18 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerBayraktar: vatandaş binasını yıkmazsa biz yıkacağız

Bayraktar: vatandaş binasını yıkmazsa biz yıkacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar'dan "kentsel dönüşüm" açıklaması… 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, bugün Meclis Genel Kurulunda görüşmelerine başlanacak tasarıyla, Türkiye'de afet riski taşıyan yapıların ve bölgelerin dönüşümünü sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Bayraktar, şunları kaydetti:

''Biz bu yasada, 'bir arsada bina yapalım' amacını gütmüyoruz. Herhangi bir arazide kentsel tasarım yapıp bina yapalım diye bir gayemiz yok. Maksadımız, risk taşıyan binaları Türkiye'nin şehirlerinden, kasaba ve köylerinden söküp atmaktır. Yasadaki temel odak bu.

"VATANDAŞ YIKMAZSA BİZ YIKARIZ"

Bakanlığımız, binaların sağlamlığını kontrol etmesi için teknik heyete lisans verecek. Bu heyet yetkili olacak. Vatandaşa, 'Bu teknik ekibe binanı kontrol ettir' diyeceğiz. Binanın sağlam olmadığı ortaya çıkarsa vatandaşa, 'Bu binayı yık' diyeceğiz ve belli bir süre vereceğiz. Bina yıkıldığı zaman içinde kiracı varsa ona kira yardımı vereceğiz. Hak sahibi varsa ve maddi durumu müsait değilse ona da ev alması için kredi imkanı sağlayacağız. Vatandaştan, binasını yıkıp orayı boş arsa haline getirmesini isteyeceğiz.
Vatandaşa, 'binanı yıkmazsan biz yıkacağız' uyarısında bulunacağız. Halen yıkmama konusunda ısrar ederse vali ve kaymakamların kontrolü altında belediye veya TOKİ marifetiyle bu binaların tahliye edilip yıkımını sağlayacağız."

 

Afet riski taşıyan binaların yıkılması konusunda kararlı olduklarını söyleyen Bakan Erdoğan Bayraktar, “Fay hattı üzerindeyiz. Bu işin şakası yok” dedi



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin depreme karşı tedbirleri alma konusunda en önemli aşamanın afet riski taşıyan binaların yıkılması olduğunu belirterek, bu konuda toplumun desteğini istedi. Bayraktar, önümüzdeki günlerde topluma mesaj vermek için sanatçılar ve deprem uzmanlarının içinde olacağı tanıtım kampanyaları düzenleyeceklerini açıkladı. Meclis gündeminde bulunan ve risk taşıyan binaların yıkılmasını planlayan tasarının acilen yasalaşması gerektiğini söyleyen Bayraktar, “Yasayla hemen yıkıma başlanacak. Fay hattının üzerindeyiz, bu işin şakası yok. Kimse riskli binanın yıkılmasına karşı çıkmamalı. Tedbirimizi almak zorundayız. Takdir Allah’ındır deyip yan gelip yatmayacağız” dedi. 



RANT KAPISI OLMAYACAK

 

Türkiye’de son 9 yılda 5 milyon konut üretildiğini, bu konutların yüzde 95’inin ‘sağlam’ olarak değerlendirildiğini hatırlatan Bayraktar, “1999 depreminin getirdiği travmadan sonra toplumda bir bilinç oluştu. Ama bu yetmez daha da bilinçlenmeliyiz ve dikkatli olmalıyız. Asıl sıkıntı alt gelir gruplarının yaşadıkları konutlar. Bu konutların yenilenmesi lazım. Bu işler rant kapısı olmayacak” dedi. Türkiye’ye benzeyen iki ülke olan Güney Kore ve İspanya’nın bunu başardığını hatırlatan Bayraktar, “Biz de başaracağız. Artık gecekondu da yapılmıyor. Sosyal konutlar gecekonduyu önledi. Çünkü adam 25 bin liraya mal olacak bir gecekondu yapacağına, bunu peşinat yaparım küçük taksitlerle apartmanda otururum diyor” şeklinde konuştu. 





KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ

 

Afet riski taşıyan binaların yıkılması ve kentsel dönüşüm konusunda halkı bilinçlendirme kampanyaları düzenlenecek. Bu filmler için ilk girişim AKUT Başkanı Nasuh Mahruki nezdinde yapıldı. Mahruki ile görüşen Bayraktar, toplumun bilinçlendirilmesi için destek istedi. 





Kaçak yapılara ‘360 derecelik’ takip

 

İstanbul ve Ankara’daki bazı belediyelerde, kaçak yapılaşma ve ruhsatsız binaların tespitinde, araç üzerindeki kameralarla 360 derecelik görüntü veren yazılımlar kullanıma girdi. İstanbul’da Beylikdüzü, Tuzla, Kartal belediyelerinde uygulanan, Ankara ve Trabzon’da ise pilot çalışmaları süren sistemle, binaların boy uzunluğundan, kat sayılarına kadar kaçak yapılar, 360 derecelik görüntülerle otomatik olarak takip edilebiliyor. Tamamen Türk mühendislerin geliştirdiği sistemin, yıkımına karar verilecek binalarda hak sahipliği ve envanter tespitinde büyük kolaylıklar getireceği belirtiliyor. Sistemi geliştiren Netcad firmasının Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Savacı, “Araç üzerine monte edilmiş 8 kameralı özel sistem, araç 60 kilometre hızla yol alırken bile veri toplayabiliyor. Bu orta ölçekli bir şehrin en fazla bir haftalık çalışmayla tamamlanacağı anlamına geliyor” dedi.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI