23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetBoş Ofislere Can Simidi!..

Boş Ofislere Can Simidi!..

Gayrimenkul proje pazarlaması ve satışı konusunda sektörün deneyimli ismi Bilge Özdemir; Dünya, Türkiye ve İstanbul’da kendine yön arayan ticari gayrimenkul pazarına yönelik yeni trend öngörülerini ve önerilerini emlakdream.com için kaleme aldı.

İş ve ofis yaşamı hızla yön değiştiriyor. Hanlar, işmerkezleri ile başlayıp, merkezi noktalarda ranta yenik düşen konutdan bozma ofis kullanımları günümüzde yerini plazalara bıraktı.
 
Bazen konutları; homeoffice, mantığı ile ofisleştirirken, bazen de ofisleri; loft office mantığı ile konutlaştırdık. 5 yıl önce ise dünyaya ayak uydurup sanallaştırmaya başladık. Kelime anlamı ile uyuşmasa da aslında ofise ihtiyaç duymadan çalışan kişilerin günümüzde tercih ettikleri ofis çözümü karşımıza Sanal olarak çıkıyor…
 
Özellikle İstanbul’un her noktasını Manhattanlaştırma çabası ile başlayan “Tower Plazalar“ yatırımcıları, toprak sahipleri, müteahhitleri, proje geliştiricileri ile çıkış yolu aramaktadır.
 
Bu çıkış yolunun imdadına; işsizler, kendine iş yaratanlar, kendi işinin efendileri, plaza ortamından sıkılıp; plazada ev ortamına özen gösterenler, digital teknoloji, yeni nesil alışkanlıkları, ekonomi ve yeni nesil öğrenci ders çalışma alışkanlıkları yetişmektedir.
 
Paylaşımlı ofisler; (coworking),
Hazır Ofis, Sanal Ofis, Eofis olarak farklı şekillerde nitelendirilen, Dünyada son on yıldır hayli popüler olan paylaşımlı ofisler Türkiye’de birkaç yıldır altın çağını yaşamaktadır.
Bu ofisler; daha verimli ve ekonomik çalışma yaşamı için tüm altyapı ve servis hizmetlerini içeren ofisler olarak tanımlanmaktadır.
 
Özel ofis açmak için yeterli bütçesi olmayan şirket veya genç girişimcilerin paylaşımlı ofisleri tercih ettiği belirtilmektedir.
Paylaşım Ofislerinde Sunulan Hizmetler Farklılık Gösterse de, Tercih Sebepleri :
  • Saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık kullanım seçeneğine göre üyelik olanakları,
  • Ücret alınmayan; aidat, su, elektrik ve  stopaj yükümlülükleri,
  • Depozito, altyapı, dekorasyon gibi önemli giderlerden tasarruf,
  • İş yeri adres tanımı,
  • Kendi çalışma şartlarını oluşturma olanağı,
  • Lokasyon bağımsızlığı,Yurt dışı, Yurt içi Ofis paylaşım olanağı 
  • Diğer girişimciler ile iletişim olanağı,
  • Farklı meslek gruplarından insanlarla bir arada çalışabilme ortamı ve Ortam paylaşımı ile çevre edinme,
  • Diğer çalışanlarla sosyalleşme ve network ağını genişletme imkanı,
  • Bireysel  veya ekip çalışmalarına uygun farklı konsept ofis seçebilme,
  • Sabit masa, toplantı düzeni, ofis özel odaları imkânı,
  • İş toplantıları, etkinlikler, konferanslar, eğitimler, seminerler, sergiler düzenleme ve katılım,
  • Üyelerin projelerine maddi destek olanağı,
  • Sekreterlik, danışmanlık hizmeti, seo danışmanlığı, web tasarımı, web dizaynı gibi ofis çözüm hizmetleri sunulması,
  • Ofis temizliği, ofis boy hizmeti, ofis ekipmanları, sınırsız kahve, çay, su ve ikram, concierge ve catering hizmeti 
  • İş saatleri dışında nefes eğitiminden konserlere, panellerden kahvaltılara kadar farklı etkinlik olanakları,
  • Ses geçirmeyen telefon kulübeleri, kilitli dolaplar, kargo ve posta hizmetleri, canlı sekreter hizmeti, Telefon, sınırsız internet, faks, fotokopi, Alarm, Yazıcı, Kamera Sistemi, Klima, Mobilya, Mutfak, Ofis Gereçleri, Otopark, Wi-Fi İnternet, Şifreli Giriş, resepsiyon hizmeti, özel sekreter, yabancı dillerde sekreterya hizmeti, güvenlik, kargo karşılama, iklimlendirme
  • Çalışmayı daha verimli kılmak için oyun odaları, bilardo masaları ve masaj koltukları 
Paylaşım Ofislerine Yönelik Sektörel Gelecek Öngörülerim:
Dijital pazarlama, sosyal medya, oyun geliştirme, e-ticaret ve mobil uygulama sektöründe yer alan girişimcilerin sıklıkla tercih ettiği paylaşımlı ofislere hukukcuların/avukatların ara buluculuk ve çözüm merkezleri felsefesi ile yönelmesini öngörüyorum,
Paylaşım Ofis modellerinde sağlık sektörüne “doktorlar – psikologlar vb gibi“ hazırlanacak özel dizaynlar ile ilgi duyabileceklerini düşünüyor… sektörel ihtiyaçlara yönelik özel ofis ve olanak sunumları ile farklı sektörlerden paylaşım ofislerine talep yaratılabileceğini düşünüyorum,
 
