Vedat Aşçı, Kuruçeşme'ye,6 katta 38 bin metrekare inşaat izni olan arsanın planlarına sadık kalarak simgesi yelpaze olan lüks Mandarin Otel’i yapacaklarını açıkladı.
Dünyanın en güzel yerlerinden biri olan İstanbul Boğazı’ndaki kalan son büyük arsa olan Kuruçeşme arsasına 38 bin metrekarelik inşaat yapılabilecek. Tapuda antrepo olarak geçen arsa iki parselden oluşuyor. 6 pafta 169 adada 2 ve 20 parsellerden oluşan arsaların biri 5 bin 381, diğeri 9 bin 656 metrekare büyüklüğünde. Büyük arsanın tapudaki değeri 13 milyon lira, küçük olanın ise 7 milyon lira olarak görülüyor. Mevcut imar planına göre toplam 15 bin metrekare olan arsa üzerinde toplam 38 bin 605 metrekare inşaat yapılabiliyor.
Yapılacak inşaat 6 kattan oluşuyor. 30 bin metrekarelik iki bodrum katın yer aldığı plana göre 2700 metrekarelik zemin, 2900 metrekarelik birinci kat, 2336 metrekarelik ikinci kat ve 546 metrekarelik üçüncü kat yapılabiliyor. Oteldeki toplam oda sayısı ise 199. Projeye göre oteldeki odaların çoğu Boğaz’a bakıyor. Otele deniz ulaşımı da var. ‘Turizm konaklama alanı’ imarı bulunan arsa Boğaziçi ön görünümünde sit alanında yer alıyor. Bu nedenle Anıtlar Kurulu’ndan izin almak gerektiği belirtiliyor.
Uzakdoğulu Mandarin yerleşecek
Arsayı alan Astaş buraya dünyanın en lüks otellerinden Mandarin’i getirecek. Mandarin’in simgesi ise Uzakdoğulu kimliğine işaret eden bir yelpaze… Bu arada Astaş Gayrimenkul’e satılmadan önce farklı ülkelerden birçok taliplinin olduğu ortaya çıktı. İran, İngiliz,Katar, Azerbaycan, S. Arabistan gibi ülkelerden yatırımcıların arsayı istediği ancak 2 yıldır ısrarla görüşmelerini devam ettiren Vedat Aşçı’nın ipi göğüslediği belirtiliyor. Hatta Digicom’un sahibi Sabri Yiğit’in de arsayla yakından ilgilendiği ve ünlü tasarımcı Philippe Starck ile lüks proje yapmak istediği öğrenildi. Fakat Yiğit son anda vazgeçmiş.
Muhafazakâr otel yapılacaktı
Arsayı Kasım 2008’de eski Fenerbahçe Başkanı ve Kayalar İnşaat’ın sahibi Tahsin Kaya’dan satın alan Asya Dış Ticaret, Soysal Grup’a bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Fakat arsanın satıldığı dönemde üzerinde 70 haciz bulunduğu için iki grup özel anlaşmalar imzamış. Hacizlerin çoğunu Asya Dış Ticaret ödemiş. Kayalar, kalan hacizleri çözeceğini söylemiş. Fakat süreç uzayınca arsa bazı dönemler icradan satışa çıkmış. Yabancı yatırımcılar bu durumundan dolayı alıma pek sıcak bakmamış.
Arsanın tapudaki tek sahibi olarak görülen Asya Dış Ticaret bir dönem buraya muhafazakâr bir otel yapmayı planlamış. Fakat sonraki süreçte bu otel projesi hayata geçirilememiş. Asya Dış Ticaret, arsaya 5 yıldızlı lüks bir otelin yapılmasının daha uygun olacağına karar vererek satışa çıkarmış.
Arsaya 14 müşteri gitmiş
İstanbul Boğazı’nda lüks emlak konutların danışmanlığını yapan Bosforce’un sahibi Ulvi Özcan, Kuruçeşme arsası için şimdiye kadar 14 müşteriyi getirdiğini belirterek, “Son 20 yılın en güzel arsası sonunda satıldı. Yerli ve yabancı birçok taliplisi oldu. İranlılar otel yapmak istedi. Diğer ülkelerden fonlar Türk ortaklarla gelip görüştüler ama çeşitli nedenlerle bir türlü satılamamıştı” dedi. Özcan, 15 gün önce de arsa için yabancı bir gurubu görüştürmek istediklerini belirterek, “Fakat arsanın satışından vazgeçtiklerini söylediler. Demek ki Astaş devredeymiş” dedi.
Liste fiyatı 90 milyon dolar
Yatırımcıları götürdüklerinde istenen fiyatın 90 milyon dolar olduğunu açıklayan Özcan, şöyle dedi:
“Boğaz’a 170 metre cephesi olan bir arsadan bahsediyoruz. Yalılara bile 50-60 milyon dolar istenirken, 15 bin metrekarelik bir arsa için bu fiyat yüksek değil. Bence o arsa 80 milyon dolar rahat eder. Kayalar’ın istediği rakam ise o dönemde 130 milyon dolardı.” Özcan, İstanbul Boğazı’nda başka satılık boş arsanın kalmadığını belirterek, “Kuruçeşme arsası en az Ağaoğlu’nun satın aldığı Carlton Oteli’nin arsası kadar değerli. Hatta ondan daha merkezi bir noktada bulunuyor” diye konuştu.
Milliyet