Yükselen enflasyon, artan konut fiyatları ve arzın talebi karşılayamaması gibi nedenlerle son dönemde yaşanan fahiş kira artışları, mahkemelerdeki yoğunluğu artırdı. Kira tahliye ve kira tespit davalarında yaşanan yükseliş mahkemeleri de kilitledi.
Önceden birkaç ay sonrasına verilen kira tespit ve kira tahliye davalarında ilk duruşma tarihi için artık bir yıl beklemek gerektiği belirtildi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Avukat Onur Cingil, kira tespit ve kira tahliye davalarının sonuçlanmasının da dört yılı bulduğunu aktardı.
Cingil, açıklamasında, “Hukuk bürolarında bu tür davalara bakan ayrı avukatlar olmazdı. Artık neredeyse her hukuk bürosunda bu davalara bakan avukatlar var. Bu fahiş artışların sebebi, ülke ekonomisinin çok kötü bir noktaya gelmesi ve alım gücünün düşmesi. Türkiye’de ekonomik zorlukların faturası kiracılara kesilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ise barınma hakkının sosyal devlet anlayışı kapsamında sağlanması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de 83 milyondan fazla kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İstanbul’da kira ortalaması 12 -13 bin TL. Asgari ücretli ya da iş bulmayan kişiler bunu nasıl karşılayacak? Devlet, bu insanlar için uygun kiraların belirlendiği konutlar tasarlamalı. Ya da bu kişilerin kiralarını devlet ödemeli” dedi.