İstanbul’da otoparkıyla sosyal alanları ile bölgesel bazda bir kentsel dönüşüm, üzerinde çok konuşulan ancak gerçekleşemeyen bir proje haline geldi. Çok katmanlı sorunlar aşılıp bir türlü yol alınamıyor. Fikirtepe’de kamulaştırma başladı, özel sektörün en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak gösterilen Piyalepaşa’da ise hedef ilk kazmayı 2017 sonunda vurmak. Polat Grubu bünyesindeki Piyalepaşa Gayrimenkul 80 dönümlük arsa üzerinde planladığı, altı 1500 araçlık otopark olan 25 bloklu proje için 2 yıldır çalışıyor. Bölgede 65 dönümlük arsaya sahip olduklarını, son 2 yılda riskli alan ilan edilen bölgede üzerinde konut olan 7 dönümü satın alabildiklerini anlatan Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, bir bu kadar daha arsayı satın almak için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Yücel, kamulaştırma haklarının ilk günden beri olduğunu ancak bu çözümü tercih etmediklerini vurguladı. Piyalepaşa’daki proje 250 bina, 450 hanenin yıkılmasını öngörüyor. Bu hanelerden tapusu olanların yüzde 95’iyle anlaştıklarını açıkladı Yücel. Yeni projede 950 konut planlanıyor. 215 daire, burada eskiden oturan tapu sahiplerinin olacak. Peki geri kalan 235 hanenin sahipleri? Bunların büyük bölümünün tapu sahibi olmayanlardan oluştuğunu söyleyen Yücel, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Gecekondu olmalarına rağmen hakkaniyetli bir sistem geliştirerek kimsenin kalbini kırmamayı hedefl edik. Metrekareleri belirlemek için emlak vergi beyanlarını esas aldık.” Anlaşma sağlanan hanelerden 50’ye yakını yıkılmış. Gecekondu sahiplerine yeni bir daire alabilmelerine yardımcı olabilmek için emlak ofisi kurmuşlar. Yücel, “Para verdiklerimiz de oldu, ev aldıklarımız da” dedi.
Para hesabında şaşırıyoruz
Bölgede yaşayanlarla pazarlık sürecinde onu çok şaşırtan taleplerle karşılaşmış Kaan Yücel. Şöyle anlattı: “En sona kalıp pazarlık şansını artırabileceğini düşünen çok var. Oysa yeni yasa, kamulaştırma hakkı veriyor. Riskli alan ilan edilen bölgenin üçte ikisinin onayı yetiyor. Bu hakkımız ilk günden beri var, çünkü burada bizim büyük bir boş arsamız var. Yani buradaki ortalama rakamı ödeyerek tüm arsaları alabiliriz. Şimdilik bunu kullanmak istemiyoruz ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşüyoruz. Çok ilginç talepler geliyor. 100 bin liraya satılacak yere 500 bin TL isteyebiliyorlar. 90 metrekare evi var, aynı metrekare ev veriyoruz, “2 tane istiyorum” diyebiliyor. 3.5 milyon TL istedi biri örneğin 120 metrekare dairesine. Zorlu’nun projesinde böyle bir rakam yok. ‘Bize muhtaçsınız’ diyorlar, halbuki böyle bir şey yok. Ama yasayı çok az kişi biliyor.”
Gecekondu sahiplerinin en büyük şikayeti yeni projeden daire alamamak. Yücel bu duruma şu yorumu getirdi: “Gecekondularda yaşayanların yüzde 60’ı kiracı, yani sahipleri oturmuyor ki orada. Zor durumda olan da aslında kiracılar çünkü 200 TL’ye kirada, çok kötü şartlarda yaşıyorlar. Örneğin 60 metrekare denilen bir gecekonduda 9 kişi yaşıyordu. En büyük çocuk üniversitede… Evlerini ölçtük, 30 metrekare çıktı…”
En büyük sıkıntı çok kardeşli aileler
Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, son 2 yıl yaşadıklarına bakarak, süreçte en büyük sıkıntıyı yaratan olgunun çok kardeşli yapılar olduğu sonucuna varmış: “Bir kardeş bütün aileye ait bir evde otururken, diğer kardeşler seslerini çıkarmıyor. Ama o ev yerine yeni bir ev verilmesi söz konusu olduğunda diğer kardeşler bu kez sorun çıkarıyor. O aile yadigarı eski ev önceden hiç sorun olmadan paylaşılırken, yeni bir ev söz konusu olduğunda ‘Bunca yıldır zaten o evi kullanıyor, neden yeni ev onun olsun’ denilebiliyor. En sıkıştığımız, çaresiz kaldığımız konu bu.”
Proje'yi Galata Köprüsü'nden bakıp tıraşladılar
Piyalepaşa projesinde farklı kat yüksekliklerinde 25 blok olacak. Son siluet tartışmalarından sonra projede yükseklikler tıraşlanmış. 20 katlı olarak planlanan otel 16 kata inmiş, 18 katlı olarak planlanan ofis binası 12 kata çekilmiş. Galata Köprüsü’nün oradan bakılıp planlama yapıldığını anlatan Yücel, “Ne dedilerse yaptık. Şimdi ruhsatı bekliyoruz. Hedef mart ayında inşaata başlamak. 20 bin kişinin yaşadığı bir proje olacak. MIPIM’de lansmanını yapacağız” dedi.
Piyalepaşa'nın bilançosu
Bugünkü metrekare fiyatı: 1100 TL Proje tamamlandığında beklenen metrekare fiyat: 3.000 $ Proje tamamlandığında beklenen toplam değer: 1-1.5 milyar $ Pojenin tahmini maliyeti: 400 milyon $ Arsa ve daireler için yapılan PROJEYİ GALATA yatırım: 400 milyon $
Dünya