Acarlar ve Beykoz; Beykoz ve Acarlar…. ayrılmaz ikilidir. Beykoz’un geçmişinden geleceğine atılan imzada Acarlar’ın yeri ve konumuna ayrı ve özel bir sayfa açılmalıdır.
Bölgesel tespitlerimiz; sağlık, eğitim, doğa, deprem tehdidinden kaçan, huzur arayan ailelerin yollarının Beykoz ile kesişmeye başladığını göstermekte, İstanbul’un ilçeleri Beykoz’a nitelikli göç vermektedir.
Global Dünya’nın İstanbul’da aradığı kaliteli yaşam döngüsü Beykoz’da şekillenmekte ve Yabancıların İstanbul Avrupa Yakası yerleşim tercihi hızla Beykoz ile yer değiştirmektedir.
782 mahalleye sahip olan İstanbul’da; İstanbul’un konut fiyatlarına göre en değerli mahalleri listesinde Acarlar Mahallesi ile Beykoz başı çekmektedir
80’li yıllarda Beykoz’da başlayan Acarkent projesi ile Beykoz; Acarlar’a, Acarlar ise Beykoz’da geliştirdiği gayrimenkul projeleri ile bugünün Beykoz Marka değerine önemli katkı vermiş… vermeye devam etmektedir.
Beykoz’un kaderine yön veren Acarlar Şirketler Topluluğu; sadece geliştirdiği projeler ile değil; soyadlarını ile bütünleşen Acarlar Mahallesine’ de katkı sunmaktadır.
BEYKOZ : İstanbul’un Anadolu yakasında Karadeniz ve Boğaz sahiline hakim tek ilçesidir.
Tarihçilerin M.Ö. 700’ lere kadar götürdüğü Beykoz’un tarihi iki büyük imparatorluğa şahitlik etmektedir, bizim için daha çok Osmanlı Sultan Yıldırım Bayezid’in 1402 yılında Amikos’u Bizanslılardan fethetmesi ve adını Beykoz’a dönüştürmesiyle başlamaktadır. Beykoz demek “tarihten kesitler“ demektir.
BEYKOZ TARİHİ:
Beykoz, 3 Bin Yıllık Geçmişin günümüze Tarih Mirası’dır. Beykoz’da tarihe tanıklık eden yapılardan bazıları;
Hazreti Yûşa; Müslümanlığı yaymak üzere, Mısır’da Dünya’ya gelen Hazreti Yûşa, Musa Peygamber ile birlikte Boğaziçi’ne gelmiştir. Beykoz’da vefat eden Hazreti Yûşa, Günümüzde Yûşa Tepesi olarak bilinen alana gömülmüştür.
Hidiv Kasrı; Çubuklu’da bulunan Hidiv Kasrı, Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa tarafından 1905’te satın aldığı, arsada inşaatına başlanıp, inşaat 1907‘ de tamamlanmıştır. Yapının en önemli özelliklerinden biri 20 metrelik cihannüma kulesidir. Yapının elektrik jeneratörü ve kalorifer tesisatına sahip olması yanında, Türkiye’de asansörün ilk kullanıldığı yapılardan biri olması da dikkat çekici yönlerinden biridir.
Küçüksu Kasrı; Küçüksu Kasrı’nın yerleşim tarihi Bizans Dönemine dek inmektedir. Osmanlılar Döneminde de ilgi çeken ve “Kandil Bahçesi” adıyla padişahın has bahçelerinden biri olarak kullanılmıştır. Abdülmecid, Dolmabahçe ve Ihlamur yapılarında uygulattığı yenilikleri, Küçüksu Kasrı’nda da uygulatmış, eski ve ahşap yapıyı yıktırarak yerine bugünkü kasrı yaptırmıştır.
İshak Ağa Çeşmesi; İstanbul’un kaynak su havzasının yer aldığı Beykoz’un en önemli çeşmesi olan İshak Ağa Çeşmesi’ nin 500 yıllık tarihi Mimar Sinan’a dayandırılmakta ve Türk çeşme mimarisinin şaheserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Mukaddes Anna Mabedi; Mukaddes Anna Mabedi (Temple of Holy Anna) adını taşıyan ilk küçük kilise 1845-1846 yıllarında Saint François Boşnak Rahipleri tarafından inşa edildikten sonra, 1914 yılında bugünkü Czestochowalı Meryem Ana Kilisesi (Częstochowa’s Mother Mary Church) olarak ibadete açılmıştır.
Anadolu Hisarı; İstanbul’un en eski Osmanlı yapısı olan Anadolu Hisarı, İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında ve en dar noktasında I. Beyazıd tarafından İstanbul’a Karadeniz’den gelecek muhtemel askeri desteğe mani olmak ve boğazdaki deniz trafiğini denetlemek için yaptırılmıştır.
Yoroz Kalesi; Geçmişin tarihsel mirası Yoroz Kalesi Karadeniz’i Boğazdan karşılayan simgesel bir değerdir.
