22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerBinası sağlam kalan üniversite kazanıyor

Binası sağlam kalan üniversite kazanıyor

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini geliştirmek amacıyla inşaat mühendisliği ve mimarlık fakültesi öğrencilerine yönelik olarak ikincisi düzenlenen yarışmaya, 26 farklı şehirdeki 29 üniversiteden 66 takım başvurdu. Ön elemeyi geçen 25 takım, finalde balsa çıtalardan yaptıkları bina modeli maketleriyle yarışıyor. Depremi simüle eden sarsma masası üzerinde bina modeli maketlerinin depreme dayanıklılıkları test edilecek. Yarışmada birinci olan takım üniversitesine akademik çalışmalarda kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masası kazandırırken takım üyeleri de 10.000 TL alacak. 
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda büyük final başladı. Finalde 25 takımın 2 ayda hazırladığı bina modeli maketlerinin depreme dayanıklılık performansları, depremi simüle eden sarsma masasında ölçülüyor. İnşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerinden oluşan takımların Ataşehir’de çok katlı bir otel olarak tasarladıkları bina modelleri, finalde farklı büyüklükteki 3 depreme karşı direniyor. Yarışma finalinin açılışını Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, DASK Koordinatörü İsmet Güngör ve DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik yaptı.
Türkiye’de depreme dayanıklı binalar inşa etmenin önemini vurgulayan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç şunları ifade etti: “Ülkemiz farklı deprem kuşaklarının etkilerine maruz kalan bir konumda yer alıyor. Hepimizi üzen can ve mal kayıplarını en aza indirgemenin yolu ise yaşam alanlarımızı inşa eden genç mühendislere ve mimarlara gerekli bilinci aşılamaktan geçiyor. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda son derece önemli ve eşi olmayan bir projedir. Gereken önlemler alındıktan sonra oluşabilecek maddi kayıplarımızı telafi etmek için ise sigorta mekanizmasını kullanmamız gerekiyor. DASK düzenlediği bu yarışmayla hem genç kuşağın bilincini artırıyor hem de ülkemizin geleceği için sağlam temeller atıyor. Zorunlu deprem sigortasının öneminin anlaşılmasında bu genç arkadaşlarımızın oynayacağı rolün büyük olacağına inanıyorum.” 
Sigortalı konut sayısı 7 milyon, sigortalılık oranı yüzde 40 oldu 
Zorunlu deprem sigortası bilincini artırma anlamında ciddi yol kat ettiklerini vurgulayan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı ise şöyle konuştu: 
“Bugün zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 7 milyona ulaştı. Sigortalılık oranı ise Türkiye çapında yüzde 40’a yükseldi. Bununla birlikte ülkemizde henüz ulaşmamız ve zorunlu deprem sigortası sistemine dâhil etmemiz gereken çok fazla konut sahibi olduğunu unutmuyoruz. Yarışmamıza katılan genç arkadaşlarımıza da bu konuda sorumluluk yüklüyoruz. Ülkemizin yaşadığı deprem acılarının tekrarlanmaması için genç mühendis ve mimar adaylarımızın, burada edindikleri deneyimle her zaman mesleklerine gereken özeni göstereceklerine inanıyoruz.” 
Yarışma uluslararası platforma taşınacak 
DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na ikinci senesinde yurt dışından başvuru gelmeye başladığını belirten DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik sözlerine şöyle devam etti: 
“Yarışmamıza Türkiye’nin dört bir yanındaki 26 farklı şehirdeki 29 üniversiteden 66 takım, yani neredeyse 350 öğrenci ve danışman öğretim üyesi başvuru yaptı. 25 takım ise proje ön elemesini başarıyla geçerek finale kalmaya hak kazandı. Yarışmamız o kadar ses getirdi ki ABD’den Romanya’ya kadar farklı ülkelerin önde gelen üniversitelerinin başvuru taleplerini üzülerek geri çevirdik. Yarışmamıza en kısa zamanda uluslararası boyut kazandırmayı ve deprem alanında dünyaya örnek olacak bir bilimsel yarışma haline gelmeyi arzu ediyoruz.” 
DASK’ın tazminat ödemeleri 161 milyon TL’yi aştı 
Depremlerin yıkıcı hasarlara neden olmadığı, zorunlu deprem sigortasının küçük ya da orta ölçekli hasarlar için bir tedbir niteliği taşıdığı bir Türkiye’de yaşamayı arzu ettiklerini belirten DASK Koordinatörü İsmet Güngör şunları ifade etti:
“Geçtiğimiz yıl depremlerin büyük hasar ve acılara yol açmadığı bir sene geçirdik. Bununla birlikte meydana gelen orta ölçekli depremler konutlarda yıkıcı olmayan hasarlar yaratmaya devam etti. Biz de DASK olarak zorunlu deprem sigortası poliçesi bulunan ve depremde konutu hasar gören ev sahiplerine tazminat ödemelerimizi gerçekleştirdik. DASK kuruluşundan bugüne kadar 161 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi. Amacımız, geleceğin inşaat mühendisi ve mimarlarında depreme dayanıklı bina tasarımı bilinci ve becerisini geliştirmek, depremlerin zarar veremediği bir Türkiye’nin temellerini atmak.”
Hedef, 2017 sonunda 10 milyon konut 
Depreme dayanıklı binaların bile depremin büyüklüğüne bağlı olarak orta ve küçük ölçekli hasarlar görebildiğini hatırlatan Güngör, “Deprem hasarlarının tazminatsız kalmaması için zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmaya büyük çaba harcıyoruz. Hedefimiz, 2017 sonunda 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konuta ulaşmak” dedi. 
Zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek iller arasında yüzde 67 ile Yalova, yüzde 66 ile Bolu, yüzde 65 ile Düzce, yüzde 59 ile Tekirdağ ilk sıralarda geliyor. Zorunlu deprem sigortalı konut oranı büyük illerden İstanbul’da yüzde 52, Ankara’da yüzde 48, Antalya’da yüzde 44, İzmir’de yüzde 39, Kayseri’de yüzde 33’e ulaştı. Yakın zamanda deprem yaşayan illerde de zorunlu deprem sigortalı konut oranı artıyor. Kocaeli yüzde 49, Çanakkale yüzde 51, Elazığ yüzde 30, Kütahya yüzde 27, Van yüzde 27 ile bu iller arasında yer alıyor. 
Birinci, depremi simüle eden sarsma masası ve 10 bin TL kazanacak 
DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın finali 30 Haziran günü yapılacak ödül töreniyle sona erecek. Yarışmada teknik şartnameye uygunluk, sunum ve depreme dayanıklılık performansına göre üç takım dereceye girmeye hak kazanacak. Birincilik ödülünü almaya hak kazanan takım, üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümüne eğitim amaçlı kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masası kazandıracak. Ayrıca birinci takım 10 bin TL, ikinci takım 5 bin TL, üçüncü takım 3 bin TL değerindeki para ödülünün sahibi olacak.
İlk üçün haricinde jüri tarafından belirlenecek olan En İyi İletişim Becerisi Ödülü, En İyi Mimari Özel Ödülü ve En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü de takımlara verilecek. En İyi Yarışma Ruhu Ödülü’nü alacak takım ise etkinlik süresince katılımcılar tarafından yapılan oylama sonucunda belirlenecek. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda dereceye giren takımlar www.daskbinatasarimi.com adresinden duyurulacak.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI