24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetBinlerce yeni konut çürümeye terkedildi!

Binlerce yeni konut çürümeye terkedildi!

Deprem ülkesi Türkiye, bir yandan sürekli doğal afet ve depremlerle sarsılırken, bir yandan da yeni projelerle ekonomiyi ayakta tutmaya çalışıyor.

Deprem ülkesi Türkiye, bir yandan sürekli doğal afet ve depremlerle sarsılırken, bir yandan da yeni projelerle ekonomiyi ayakta tutmaya çalışıyor. Kentsel dönüşüm seferberliği başladığından bugüne kadar ciddi bir ilerleme kaydedilemedi. Hatta bu konuda başarılı projeler, başarısız projelerin gölgesi altında kalmış durumda.

Deprem kapıda kentsel dönüşüm sınıfta kaldı

Büyük İstanbul depremi için sürekli uyarıların yapıldığı günümüzde eski ve çürük binalarda oturan milyonlarca insan varken, bir yandan da “atıl kalan yeni projeler ne olacak?” sorusu akıllara geliyor. Kentsel dönüşümde sınıfta kalan İstanbul depreme çok da hazır görünmüyor. Fikirtepe ve Esenyurt en fazla mağdur yaratan iki bölge olarak ön plana çıkıyor.

Esenyurt konut mezarlığı oldu

9 yıl önce başlanan, çeşitli nedenlerden dolayı yarım kalan projeler, bu zaman zarfında çürümeye mağdurlar yaratmaya devam etti. Esenyurt bölgesinde tamamlanmış fakat teslim edilmeyen projelerden, yarım kalmış binlerce konut çürümeye terk edilmiş durumda. Milli servet niteliğindeki bu konutlar için atılmış herhangi bir somut adım bulunmuyor.

Binlerce konut mağduru evlerini istiyor.

Fi Yapı Bahçeşehir, İnnovia, Ukra, Samsun Tower, Osmanlı İnşaat, Babil Kuleleri, Makrom Yapı vb birçok mağduriyet yaratan firma bulunuyor. Zaman zaman seslerini duyurmaya çalışan konut mağdurları istedikleri sonuca bir türlü ulaşamıyor.

EHA’ya konuşan konut mağdurlarından İ.Ç. konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı,” 2009 yılında 39 bin peşinat kalanı teslimatta diyerek konut aldım. 2012 Mayıs’ta evler teslim edilecek kalan meblağ olan 79 bin + 14 bin TL tapu ve abonmanlık parasını ödeyecektim. Proje çok hızlı ilerlerken sürekli kontrole gider inceleme yapardım. Aradan 1 yıl geçti sorunlar çıkmaya başladı. Belediye ile sürekli problem olduğunu duyuyorduk. Sonunda proje mühürlendi. Fakat ödeme günü geldiğinde paranın tamamını ödeyerek tapuyu aldım. Süreç böyle gelişti. O gün bu gündür mağdur durumdayız. Evi aldığımda dolar kuru 1,5 TL civarıydı. Benim durumum da olan binlerce aile var. Kaç tane bakan geldi geçti hiç birisi sözünü tutmadı. Depreme dayanıklı evler çürümeye terkedildi çok yazık. “diyerek sözlerini tamamladı.

Bir diğer konut mağduru A.Ç ise konuyla ilgili şunları söyledi: ” Yıllardır kira ödüyoruz. Sözleşmede projede gecikme halinde kira yardımı yapılır maddesi var. Fakat kimseden tek kuruş yardım alamadık.Evlerimiz ile ilgili hiçbir açıklama yapılmıyor. Devlet bu konutları TOKİ’ye devretse 1 yılda tüm sorunlar ortadan kalkar. Bunu neden yapmıyorlar anlamış değiliz. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, burada toplantı yaptı ve söz verdi. Fakat sadece sözde kaldı bir daha lafı bile geçmedi. İrtibat ofisi açmışlardı, o da 1 ay bile durmadan kapandı gitti. Esenyurt’un üzerinde lanet varmış gibi tüm devlet yetkilileri bu projelerden kaçıyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kredi borçları yüzünden ailesi dağıldı

Konut mağdurları arasında öyle hayat hikayeleri var ki,konut mağduru olduktan sonra kimi insanların ev değil de hayal satın aldığı ortaya çıktı. Makrom Yapı mağdurlarından S.K ise başlangıçta çok mutlu olduklarını fakat ev yerine koca bir hayal satın aldıklarını öğrendiklerinde ailesinin dağıldığını göz yaşları içinde anlatıyor.

20 yıllık mağdurlar var

Konut mağduriyetleri bakıldığında sadece Esenyurt ve Fikirtepe’de değil İstanbul’un hatta Türkiye’nin birçok noktasında var. N.A isimli vatandaş babasının 20 yıl önce Kayabaşı’ndan aldığı dairelerine hala kavuşamadıklarını binaların çürümeye terkedildiğini anlatıyor. 8 Daireleri bulunan projenin akıbetinin ne olacağını bilmediklerini söylüyor.

Bugün sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan konut mağdurları zaman zaman Ankara’ya giderek sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyorlar. Bu konuda haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getiren konutzedeler devletin bu konuda hiçbir işlem yapmayışına tepkililer. Esenyurt’un şimdiki belediye başkanı da dahil kimseden destek göremediklerinden yakınan mağdurlar, son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yolunu tutacak gibi görülüyor.

EHA’ya konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Turyap Kurumsal Satış ve Pazarlama Müdürü Alper Perçin, yaşanan mağduriyetlerle ilgili şunları söyledi.

“İstanbul’da yaklaşık 100 bin konut mağduru var. Bunların büyük çoğunluğu Fikirtepe ve Esenyurtta bulunan inşaat projelerinden dolayı mağdurlar. Çoğunun tapusu var ama evleri yok. Mağdur olan yükleniciler de var.İnşaat firmaları arasında TMSF’ye devrolan, konkordato ilan etmiş, iflas etmiş olan firmalar var. Burada mağdur olan vatandaşlar, mağduriyetlerine çözüm bulamıyorlar. İnşaatların ne zaman tamamlanacağı tam olarak belli olmadığı için kimse bu evleri satın almak istemiyor. Zor durumdaki ev sahipleri çok düşük satış fiyatlarına evlerini satıyorlar. Bu evleri satın alan ve satmak isteyen vatandaşlar dikkatli olmalılar. Ev alırken ya da satarken bu tarz mağduriyetler yaşamamak adına Profesyonel Gayrimenkul Danışmanlarından destek almalılar” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: TURYAP

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI