23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerBitcoin Hakimiyeti (BTCD)

Bitcoin Hakimiyeti (BTCD)

Finans piyasasında dominans ifadesi, bir varlığın piyasa değerinin diğerlerine olan oranını ifade eder. Bitcoin hakimiyeti ya da Bitcoin dominansı ise, Bitcoin’in market cap değerinin diğer coinlere oranını belirtir. 2009 yılında hayata geçirilen Bitcoin’in ardından Ethereum, Litecoin ve yüzlerce proje geliştirildi. Bitcoin’den sonra geliştirilen altcoin’ler kullanım alanı ve blokzinciri teknolojisi bakımından Bitcoin’den ayrıştı ve kimi zaman çıtayı yükseğe taşıdı. Fakat kripto paraların altını olarak nitelendirilen Bitcoin’in fiyatı, piyasa değeri sektör için her zaman bir göstergedir. Bundan dolayı BTC dominansı önemlidir. BTCD ifadesiyle de anlatılan bu kavram profesyonel yatırımcıların önemsediği verilerdendir.

BTCUSDTalım satımında, en düşük işlem komisyonu avantajını elde etmek istiyorsanız BTC fiyatı sayfasını takip edebilir, emir verebilirsiniz. Bitcoin nasıl alınır merak ediyorsanız, yanıtı oldukça basit. Kucoin borsasında hem bilgisayardan hem de mobil uygulamadan işlem yapabilirsiniz. Ancak Bitcoin dominansı ve diğer terimleri bilmek faydanıza olacak… Şimdi Bitcoin dominansı nedir bakalım.

Bitcoin hakimiyeti nedir?

Kripto para dünyasının öncüsü Bitcoin, 2009 yılında geliştirildi. Ancak Bitcoin’in ardından Litecoin, Dogecoin, Ethereum, Ripple gibi onlarca önemli proje geldi. Bitcoin’e olan ilginin artmasıyla, altcoin’lerin sayısı binleri bulurken kripto para piyasasının toplam piyasa değeriyse 1 trilyon doları geçti. Bununla birlikte, Bitcoin’in toplam piyasa içindeki payı önemli gösterge oldu.

Bitcoin hakimiyeti ya da Bitcoin dominansı, BTCD simgesiyle ifade edilen bir değerdir. Örnek kripto paraların toplam market cap değeri içinde, Bitcoin’in oranını anlatır. Örnek vermek gerekirse, Bitcoin’in piyasa değeri 400 milyar dolar, total market cap 1 trilyon dolar olursa, BTCD değeri yüzde 40 olacaktır.

BTCD, yani piyasadaki Bitcoin hakimiyeti BTC’nin ilk çıktığı dönemlerde yüzde 90’ların üzerindeydi. Ethereum ve yeni projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, zaman içinde BTCD değeri düştü. 2023 itibariyle Bitcoin’in piyasa içindeki hakimiyet oranı yüzde 40 seviyesindedir. Bitcoin’in ardından gelen, piyasa değeri en yüksek üç varlıksa Ethereum, Tether ve BNB oldu.

Bitcoin hakimiyeti düşerse ya da çıkarsa ne olur?

Bitcoin, kripto para piyasasının şefi konumundadır. Genel fiyat hareketleri içindeki göstergelere bakılırsa, Bitcoindominansı en çok dikkat edilmesi gereken verilerden biridir. Her şeyden önce yatırımcıların, BTCD düşerse veya çıkarsa bunun ne anlama geldiğini bilmesi gerekir.

Bitcoin hakimiyetinin artması, BTC’nin piyasa değerinin diğer coinlere nazaran daha çok yükseldiğini gösterir. Bu durum, yatırımcıların altcoinlerden çıkarak Bitcoin’e yöneldiğinin de işaretidir. Piyasada belli risklerin oluştuğu dönemlerde bazı kripto para yatırımcıları güvenli liman olarak gördüğü BTC’ye geçebilir. Ancak Bitcoin’in dominansının çok artması, ardından bir denge durumunu da getirebilir. Yani, bazı analistler BTCD değerinin artmasının, orta uzun vadede bir altcoin sezonunu tetikleyebileceğini ifade ediyor.

BTCD düşmesi, Bitcoin’in piyasa değerinin altcoinlere göre daha fazla düşmesi demektir. Bu durum, altcoinlerin sert yükseliş hareketi yaptığı dönemlerde artar. Örneğin, 2017 yılında yaşanan rallide birçok ICO projesi meydana çıkmıştı ve bu dönemde projelere yatırım yapmak isteyenler Bitcoin’lerini satmıştı. Bu durum, dominansın düşmesine neden oldu.

Bitcoin hakimiyeti grafiğine, coinmarketcap gibi kripto para verilerini paylaşan sitelerden erişmek mümkündür. BTCD değeri, uzun vadeli okunmalı ve Bitcoin ile altcoinlerin hareketi üzerinde etkileri, sonuçları incelenmelidir. Bitcoin bir güvenli liman, dijital altın olarak görülürken günümüzde GEM coin sınıfında, yüzlerce proje var. Yatırımcıların hangi dönemlerde, hangi varlıklara geçiş yaptığını takip etmek adına, dominans grafiği önemli bir veridir.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI