Emlakdream.com aracılığı ile sunduğum günümüzün ve geleceğin yerel yönetimleri için önerim “hizmet üretimi“ ile birlikte “iş dünyası ve ticarete“ yön verilmesidir.
Belediyeler, sınırlarının marka değerini, bilinirliğini yükseltmeli, sınırları içinde; iş yaşamında bulunan, yerleşen fertlerin, yaşam, yerleşim ve ticari tercihlerinde önemli yer teşkil etmelidir.
“Çağdaş Modern yerel yönetim“ anlayışları; belediye sınırları içinde, sınır komşusu belediyeler ile koordinasyon iş birliği içinde; Gayrimenkul Üretim ve Stok Kontrolü Sağlamalıdır.
Yerel yönetimler için istatiksel veriler, Belediye Sınırları içinde “yerleşim, yaşam ve ticaretin“ şekillenebilmesi için önemli bir kaynaktır.
Belediyelerin görevi sadece yapı izni/ruhsatı vermek olmamalıdır.
Belediyeler; sınırları içinde;
- Sanayi, Fabrika, İmalat, Atölye
- Logistik, Depolama
- Eğitim Kurumu
- Sağlık
- AVM – Kapalı Alış Veriş
- Cadde üstü Alış Veriş
- Konut Yapılarına, Stokuna ve Niteliğine hakim olmalıdır.
İstatislik bilgileri ; ticari gayrimenkulden konuta, nitelik ve tipleri ile proje geliştirici/müteahhitlere yön verebilmelidir.
İlçe Belediyeleri; Anakent, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kent gelecek planlamalarına göre, sürekli değerlendirilerek süreye bağlı yeni inşaat / tadilat ruhsatı verilmesini ve/veya ruhsat niteliğini durdurabilmelidir.
Bu önerim ile;
• Belediye sınırları içinde mevcut yapı stoku; hızla değerlenecek, konut stokunda hızla yerleşim ve yaşam döngüsü sağlanacaktır,
• Bu süreç içinde oluşacak arz/talep dengesinde, arz lehine satın alma ve kira değerlerinin yukarı yön kazanmasına vesile olacaktır,
• Belediyeler projelerde; ticari ve konut yaşam ihtiyaçlarına göre metrekare, oda sayısı, ofis / mağaza ihtiyacı gibi kriterleri kent ihtiyacı ve rekabet koşullarına göre değerlendirerek, müdahale edebilecek, arza yön verecektir.
Yerel yönetimler; bölgelerinde ticari rekabeti gündüz/gece nüfus yoğunluğuna göre dengelemelidir.
Belediyeler; ticari aktiviteyi dizayn etmeli, “ticarete -ekonomiye“ yön vermelidirler.
Belediyeler vatandaşa götürdükleri hizmet ile birlikte ekonomiye verdikleri katma değer ile sınıflandırılmalı, ekonomik reyting geliştirilmeli belediyeler bu yarış içinde olmalıdır.
Her ilçe belediyesinin milli gelire/İl belediye ekonomisine; il belediyelerinin; bölge ekonomisine, bölge ekonomilerinin yurt ekonomisine katkıları geliştirilecek aylık parametreler ile ölçülmeli ve değerlendirilmelidir. Ekonomi Basınını bu yönde fikir geliştirmeye davet ediyorum.
Bu doğrultuda; Yerel yönetimler pazarlama ve satış vizyonu/misyonu ile hareket etmelidirler, Bizler görüş ve önerilerimiz ile her zaman destek vermeye hazırız.
Bilge Özdemir
Danışılan & Statejist