Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşların şikayetleri üzerine, kentsel dönüşüm kapsamındaki işlemlerde yaklaşık 8 bin lirayı bulan harç ile vergilerin alınmaması konusunda banka ve noterleri uyardı.
Kentsel dönüşümde vatandaşlara her türlü maddi destekte bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşüm suistimallerinin önüne geçmek için de çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlardan, yasaya aykırı şekilde harç ve ücret alındığı yönünde şikayetler gelmesi üzerine harekete geçen Bakanlık, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile tüm valiliklere uyarı yazısı gönderdi.
"HİÇBİR ŞEKİLDE ALINMAYACAK"
Yazıda, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalarda, vatandaşlardan noter, belediye ve tapu harçları ile bazı ücretlerin istendiği yönünde şikayetlerin geldiği belirtildi.
azıda, şu ifadelere yer verildi: "6306 sayılı Kanun'un 7'nci maddesinin dokuzuncu bendinde 'Bu Kanun uyarınca yapılacak işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır' denilmektedir. Zikredilen hüküm sebebiyle, 6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalarda hiçbir şekilde kanunun saydığı bu nevi harç, vergi ve ücretlerin alınmaması gerekmektedir." Yazıda, bu durumun, bütün noterlere, bankalara, tapu taşra teşkilatına, il özel idareleri ve belediyelere duyurulması istendi.
VATANDAŞA 8 BİN LİRALIK DESTEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşümden yararlanmak isteyenlere maddi kolaylıklar sağlıyor. Bakanlık, dönüşüm kapsamında evlerini boşaltanlara 600 liraya kadar kira yardımı yaparken, faiz desteğini tercih edenlerin de yüzünü güldürecek. Bu kapsamda, bankadan çekilen kredi faizinin yüzde 4'ünü Bakanlık ödeyecek.
Bakanlık ayrıca müteahhitleri de teşvik ederek kentsel dönüşümü sıfır faizle yapmayı hedefliyor. Böylece vatandaş, 120 ay vade ve yüzde 8,8 faiz oranıyla 100 bin lira çektiğinde, ödemesi gereken 50 bin liralık faizin 23 bin lirasını Bakanlık verirken, geriye kalan kısım da müteahhitlerin devreye girmesiyle ödenecek. Banka ve noterleri de üst yazıyla uyaran Bakanlık, afet riski altındaki binaların yıkım ve yapımı sürecinde banka, noter ve tapudaki işlemlere ödemesi gereken yaklaşık 8 bin liranın alınmamasıyla da vatandaşları yaklaşık 58 bin lira gibi bir rakamı ödemekten kurtaracak.