Almanya’da yapılan genel seçimlerde Berlinliler gayrimenkul şirketleri tarafından yönetilen ve kiraya verilen on binlerce konutun kamulaştırılması için de oy kullandı. Referandum kapsamında yapılan bu oylamanın yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
Türkiye’de son dönemde yaşanan ve gündemin ilk sıralarında kendine yer bulan konut kira artışları Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayanları da etkiliyor. Nüfusun yüzde 85’inin kiracı olduğu kentte son 10 yılda ikiye katlandı. Maaşlardan kiraya ayrılan pay ise yüzde 50 seviyelerine kadar yükseldi.
Bu durumdan şikâyet eden ve yeter sayıda imza toplayan kiracı örgütleri konuyu sandığa taşıyarak yerel yönetimden yaklaşık 240 bin dairenin kamulaştılmasını istedi. Oylama ile yalnızca, yerel idareye kamulaştırma yönünde adım atmanın mümkün olup olmadığının araştırılması çağrısı yapılıyor. Ancak “yüzbinlerce kişi bir şey talep ediyorsa politikacılar bunu görmezden gelemez” diyen destekçiler umutlu.
Kesin olmayan ilk sonuçlara göre kamulaştırmaya destek verenlerin oranı yüzde 56 oldu.
Referanduma itiraz edenler asıl çözümün yeni konutlar inşa etmek olduğunu söylüyor. Şehrin her yıl 20 bin yeni konuta ihtiyaç duyduğu hesaplanıyor. Emlak şirketleri, “Teklif tek bir yeni konut yaratmıyor, ki asıl ihtiyaç o” diyor ve kamulaştırma için harcanacak kaynağın binlerce yeni konutun inşasında kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Şehir meclisi, referandumun öngördüğü adımların atılmasının maliyetinin 30 milyar Euro’yu bulabileceğini hesaplıyor.