29-30 mart tarihlerinde Lütfi Kırdar Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ve açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı 9. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda düzenlenen ‘Binalarda Enerji Verimliliği Gelişmeleri’ başlıklı oturumda konuşan Ertuğrul Şen, “Ülke olarak toplam tükettiğimiz enerjinin çok önemli bir kısmı yüzde 40’lara ulaşmış ve sanayinin de önüne geçmiş durumda. İşin vahim boyutu, binalarda, sanayiden daha fazla savurganlığın olması. Ülke olarak tüketilen toplam enerjinin yüzde 40’ının binalarda israfa dönüşmesi, hepimizin cebinden para çıkması demektir. Dolayısıyla yalıtımın hepimizi ilgilendiren bir boyutu var. Alacağımız önlemlerle de bu savurganlığın önüne geçmemiz mümkün. Önümüzdeki 2023 tarihine planlanmış eylem planlarını sağlamamız mümkün. Biz İZODER olarak ülkemize hizmet etmeye hazırız” dedi.
Yalıtım konusunda özellikle bilinçlendirme amacıyla İZODER olarak bugüne kadar çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Ertuğrul Şen, “Vatandaşı, sektör aktörlerini ve karar vericileri bu noktada bilinçlendirmeyi hedefledik. Bilinçlendirme için kamuyla birlikte hareket etmemiz lazım. Kısa süre içinde gerek kamu spotu, gerekse yıl boyunca sürdürdüğümüz seminerlerimizi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle, çeşitli illerde sürdüreceğiz” dedi.
“Binalarda ısı yalıtımı uygulamalarında KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi lazım”
Yalıtım uygulamaları açısından finansman çözümlerinin İZODER’in eylem planları içinde çok ciddi yer aldığını ifade eden Ertuğrul Şen, “Biz yalıtım konusunu yeniden keşfetmeye çalışmamalıyız. Çünkü gelişmiş ülkelerde yapılmış başarılı örnekler var. Hatta o kadar başarılı oldular ki, gelişmiş ülkelerde, ‘desteği kaldırsak mı’ demeye başladılar. Verimlilik diye konuştuğumuz ve bunu sağlayan mal ve hizmetlere konulan vergilerin kaldırılması, KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi şart. Ayrıca düşük maliyetli kredilerin de teşvik olarak sunulması, çok önemli. Kredilerin bir bölümünün devlet tarafından sübvanse edilmesi de tüketiciye dönük bir uygulama yöntemi. Örneğin Enerji Kimlik Belgesi kapsamında B sınıfında enerji verimlilik uygulaması yapan tüketicinin kredisinin yüzde 20’si, A sınıfı EKB Belgesi olacak binalara ise yüzde 40’ı sübvanse edilebilir. Bu yöntemlerin hepsi de başarılı olmuş finansman modelleridir. Ayrıca teşvik paketlerinde sadece teşvik değil, ceza da sunulması lazım. Örneğin enerji verimliliği uygulamasında enerji verimli cihazlar kullanmayanların elektriği, yalıtım yaptırmayanların ise doğalgaz ve elektriği daha pahalı kullanmaları sağlanabilir” dedi. Hemen uygulanabilecek eylemlerden birisi de enerji verimliliği uygulamaları, başta ısı yalıtımı olmak üzere konut kredilerinde olduğu gibi tüketici kredilerindeki yüzde 5’lik BSMV ve yüzde 15’lik KKDF derhal sıfırlanabilir.” dedi.