GYODER tarafından Beyoğlu için hazırlanan “Beyoğlu’nun Yatırım Değeri” raporuna göre ilçede konut satışları son yıllarda düşüyor.
Buna göre ilçede 2015’te 2 bin 260 olan konut satışı bu yılın 9 ayında bin 277’ye kadar düştü.
MAKRO Gayrimenkul Değerleme katkılarıyla hazırlanan raporda Beyoğlu ekonomik, sosyal, kültürel, tarihi ve demografik açıdan incelenirken, kentsel dönüşüm projeleri, yatırımlar ve gayrimenkul sektörünün alt segmentleri ele alındı.
İlçede konut için tek yol kentsel dönüşüm
Rapora göre Beyoğlu arsa arzının hemen hiç olmadığı, tarihi eser yapılarının yoğunlukta olduğu ve kentsel sit alanı olarak ilan edilen alanların çokluğu dikkate alındığında, konut sektöründe tek alternatif olarak kentsel dönüşümün olduğu bir ilçe durumunda bulunuyor.
İlçede şu anda 3 ana bölgede kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor. 2014 yılında
riskli alan ilan edilen Okmeydanı’nda ise projeler tamamlanırken, kısa süre içinde bu
bölgede de inşai faaliyetlere başlanacak.
İlçedeki büyük kentsel dönüşüm projeleri
Tarlabaşı Yenileme Projesi, ilçedeki en geniş çaplı projeler arasında yer alıyor. 2010 yılından itibaren fiziki olarak başlanan proje, 9 yapı adasını, 20 bin metrekarelik alandaki 210’u tescilli 278 binanın, bu binaların arasındaki sokakların ve tüm altyapının yenilenmesini
kapsıyor.
Toplam 165 bin metrekare inşaat alanı üzerinde geliştirilen, 952 üniteden oluşan proje, Türkiye’nin kamu-özel sektör ortaklığıyla (PPP) geliştirilen ilk ve en büyük kentsel
yenileme projesi durumunda bulunuyor.
İlçedeki bir büyük proje Kasımpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi de dikkat çekiyor. Yaklaşık 55 bin metrekarelik alanda uygulanacak projede yenileme çalışmalara başladı. Projeyle bölgenin çehresinin değiştirilmesi hedefleniyor.
Ayrıca, Sütlüce-Örnektepe Yenileme Projesi de hız kesmeden devam ediyor.
Bunun yanında kamuoyunda “Galataport” olarak bilinen Salı Pazarı Kurvaziyer Limanı Projesi de hayata geçiriliyor.
Satılan konut sayısı düşüyor
Beyoğlu’nda 2015’te 2 bin 260 olan konut satışı 2016 yılında bin 939’a düştü. Konut satışı bu yılın 9 ayında ise bin 277 olarak gerçekleşti.
Yılın ortalaması göz önünde bulundurulduğunda bu sayının geçen yıla kıyasla yüzde 14’lük bir düşüşle bin 700 civarında olması bekleniyor.
İlçede ortalama konut metrekare fiyatları 4 bin 414 TL olurken, geri dönüş süresi 13 yıl olarak hesaplandı.
Otel doluluk oranları
Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre Beyoğlu’nda 143 Turizm İşletme ve Turizm Yatırım Belgeli tesis bulunuyor.
Beyoğlu Belediyesi tarafından ruhsatlandırılan ve halen işletmede olan tüm tesislerin sayısı,
Bakanlıkça onaylananlarla birlikte ise 276’yi buluyor.
İstanbul’un yatak kapasitesi 2016 yılı sonu TÜROB verilerine göre 186 bin olurken, bu rakamın Beyoğlu’nda yaklaşık 36 bin 000 yatak olduğu görülüyor. Bu da yıllık olarak 13 milyon kişinin üzerinde bir potansiyel anlamına geliyor.
Rapora göre Beyoğlu, özellikle kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanması ile yeni bir çehreye kavuşacak.
Rapordaki öngörüler
Rapordaki öngörülere göre yeni projelerle 2022 sonuna kadar 8 bin 500 kişilik nüfus potansiyeli oluşturulacak. Bu doğrultuda nüfusun azalış trendinin duracağı ve stabil kalacağı öngörülüyor.
Galataport Projesi’nin tamamlanmasıyla turizm açısından hareketlilik arttırılacağı gibi,
bölgede aynı zamanda istihdam da yaratılacak.İstiklal Caddesi’nin alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla cadde eski hareketliliğine ve potansiyeline kavuşacak.
AKM’nin yenilenmesi ile ilçe kültür merkezi olma konusunda avantaj sağlayacak.