İstanbul’da Anadolu kavağı sırtlarındaki Doğu Roma döneminden kalma kaledir. İmparatorluk zayıf düştükten sonra Cenevizlilerin eline geçmiş ve uzun süre onların elinde kalmıştır; bu yüzden bir Ceneviz kalesi olduğu inancı doğmuştur.
BEYKOZ KONUMU:
Merkeze ve Çevreye Erişim Kolaylığı İle Beykoz’un, 15.Temmuz, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri tercihlerine konumu hızlı ulaşım avantajı sunmaktadır. Merkeze Bir Köprü Kadar yakın olan Beykoz; İstanbul’da Maslak’ın – Levent’in – Beşiktaş’ın – Şişli’nin – Etiler’in yerleşim ve yaşam tercihinde tek alternatifidir.
Kesintisiz Kara Erişimi; Beykoz, İstanbul’ daki konumu itibarı ile Karayolu ile seyahat tercihinde E-5, TEM, kuzey otoyollarına hızlı ve kesintisiz erişim sunmaktadır.
Beykoz, İstanbul’da Karadeniz ve Marmara sahil kıyısı olan Geçmişte önemli bir krallık merkezi ve Osmanlı Beylerinin sayfiye yeri olma özelliği ile önemli bir deniz erişim noktasıdır.
Deniz Erişim Noktası; İstinye – Çubuklu feribot iskelesi, günlük yaklaşık 8.000 ila 10.000 aracın deniz üzerinden Asya yakasından Avrupa yakası geçişine olanak sağlamaktadır. 15 dakikada bir yapılan seferler sabah 06.30 ‘dan akşam 22.00 ‘ a kadar haftanın her günü hizmet vermektedir.
Hava Ulaşım Ağları Merkezi; İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına 30 dakikadır.
BEYKOZ ve DOĞA:
Beykoz İstanbul’ da doğal güzellikleri nefes aldıran ormanları , mesire alanları , sahilleri , deniz erişim noktaları ile yerleşim ve yaşam alanıdır.
Beykoz ve çevresi pek çok doğal orman örtüsü ile kaplıdır. İstanbul Anadolu Yakasında Yemyeşil ormanların eteğinde Karadeniz ile Boğaziçi’nin birleştiği 2 denize erişimin olduğu tek yerdir.
Beykoz, Doyumsuz Güzellikte; Kanlıca, Göksu, Anadolu Kavağı, Paşabahçe, Çubuklu, Riva Semtleri doğanın cömertliğini sunmaktadır.
Deniz seviyesinden 270 metreye kadar yükselen bu yerleşim yerinde Küçüksu, Riva ve Göksu dereleri bulunmaktadır.
Beykoz’un Doğası ve Yeşili; Beykoz ormanları, İstanbul’a nefestir. İstanbul’un akciğeri Beykoz, İstanbul’ un Oksijen seviyesi en yüksek yeridir.
Temiz hava; Beykoz, İstanbul’un En temiz havaya sahip üç ilçesinden biridir.
Polonezköy’ de Tabiat
Acar Verde’ den 5 dakikada erişeceğiniz, İstanbul’ un “ilk ve en büyük“ doğa tabiat parkı Polonezköy’ dedir.
Riva’ da Deniz ve Kum; İstanbul’da deniz, kum, güneş, doğa, sakinlik ve güzellik denilince akla gelen yerlerin başında Beykoz ve Beykoz’ da Riva gelir. Riva plajı İstanbul’un en gözde plajlarından birisidir.
YÜKSELEN DEĞER:
Türkiye ve İstanbul’un geleceğinde olası deprem gerçeğini incelediğimizde zemin yapısı en dayanıklı ilçelerinden biri Beykoz ‘dur.
Deprem tehdidi ile varlıklı ailelerin 99’lu yıllarda kaçış noktası olan Beykoz, salgın süreci ile tekrar İstanbul’un gündemine oturmuştur.
Salgın hastalıklar bize yayılma riskinde kişisel yakınlık derecelerinin / sıkışıklık oranın etkisi olduğunu göstermeye başlamıştır.
Nüfus Yoğunluğu: Nüfusu 16 Milyon’a yaklaşan İstanbul’un 5 bin 461 kilometrekarelik yüzölçümü dağılımında Beykoz, İstanbul’da kilometrekareye göre en az nüfuslanmanın olduğu ilçeler sıralamasında 800 kişiyle beşinci sıradadır.
Salgın süreci ile birlikte, Göç planları yapmaya başlayan İstanbul’da; Beykoz “yerleşim ve yaşam değeri“ zirve yapmaya başlamıştır.
İstanbul’da yaşamak ile İstanbul’u yaşama arasındaki fark Beykoz olup, İstanbul’a – Anadolu’ya – Dünya’ya yatırım ve yaşam fırsatı sunmaktadır.