Herşey bir hayalle başladı diye başlar “proje” sunumları. Patronların rant hayalleri, mimarların tasarım hayalleri ile hayat bulur… Proje Teslimine kadar satılmaz ise “maket’den değil; gerçekten” olur ve hatta buna bile bir lansman bahanesi bulunur.
Lansmanları izliyorum, bazıları en konforlu otellerde; bazıları projelerde. Lansmanlarda yer alan basın dostlarıma bakıyorum bir lansmandan diğerine …. Ufak tefek farklılıklar dışında katılımcılar ayni, kalemler ayni… Ne yazık ki söylemler de aynı!…
En radikalleri;
- Al kâr et
- Burası Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Etiler olacak
- Yurt içi Yurt Dışında Projeler yolda
Bismillah … daha 1.’ye yeni başlamışsın, bitişini gör, sonra yurt içi mi olur, yurt dışı mı olur planlarsın sabret.
Sabret ki, bir proje yapmakla bölge ne Etiler oluyor… Ne de Nişantaşı görebilesin. Bina yapmakla semtler, bölgeler yer değişmiyor. Bölgelere ve semtlere adlarını binalar vermiyor. asırlardır… Oralarda yaşam tercihinde bulunan “insanlar ve kültürel” yapı Nişantaşı’na Nişantaşı marka değerini veriyor.
Benim gayrimenkul sektörüne, sektörün patronlarına ve lansmandan lansmana koşan basına bir önerim var. En kapsamsızından; En kapsamlısına 50 binden 250 bine basın lansman toplantılarına para harcanıyor… Buna bir son verin, ara verin, yapmayın.
Yapmayın ki, daha sonra iletişim için bütçeleriniz kalsın. Siz ve projeleriniz Basın lansmanı yaptınız diye medya’da yer almıyor.
PR-Halkla ilişkiler Danışman kişi/firmalarınızın başarılı ilişkileri, yönlendirmeleri ve siz, projeniz haber değeri taşıdığı için yer alıyor. Ancak, medya kuruluşları da sadece haber ile ticari hayatlarına devam etmiyor.
Hayallerinizi aktardığınız mimarınız gibi plan ve bütçelerinizi Danışmanınız ile paylaşın. O, Size marka ve/veya Performans yolu çizecektir.
Buradan; proje çizimine katkı veren, illüstrasyon – 3D – mimarı çizimde bulunanlara ve proje geliştiricilere bir öneride bulunmak istiyorum.
Geliştirmekte olduğunuz “proje-konum” gerçeğini saklayamaz ve değiştiremezsiniz. Geliştirilen projelere bakıyorum, sanki parselde, mahallede, semtte, caddede, sokakta 1 tek sizin projeniz/binanız var… Çevre yemyeşil doğa ile iç içe !…
Günümüzde artık olanaklar, yazılımlar projenin çevre ile olan ilişkisini gösterebilecek düzeyde, hiç olmaz ise yakın çevre konumlamasına, komşu parsellere yer verin.
Lütfen, bırakın artık projelerinizde “lansman” endeksli hareket etmeyi… Binlerce talep aldık söylemlerini..
Lansman; yani sunum , ürünün/projenin pazarla tanıştırılması ve tanışmanın daha hesaplı bedelle sunulmasıdır.
Artık lansmanlar da sulandı… Sulandırıldı; ön lansman, lansman öncesi,lansman, olmadı bir daha lansman, günlerce… Aylarca lansman… Proje bitmiş hala lansman.. Lansmanın söylem değeri kalmadı.
Sanki projeler; lansman ile başlayıp, lansman ile son buluyor.
Tüketici öyle bir psikolojiye sokulmak isteniyor ki, lansman hayatın sonu, lansman son bulur ise projede yer satılmayacak mı?
Lansman derken; sattın sattın, satamadın fırsat kaçtı gel alma mı diyeceksin! Unutmayın , Her projede konut tiplerine , inşaat aşamasına, teslim sürecine göre potansiyel müşteri tercihleri şekillenmektedir.
Bilge Özdemir
Marketing & Sales Consultant