23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerBarış Aydın: “Ankara planlarımızı 8-9 milyonluk bir kente göre yapmalıyız”

Barış Aydın: “Ankara planlarımızı 8-9 milyonluk bir kente göre yapmalıyız”

Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı ve AK Parti Ankara 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Barış Aydın, son yıllardaki hızlı büyümesi ile sayılı dünya kentleri arasına giren Ankara’nın, uzun vadede “çekim merkezi” olmaya devam edeceğini, Ankara’ya ilişkin planların 8-9 milyon nüfuslu bir “dünya kentine” göre yapılması gerektiğini bildirdi.

Aydın yaptığı açıklamada, ülkenin merkezinde, doğu-batı, kuzey-güney hatlarının kesişme noktasında yer alan; tarih boyunca tarım ve ticaret merkezi konumunda önemli bir şehir olan Ankara’nın Cumhuriyet döneminde uzun yıllar “memur kenti” olarak bilinse de son yıllarda yaptığı hamle ile sanayide de önde gelen iller arasına girdiğini anlattı. Ankara’nın 1923’te 30 bin dolayında bulunan nüfusunun 2014’te 5.2 milyona ulaştığını belirten Aydın, geçen yıl en fazla göç alan ilin Ankara olduğuna dikkat çekti. Aydın, ülke nüfusunun yüzde 7’sini barındıran Ankara’nın nüfus ve ekonomik büyüklükte İstanbul’un ardından Türkiye’nin ikinci ili olduğunu belirtti. Kırıkkale’nin il olup ayrılmasıyla 25 bin 437 kilometrekareye inen yüzölçümü ile Ankara’nın coğrafi alan açısından da Konya ve Sivas’ın ardından üçüncü büyük il olduğunu anlatan Aydın, İl’in 50 dolayındaki devletten daha büyük bir alana sahip olduğuna dikkat çekti. TÜİK projeksiyonlarında 2023’te 84.2 milyon olacak ülke nüfusu içinde Ankara nüfusunun 6 milyona yaklaşacağının öngörüldüğünü belirten Aydın, “Ankara, daha uzun yıllar çekim merkezi olmayı sürdürecektir. Ankara ile ilgili planlarımızı, 2050’lere uzanan bir vadede ve 8-9 milyonluk bir şehre göre yapmalıyız” dedi.

-“Ankara, 2025’te dünyanın 38. Büyük şehri olacak”…

Aydın, McKinsey Araştırma Enstitüsü’nün Dünyada Geleceğe Yön Verecek Şehirler Listesinde 69’uncu sırada yer alan Ankara’nın, 2025’te 6 milyona yakın nüfusu ve yüzde 162’lik büyümeyle 170 milyar dolara ulaşacak ekonomisiyle 38’inci sıraya yükseleceğinin öngörüldüğünü belirtti. Aydın, Washington merkezli ünlü araştırma kuruluşu Brookings Instituion’ın 300 büyük metropolün ekonomik göstergelerini içeren araştırması ile Carey Anne Nadeau’nun “Global Metro Monitor 2012: Slowdown, Recovery and Interdependence” araştırmasına göre de Ankara’nın SGP bazında 101.2 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası ile dünyada 117’nci sırada yer aldığına işaret etti.

-“Ankara’yı ileri teknoloji merkezi haline getireceğiz”

Milletvekili seçilerek Meclis’e girmesi durumunda Ankara için yapacağı çalışmalar hakkında da bilgi veren Aydın, Başkent’i bir “ileri teknoloji üretim üssü”; “Katma Değeri Yüksek Ürün ve Hizmetler Merkezi” haline getirmek için çalışacağını bildirdi. Aydın, 21 üniversitesi, 5 aktif teknokenti, 7’si aktif toplam 12 OSB’si, üniversiteler ve kamu kurumları bünyesindeki Ar-Ge merkezleri ile Ankara’nın bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

-“Daha güçlü Ankara, daha güçlü Türkiye’dir”

Aydın, Ankara’nın idari merkez oluşu, coğrafi konumu ve 25 ilçesiyle; nüfusu, sanayileşme birikimi, kalifiye insan gücü, sağlık ve kongre turizmi alt yapısı ve üniversiteleri ile yatırımlar açısından son derece cazip olduğunu anlattı. Ankara’nın potansiyelinin daha verimli ve etkin kullanılması gerektiğini ifade eden Aydın, “Bunun için Ankara’daki her kesimin birlik ve beraberliği şart. Merkezi ve yerel yönetimler, iş dünyası, STK’lar, üniversiteler ve tüm kanaat önderleri ‘Ankaralılık bilinci’ ile bir araya gelerek Ankara’yı hak ettiği konuma taşıyacak stratejisi ve politikaları oluşturacağız. Bu şekilde Ankara daha hızlı büyüyecek, güçlenecektir. Daha güçlü bir Ankara, daha güçlü bir Türkiye demektir” dedi.

“Ankara’yı marka kent yapacağız”

Barış Aydın, Ankara için ortak akılla bir “markalaşma stratejisi” oluşturulacağını da bildirirken, dünya çapında yürütülecek etkin tanıtım faaliyetlerinin önemine işaret etti. Aydın, markalaşma konusunda “turizm”, özellikle de sağlık turizmi olgusunun öne çıktığını vurguladı. Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Haymana, Kazan, Kızılcahamam ve Polatlı ilçelerindeki zengin termal kaynaklarla Ankara’nın termal sağlık turizminde güçlü bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Aydın, köklü tıp fakülteleri ve 7’i JCI akreditasyonuna sahip toplam 82 hastanesi ile medikal sağlık turizminde de büyük potansiyeli olduğunu belirtti. Aydın, sayıları hızla artan 5 yıldızı otelleri ve diğer konaklama tesisleri ile Ankara’nın kongre turizminin de başkenti olabileceğini ifade ederek, “Ankara’ya turizmde hamle yaptırmak istiyoruz” dedi.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI