Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı “Yaşanılabilir Estetik Şehirler Konulu” AK Parti 4. Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Türkiye’de 100’e yakın belediyemiz destan yazacak şekilde kentsel dönüşüm yapmakta ve şehirlerini marka şehre dönüştürmek için çok önemli adımlar atmaktadır. Ama bu yetmez. Tüm belediyelerden aynı hassasiyeti bekliyoruz. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bundan böyle çevreye duyarlı proje getiren belediyelerimize daha fazla hibe yapacağız, daha fazla destekleyeceğiz” dedi.
Anjiyo olduktan sonra programlarına devam etmeye başlayan ve 30 Mart 2013 tarihinde gerçekleşen sempozyumda konuşmasına Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanı olduğu dönemlerde yaptığı çalışmalardan bahsederek başlayan Bakan Bayraktar “İstanbul’da bugün yaşadığımız gelişmeler Sayın Başbakanımızın belediye başkanlığı döneminde getirdiği bir ivmedir, oluşumdur ve berekettir. O gün İstanbul’da su yokken, İstanbul’da sular şırıl şırıl akmaya başladı. İstanbul’da çöp dağları varken, İstanbul pırıl pırıl oldu. Bugün ulaşımda çok ciddi mesafeler alındı. İstanbul’daki çevrecilikte, yeşillendirmede büyük mesafeler kat edildi. Başbakanımız o günkü vizyonu ile yaptığı çalışmalar bizleri bugünlere taşıdı” dedi.
Türkiye’nin 58, 59 ve 60 hükümetlerinde, ülkenin yaklaşık 250 noktasında kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldığını ve Türkiye’de 5 binin üzerinde konut yapılmaya başlandığını sözlerin ekleyen Bakan Bayraktar “Türkiye’nin konut sektörü, inşaat sektörü planlı kentleşme ve konut üretiminde çok ciddi tecrübe ve çok ciddi derinlik kazandı. Ülkemizin 24 bin 500 kilo metrelik fay hattı üzerinde olduğu çok nettir. Bu fay hattı üzerinde bulunan binalarımızdan 6,5 milyon birim konutun değişmesinin şart olduğu ortadadır. Gerek Bingöl depremi, gerek Sivrihisar depremi, gerek Elâzığ depremi ve gerekse de en son yaşadığımız Van depreminin bizlere yaşattığı travmalar, Türkiye’de kentsel dönüşüm ne kadar zorunlu olduğunu bir kez daha göstermektedir” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın siyaseti bir tarafa iterek, kentsel dönüşüm şart olduğunu ve aynı zamanda zor olduğunu net bir şekilde ifade ettiğinde de söz eden Bakan Bayraktar “Başbakanımız bu doğrultuda 6 bin 306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasasını çıkardı. Bununla birlikte 725 sayılı Gecekondu Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunun 73. maddesi doğrultusunda 5 Ekim 2012 tarihinde başlamış olduğumuz büyük kentsel dönüşüm hareketi, Türkiye’nin her tarafında dalga dalga yayılmaktadır” diye konuştu.
Bugüne kadar 20 bin konut yıkıldı
Bugün sadece vatandaşların talebi ile 10 binin üzerinde birim konutun riskli olarak tespit edildiğinin de altını çizen Bakan Bayraktar, Bakanlık tarafından 25 bölgede riskli alan tespiti yapıldığını da vurguladı. Belediyeler tarafından ise 73. maddeye göre yaklaşık 40’ın üzerinde kentsel dönüşü alan tespiti yapıldığını ve bugüne kadar Türkiye’de yaklaşık 300 bin birim konutun riskli ilan edildiğini kaydeden Bakan Erdoğan Bayraktar “Bugüne kadar yaklaşık 20 bin birim konutun yıktık. 6 Nisan’da Türkiye’nin her tarafından bağlantılı olarak yıkımlara başlayacağız. Bu dönüşüm Türkiye’de marka şehirlerin oluşturulmasında, enerji tasarrufunun getirilmesinde, çevre bilincinin arttırılmasında, parkları olan, bahçeleri olan, modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş şehirleri üretmede bize çok büyük gelişme sağlayacaktır. Bu bakımdan çok başarılı olan belediyelerimiz, belediye başkanlarımız var. Bugün burada da 286 proje ile yarışmada yer alınması büyük bir aşamadır. Belediyelerimizin ne denli modern hayatın gerektirdiği düzende çalıştığının bir göstergesidir. Ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Baktığımız zaman 200 değil, 2000 proje gelmeliydi” dedi.
“Belediyeler yaptıklarını anlatamıyorlar”
Belediyelerin yaptıklarını tam olarak anlatamadığından da söz eden Bakan Bayraktar şunları söyledi; “Bize gelen projeleri bizzat inceledim. Bir de belediyelerin çalışmalarına baktım. Örneğin, Gaziantep Şahinbey Belediyesi bize proje getiremedi. Ama ben 4 sene Gaziantep’e gittim. 3000 bine yakın gecekonduyu, salaş yapıyı belediye ile birlikte dönüştürdük. Ben Gaziantep Şahinbey Belediyesi’ni bu çabasından ötürü tebrik ediyorum. Türkiye’de 100’e yakın belediyemiz destan yazacak şekilde kentsel dönüşüm yapmakta ve şehirlerinin marka düzeyinde, şehircilik düzeyinde çok önemli adımlar atmaktadır. Biz de hükümet olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bundan böyle çevreye duyarlı proje getiren belediyelerimizi hibe tarzında çok daha fazla yardım edeceğimizi dile getirmek istiyorum.”