Bursa Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali 4. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi için, geldiği İstanbul’da Emlakdream.com’un sorularını yanıtladı.
Edebali kentsel dönüşüme bakış açısı konusunda, “Kentsel dönüşüm sadece teknik bir konu değil. İşin teknik, hukuki, fiziki çalışması bir yönüdür. İşin bir yanı da sosyal yönüdür. Yani mülkiyeti üzerinde tasarrufta bulunduğumuz vatandaşlarımızla bir uzlaşma geliştirmemiz lazım. Dolayısıyla kentsel dönüşüm bir uzlaşma platformudur. Mülk sahibi, müteşebbisler, yerel yönetim, merkezi hükümet. Bu dört aktörün bir arada çalıştığı alandır. Neden mülk sahibi çünkü orada yapısını yapmış vatandaşın beklentisi var. O sokakta büyümüş, o sokakta hatıraları var, orada yaşaması lazım. Kentsel dönüşüm iki türlü. Zorunlu ve gönüllü olarak. Zorunlu kentsel dönüşümde vatandaşı transfer ediyorsunuz, kamulaştırıyorsunuz başka bir yerde yaşa… Bu doğru değil. Dolayısıyla mülk sahiplerini koruyacaksınız. Müteşebbisleri korumanız lazım. Hakkaniyetli bir finansmanla gelir elde etmesi lazım. Bir de şehri korumanız lazım. Şehrin kimliğini, mimarisini, geleneklerini … Artık şahsiyetli binalar yapalım, kimlikli mahallelerimiz olsun… Şehrin tarihine, kültürüne, şanına layık…” şeklinde konuştu.
Türkiye'de kentsel dönüşüme bu kadar alan açan başka belediye yok
Edebali kensel dönüşüm projeleri için Yıldırım’daki olanaklar konusunda şunları söyledi:
“3 bin 200 hektarlık imarlı alanımız var. Bunun bin 250 hektarının imar düzenini değiştiriyoruz. Türkiye’de bu kadar büyük plan değişikliği yapan yok. Bu devasa alanda ayrı tasarımlar, fonksiyonlar, ticari merkezler, konutlar var. Hepsinin fizibilite raporları alınmış önemli çalışmalar. Müteşebbisler için Yıldırım harika yatırım yapılacak bir alan. Tarihi kimliği var. Yedi yüz yıllık mahalleleri var. Bursa’nın merkez ilçesi, doğası doğal güzellikleri, insan kaynağıyla mekanları güzelleştirecek insan kaynağıyla biz nasıl bir değer oluşturacağını projelerimizden görüyoruz. Onun için müteşebbislerimiz için çok doğru projeler olacak.
”Yerel yöneticilerin bölgeleri kentsel dönüşüme hazır hale getirmesinin en zor işleri olduğunu söyleyen Edebali, “Yerel yönetimler işin içine girmezse mülk sahipleri ile müteşebbisler karşı karşıya geldiğinde zor bir süreç başlıyor. Varisler oluşuyor. Küçük bir parselde birçok hissedar oluyor. Bir kısmıyla anlaşıyorsunuz, bir kısmıyla anlaşamıyorsunuz. Biz Yıldırım Belediyesi olarak muazzam bir ekip oluşturduk ve bu işte yatırımcıların önünü açacak çalışmayı biz kendimiz yapıyoruz. Belediyemizin bir şirketi var, tek işi bu. Mülk sahibiyle anlaşarak, müteşebbisleri mülk sahipleriyle muhatap olmadan ama onlarla anlaşılmış, mimari avam projesi olan, belki mühendislik projesi de olarak sunma imkanımız var.”
32 mahalleden 16'sı yatırımcıları bekliyor
Edebali, Yıldırım’da 69 mahalleden 32’sinde dönüşüm yaptıklarını belirterek, “Şirketimiz 32 mahalleden 15-16’sında fizibil projelerini hazırladı. 200 dairelik projeler de var. 500 dairelik projeler de var. Bin dairelik proje de var, 4 bin dairelik proje de var. Artık yükleniciye göre. Yıldırım ilçesine yapacakları yatırımın karşılığını alacaklarına biz inanıyoruz. Çünkü insan kaynağı var, şehir kıymetli, potansiyeli olan, üretim gücü olan bir şehir. Türkiye bebe giyim ihracatının yüzde 75’i bizim bir caddemizden karşılanıyor. “ diye konuştu.