Son dönemde gündeme oturan ve kafaları karıştıran rant vergisi ne ifade ediyor? Gayrimenkul sektöründe neleri değiştirecek?
Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz'dan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek gibi isimler de "Rant Vergisi"ni telaffuz etti. Rant vergisi uygulanmaya başlamasıyla, gayrimenkul sektöründe birçok denge değişecek.
Rant Vergisi Nedir?
Rant Vergisi uygulanmaya başlanırsa, arsa ya da konutların mülk sahiplerine sağladığı yüksek primlerden devlet de pay alacak.Yani gayrimenkulün imar ya da cins değişikliği sonucunda değeri artarsa, devlet de bundan vergi yoluyla pay talep edecek.
Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nda adı geçen rant vergisi uygulamasında, sahip olunan gayrimenkul değer kazandıkça; yani var olan gayrimenkul üzerinden ilave kazanç yapıldığında bunun vergilendirilmesi hedefleniyor.
Bakan Güllüce, rant vergisinin hemen uygulanamayacağı, bir süre sonra kanunlaşacağından bahsetti. Geçecek sürede de Türkiye'nin altyapısının ve ekonomisinin üst düzeye çıkması ve şehirleşmelerin artması planlanıyor.
ABD'de, gelişmiş bazı Asya ülkelerinde ve Avrupa'da da uygulanan rant vergisi uygulaması için, sektörün bazı oyuncularından destek gelirken, bazı kesimler yatırımcıyı korkutacak bir uygulama olduğunu savunuyor. Fakat genel görüş Türkiye'nin henüz böyle bir uygulamaya hazır olmadığı yönünde.
"Vergi dengesizliğinin önüne geçer"
Gürallar Yapı A.Ş. Genel Müdürü Evrim Karayel, rant vergisi ile ilgili açıklama yaptı!
Rant vergisinin, gayrimenkuldeki vergi dengesizliğinin önüne geçebilecek ve dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bir model olduğunu söyleyen Karayel, “Bu verginin doğru bir şekilde planlanması ve hesaplanması ile gayrimenkuldeki haksız kazancın önüne geçilebilir. Örneğin bazı bölgelerde devletin büyük yatırımlarının yapılacağı erken haber alan özel bir kitle, buralardan ucuz fiyata büyük araziler alarak kısa zamanda çok ciddi gelirlerin elde edilmesini sağlayabiliyor.