Toplam uzunluğu 45 kilometre civarında olacak Kanal İstanbul projesinde alternatif güzergâh çalışmaları devam etse de; Avcılar, Başakşehir, Küçükçekmece ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içinden geçmesi planlanıyor.
2011 yılında açıklanan; bu yılın sonunda veya 2018 yılı başında temelleri atılması planlanan projenin kanal fonksiyonunun 2023 hedefi içinde hizmete girebileceğini öngörüyorum.
Basında, Kanal İstanbul piyangosu söylemi ile bölge halkından; inşaatçılara, emlakçılardan gayrimenkul geliştiricilere bölgesel gelişimde planlanabilecek “yerleşim ve yaşam” döngüsü, yeni cazibe merkezi , yabancılar kanal manzarasına gelecek gibi rantın öncelikli olarak değerlendirilmesini, “önce ” yerleşim alanları” sonra ” ortadan geçecek kanal izlenimini doğru bulmuyorum.
Kasaba – Şehir ölçeğinde geliştirilen “yerleşim projelerin” asırlık süre aldığı planlamada
Bu yaklaşımlar Kanal İstanbul’da ” logistik, ekonomik ve güvenlik gibi ana amaçlarını unutturmaktadır.
Bugün, Her 5 gemiden 1’inin tehlikeli madde taşıdığı Boğaz kullanımında, 2 günde bir boğazlardan geçen gemilerde karşılaşılan makine arızaları Boğazdaki tehlikenin boyutlarını gösteriyor.
Ana amacın; Boğaz’da gemilerin uzun mesafeler kat etmesi yerine Kanal İstanbul’u kestirme bir su yolu olarak kullanarak varacakları yere daha çabuk ve daha masrafsız ulaşmasını sağlamak olduğu projede, yer alacak sanayici, müteahhit, işçi gibi bir çok kesime yaratılan katma değerin oluşturacağı ekonomik değerler ele alınmalıdır.
Ara amaçda ; ise
İstihdam Katkısı; Kanal İstanbul’un inşaat aşamasında yaklaşık 5 bin kişinin, işletme aşamasında ise toplam 1000 kişinin çalışması öngörülüyor.
Turizm Etkisi; Marmara ve Karadeniz ve ikinci kez birleşecek. İki yarımada ve bir adayla içinden deniz geçen İstanbul , tek şehir özelliği kazanırken, Trakya’da ikinci bir İstanbul Boğazı olacak. Boğaz, su sporları ve etkinliklerle çekim merkezi olacak. Kanal İstanbul dünyanın önde gelen 5’inci büyük kanal projesi olacak. Uzunluk açısından ise 4’üncü büyük kanal olarak tarihe geçecek.
Güvenlik Etkisi; Tanker trafiğinin azalması Boğaz kaynaklı İstanbul’a büyük zarar verebilecek kaza olasılığını azaltacak. Boğaz ekolojisi yönü ile, geçen gemilerin pervane seslerinden bıraktıkları atıklara kadar Boğaz’ da Balık ve diğer canlılara verdikleri zarar ortadan kalkacak.
Yıllardan beri sipekülatif var sayımlar ile ümit tacirliğinin yapıldığı bölgeler gerçekler ile yüzleşmelidir.
Kanal İstanbul projesi ile Boğaz ve Boğaz yerleşimleri değer kazanacaktır.
Bilge Özdemir
Marketing & Sales Consultant for real estate project of Akkuş Gayrimenkul & Turyap Holding