19 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaManşetBüyükyalı projesinin akıbeti belli oldu

Büyükyalı projesinin akıbeti belli oldu

Bakırköy-Zeytinburnu sahilinde yapılan ve açılan dava sonucu plansız kalan Büyükyalı projesinin imar sorunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihayete erdirildi.

Bakırköy-Zeytinburnu sahilinde yapılan ve açılan dava sonucu plansız kalan Büyükyalı projesinin imar sorunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihayete erdirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Zeytinburnu Kazlıçeşme sahilinde eski tank fabrikası arazisi üzerinde yükselen 70 metrelik binalardan oluşan rezidans ve otel projesinin imar planlarının iptal edilmesi üzerine 31 Mayıs 2018 günü hazırladığı yeni planı askıya çıkardı.

Raporda yer alan verilere göre eski planlarda “askeri alan” olarak düzenlenen tank fabrikası arazisinin kaderi 2006 yılında değişti. 111 dönümlük arazi, 2006 yılında onaylanan Ataköy Turizm Merkezi İmar Planı sınırları içinde kaldı. Alanın mülkiyetinin 2006’da TOKİ ile Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği TOKİ’ye geçince plan değişikliği çalışmaları başladı.

Projenin geçmişi

2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plan değişikliği yapılarak arazi, turizm ve konut imarına açıldı.  Aynı yıl plan değişikliği sonrasında parsellerin mülkiyeti Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’ye geçti. Parseller ihale ile Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığına verildi ve “Büyükyalı” projesi start aldı.

Proje için sahil yolu, deniz doldurularak kaydırılırken, kaba inşaatı bitmek üzere olan ve satışa sunulan projenin dayanağı olan imar planı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan dava sonucu 2017 yılında iptal edildi.

Yeni plan çizildi

Mahkeme kararının kesinleşmesi üzerine yeni bir plan çizildi. Raporda İstanbul Büyükşehir Belediye Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından, planlama alanının güney kısmından geçen “Kennedy Caddesi Yol Güzergahı Düzenlemesi” kapsamında muhtelif kararlar alındığı,  uygulama aşamasında ortaya çıkan sorunlara ilişkin olarak da Fen İşleri Daire Başkanlığı, Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü tarafından revize edilen projelerin onaylandığı belirtildi.
Söz konusu yol projesi ve revizyonları ile ana planın ulaşım kararlarında bütünselliğin kaybolduğu, planlar arası bir karmaşa oluştuğu ve uygulama aşamasında sorunlar yaşanacağı uyarısı yapıldı.
Planlama alanı içerisinde 2013 tarihinde onaylanan imar planı ile getirilen kamusal ve özel alanların imalatları devam etmekte olduğu ve kamusal alanların bedelsiz olarak terk edilerek imalat maliyetlerinin Emlak Konut GYO tarafından karşılandığı aktarıldı.
Sorunlar tespit edildi
Planların iptal edilmesi ile imalatların durması, kamusal parsellerdeki imalatların gerçekleştirilememesinin kamu zararı doğuracağı savunuldu.  Bu sorunların giderilmesi amacıyla yeniden planlama çalışması yapılarak ilgili kurumlardan görüş talep edildiği belirtildi.
Askeri alan olan arazi yeni planda da “Turizm + Ticaret, Ticaret + Konut, Eğitim, Dini Tesis, Sosyal Kültürel Tesis ve Teknik Altyapı Alanı” ilan edildi. Plan ile “Teknik Altyapı Alanı” ve “ Turizm + Ticaret” alanının arasından 12 metrelik araç yolu geçirildi. Plan notlarında, imalatların devam ettiği parseller üzerinde yer alan tescilli eserlerin ilgili bölge koruma kurulu tarafından görüş alınarak uygulama yapılması gerektiğine ilişkin düzenleme yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yola terk işlemlerinin, kültür varlıklarına zemin kat seviyesinde yaklaşma mesafelerinin ve plan revizyon önerisini uygun bulduğu kaydedildi.

 

Plana göre toplam büyüklüğü 140 bin 337 metrekare olan alanın  68 bin 157 metrekaresi “Ticaret + Konut”, 33 bin 414 metrekaresi “Turizm + Ticaret” alanı olarak belirlendi. Geriye kalan 38 bin 766 metrekare donatı alanı olarak ayrıldı. 68 bin 157 metrekare alan ayrılan, “Ticaret + Konut”bölümünde nüfus yoğunluğu yaklaşık 2 bin kişi olarak saptandı.

Kaynak: Sözcü

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI