasarı ile hak arama konusundaki bürokratik işlemleri azalttık" diye konuştu.

BANKALARIN FAİZ DIŞI GELİRLERİ

Bankaların Faiz dışı gelirlerine ilişkin düzenlemeler hakkında da bilgi veren Yazıcı, şunları söyledi:

"Bu alan üzerine çok tartışıldı ama sonuçta paydaşlarla birlikte ortak bir noktaya varıldı. Vardığımız nokta şu: Bankalar elbette ki ticari müesseselerdir. Para toplarlar, onu pazarlarlar. Bu şekilde ticaret hayatında yer alırlar. Kanun taslağını Ağustos 2012'de kamuoyunun görüşüne açtığımızda 31 kalemden ibaret faiz dışı gelirler, taslağı dün Bakanlar Kuruluna sunduğumuzda 65 sayısına ulaşmıştı"

Konuya ilişkin sorunları çözmek adına iki önemli düzenleme yaptıklarını kaydeden Yazıcı, faiz dışı gelir kalemlerinin hangilerinin ücrete tabi olacağının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü alınmak kaydıyla BDDK tarafından belirleneceğini dile getirdi.

BDDK'nın bu konuda ücret belirlemeyeceğini anlatan Yazıcı, "Ücret tarifesi yapma şeklinde düzenleme getirmiş olsaydık, büyük ihtimalle bankalar, 'O hizmetin tarifesi belirlenmiştir' diye o ücreti almak isteyecektir. Dolayısıyla bankalar, rekabet içerisinde o hizmeti ücretlendirecekler. Konunun bu boyutuyla tartışılmasından sonra bazı bankalar bu doğrultuda faaliyet içerisine girdiler" değerlendirmesinde bulundu.

KART AİDATI

Gündemdeki kart aidatı konusunun tüketicinin çok mağdur edildiği bir alan olduğunu belirten Yazıcı, yeni düzenleme ile bankalara "hiçbir ücret alınmayan yalın bir kartı tüketicinin hizmetine sunma" zorunluluğu getirdiklerini kaydetti.

Kart aidatına ilişkin düzenleme konusunda tüketici örgütlerinden "geriye gidiş" eleştirileri geldiğini hatırlatan Yazıcı, "Bu, doğru değil. Kredi kartını çıkartmak zorunda olan bankalar, dilerlerse bunun içini yine ücret almaksızın doldurabilecekler ya da bazı nitelikli avantajlar yükleyebilecekler. Bu da rekabetle oluşacak" dedi.

" MAKETTEN Konut SATIŞI YAPACAK OLANLAR MUTLAKA İnşaat RUHSATINI ALACAK"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, maketten konut satışı yapacak olanların mutlaka İnşaat ruhsatını almış olmaları gerektiğini belirterek, "İnşaat ruhsatını almayan Konut üreticisi maketten satış yapamayacak" dedi.

Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'na ilişkin düzenlediği basın toplantısında, inşaat sektöründeki maketten satışlara yönelik ciddi düzenlemeler getirdiklerini ifade etti.

maketten konut satışı yapacak olanların mutlaka inşaat ruhsatını almış olması gerektiğine dikkati çeken Yazıcı, inşaat ruhsatını almayan konut üreticisinin söz konusu kanunun yürürlüğe girmesinin ardından maketten satış yapamacağını belirtti.

Bu konuda ayrıca inşaatı tamamlama sigortası yapma yükümlülüğü de getirdiklerini vurgulayan Yazıcı, "Tüketiciye ruhsatını aldığı, inşaatına başladığı ve satışını yaptığı konutun yapımını Garanti eden bir sigorta müessesesi getiriyoruz. Bu zorunlu olmayacak. Sigortalamanın şeklini Hazine Müsteşarlığı belirleyecek ve hangi tür inşaatların sigorta yapmak zorunda olacağına ilişkin hususu da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı belirleyecek" diye konuştu.

Tüketicilerin mevcut cayma sürelerini 7 günden 14 güne çıkarttıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

" En çok sorun yaşanan alanlardan birisi, tüketicinin satın aldığı taşınır mallarda ayıp ve hasara karşı 2 yıllık Garanti, taşınmazlardaki 5 yıl garanti süresini koruduk. Bu tasarıyla zaman aşımı süresi içinde olmak kaydıyla, ilk 6 ay içerisinde, belki bunu aşağı çekeceğiz, satın alınan ürünün ayıplı olması durumunda ayıplı olmadığını ispat külfeti satıcıya ait olacak. Gizli ayıp olması durumunda zaman aşımı söz konusu olmayacak"

TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETLERİ

Mevcut kanunda tüketicilerin hak arama yollarının en önemlisinin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti olduğunu kaydeden Yazıcı, bu konuya yönelik de bir takım değişiklikler getirdiklerini söyledi.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin ismini değiştirdiklerini dile getiren Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Tüketici Hakem Heyeti dedik ve daha işlevsel, daha inandırıcı, daha etkili olmalarını hedefleyerek Türkiye'de bütün ilçelerde ve illerde var olan Tüketici Hakem Heyetlerine 'raportör' ismi altında bu konuda uzman istihdam edilmek üzere 500 kadro tesis ediyoruz.

Tüketici Hakem Heyetlerinde görülecek ihtilaflara ilişkin, tüketici ürünleri değerinde bir değişiklik yaptık. 2012 itibariyle yuvarlak olarak 1.100 ya da 1.200 lira değerindeki ürünlere ilişkin sorunlar götürülüyor. Biz, bu kanun tasarısıyla ilçelerde 2 bin lira, İl Hakem Heyetlerinde bunu 3 bin liraya çıkardık. Her yıl değerlendirme oranında artış yapılacak"

KAPIDAN SATIŞLARA İZİN ŞARTI

Tasarıyla birlikte işyeri dışında kapıda yapılan satışlara ilişkin de düzenleme getirdiklerini belirten Yazıcı, "Bu faliyete ilişkin de tüketicileri koruyucu önlemler aldık. Kapıdan satış yapacak olanlar mutlaka Bakanlıktan izin belgesi alacaklar. İzin belgesi olmayan satış yapamayacak. Satış sözleşmesinde mutlaka tüketicinin el yazısıyla sözleşme tarihini attıracak" diye konuştu.

İnternet, telefon, katalog ve benzeri yollarla mesafeli olarak kurulan sözleşmelere yönelik de yeni düzenlemeler getirdiklerini vurgulayan Yazıcı, finansal hizmetlerin mesafeli satışına ilişkin düzenlemenin de ilk defa bu tasarıyla yer alacağını ifade etti.

Milyonlarca yerli ve yabancı turisti ilgilendiren paket turlarla ilgili de bir takım düzenlemeler getirdiklerini bildiren Yazıcı, şöyle konuştu:

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI