ABD’li bilim insanları, tamamen bilimsel araştırmalar için kullanılacak olan hayalet bir kasaba inşa edecek.
35 bin nüfuslu olacak şekilde tasarlanacak olan kent, yollara, evlere ve işyerlerine sahip olacak. Ancak, bir milyar dolara inşa edilecek kasabada kimse yaşamayacak.
ABD'nin New Mexico eyaletinde inşa edilecek olan hayalet kasabaya en yakın yerleşim birimi, 25 km mesafedeki 40 bin nüfuslu Hobbs. ABD'li bilim insanları, hayalet kasabayı yenilenebilir enerji, akıllı trafik sistemleri ve yeni nesil kablosuz ağlar gibi altyapı projelerini denemek için kullanacak.
Yenilik, Teknoloji ve Test Merkezi Alanı (Cite) adını taşıyan proje, yerleşim birimlerindeki her türlü yeniliğin yerleşimciler rahatsız edilmeden denenmesine olanak sağlayacak.
Hayata geçer geçmez 350 kişiye iş imkanı verecek olan projede, 35 bin kişinin yaşayabileceği bir kasaba tüm detaylarıyla inşa edilecek. Evlerde sular akacak, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalar eksiksiz olacak.
KOMŞUNUN YÜZÜ GÜLÜYOR
Bilimsel bir amaca hizmet etmek için inşa edilen "akıllı kasaba" bu alanda dünyadaki tek örnek. Akıllı kasabanın komşusu Hobbs Valisi Sam Cobb, 30 Haziran'da başlatılacak projeden oldukça memnun. Cobb, "Bu proje birçok fırsat sağlayacağı gibi bizi dünya sahnesine çıkaracak" dedi.
Hobbs, gelişen ulaşım ağıyla, eyaletin Albuquerque gibi büyük kentleriyle erişimini artırmayı umuyor. Ağırlıklı olarak petrol ve doğalgaz sanayisine dayalı bir ekonomisi olan Hobbs, komşusu sayesinde yerel fırsatları artırabilecek.
KENDİ KENDİNE ÇALIŞAN KENT
Akıllı hayalet kasabada, otomatik çalışan cihazlar ve otomobiller olacak. Musluklar kendiliğinden akacak, çamaşır makineleri otomatik olarak devreye girecek, sürücüsüz arabalar yollarda gezinecek.
Akıllı kasaba projesinin arkasındaki Pegasus Holdings'in yöneticilerinden Bob Brumley, "Umarım, denemeyeceğimiz tek şey inşa ettiğimiz yeri havaya uçurmak olur" dedi.