Türkiye’nin önde gelen; Kolleksiyon, Nurus, Tuna, Axis, Bürotime gibi ofis mobilya üreticilerinin koordinasyonu sonucunda sektörel ihtiyaçlara göre tasarlanacak konsept paylaşım ofisleri ile sektörün derinlik kazanmasını umuyorum,
 
Paylaşım Ofis; tefriş,dekorasyon ve otomasyonlarına yönelik banka/finans kurumlarının kredi olanaklarının geliştirileceğini ve sektörün hacimsel büyümesinin hız  kazanacağını  öngörüyorum.
 
Yakın gelecekte; otellerin toplantı salonlarının sisteme dahil olabileceğini, günümüzde gayrimenkul web siteleri arama motorlarına giren “sanal hazır paylaşım ofis“ kavramının yerli ve yabancı emlak organizasyonlarında yer ve alt yapı bulmasını bekliyorum.
 
Saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık kiralama olanağı sunan bu hizmet kavramının Emlakçılık Yasa Uygulamalarında yer bulmasını ve değerlendirilmesini öneriyorum,
 
Urban Stationlar ile yer yer uygulamasına alıştığımız cafe tarzı paylaşım ofislerinin farklı modellerini 7/24 öğrencilere yönelik “etüt merkezleri” konseplerinde görülebileneceğini  düşünüyorum.
 
Sektörel hizmet veren Sayıları 25-30 çivarında olan ulusal ve uluslararası “paylaşım ofis firma/markalarına“ yenilerinin hızla eklenmesini, emlak sektörünün bu yönde açılım yapmasını bekliyorum,
Kamu – Belediyeler – Çevre vŞehircilik Bakanlığı’na Önerilerim:
Ticari Gayrimenkullerin değer kazanabilmeleri ve talep yapısının plazalara yönelebilmesi için;
 
  • İş yeri açılış / firma kuruluş adres tanımlamasında tapu ve/veya yapı ruhsatında “ticari gayrimenkul“ vasfı zorunlu hale getirilmeli.
  • Konutlarda konumlu her türlü ticaretin; ticari gayrimenkullere yönelmesi için iş yeri ruhsatlarının iptali ve/veya yenilenmemesi sağlanmalı.
  • Ticari gayrimenkullerde ofis tanımlaması ile belediyelerin stok kontrolü sağlamalı, olası ihtiyaçlara yönelik metrekare alternatifleri planlanması yapılabilinmeli.
 
Şimdilik hayal olsa da, Kamu kurumlarını “paylaşım ofis“ modeli geliştirmeye davet ediyorum.
Bilge Özdemir
Marketing and Sales Solution Partner of Real Estate Projects & Construction Business

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI