7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaKonut ProjeleriÇalışma alışkanlıklarını değiştiren ofis tasarımı: drs

Çalışma alışkanlıklarını değiştiren ofis tasarımı: drs

Mimar Serter Karataban’ın kurucusu olduğu TeamFores Mimarlık tarafından tasarlanan DRS Ofis, çalışanların sosyal paylaşım alternatiflerini mekansal alışkanlıklar üzerinden yeniden kurgulamaya olanak tanıyan modern bir planlama anlayışına sahip. Masa bazlı çalışma sisteminden çok, paylaşıma yönelik ekip çalışması yapılanmasına uygun ofis çözümleri sunanDRS Ofis’te değişen ofis sistemleri sorgulanarak sosyal fonksiyonların şekillenmesine ve gelişmesine olanak tanınmış.
 
TEM otoyolunun Anadolu-Avrupa yönünde ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne bağlantı yolunun hemen yanı başında yer alan ve toplam 20.210 m² inşaat alanına sahip olan DRS Ofis’in, tasarımıyla çevresine değer katması ve çevresinin dönüşmesine olanak sağlaması hedeflenmiş. Zemin kat ile birlikte 16 katlı tek bir bloktan meydana gelen ofis yapısının katları, farklı firmalar tarafından kullanılabileceği öngörüsüyle, bağımsız ofis birimleri olarak tasarlanmış. Bu bağlamda, çalışma mekanları ile düşeydeki sirkülasyon aksı birbirinden koparılarak bir geçiş mekanı oluşturulmuş ve bu mekanlar hem yapının hem de çalışanların nefes alabileceği ve iletişim kurabileceği açık bahçeler olarak düzenlenmiş. Binada toplam dört farklı noktada ve iki kat yüksekliğinde yer alan kat bahçeleri, dışarıyla fiziksel ve görsel ilişki kurduğu düşey hacimler olarak kurgulanmış.
 

Kullanıcılarıyla bağ kuran ofis…

 
DRS Ofis’te karşılama ve bekleme alanları ile bütün ofis binasına hizmet eden toplantı odalarının bulunduğu zemin kat, yol ve bahçe tarafından giriş alan, yüksek tavanlı bir fuaye hacmi olarak ele alınmış. Sosyal alanlar, ticari birimler ve yemekhane, spor salonu gibi ofis bloğuna hizmet eden birimlerin yerleştirildiği -4 kotunun, ortak bir avlu aracılığıyla açık alanlarla görsel ve fiziksel ilişkisi sağlanmış. Bu kattaki avlu, ofis çalışanları ile kamusal kullanımın bir araya geldiği açık ve yarı açık alanlar olarak tasarlanmış. Sirkülasyon ve ıslak hacim alanları, düşeyde yapı boyunca yükselen şaft sistemiyle çözülerek, ofis alanlarının her kullanıcıya kendi mekansal kurgusunu sağlayacak şekilde temiz bir kat olarak bırakılmasına olanak tanımış.
 
TeamFores, toprak altında bulunan ve otopark olarak kullanılan dört bodrum katı, konvansiyonel betonarme taşıyıcı sistem ile kurgularken, ofis katlarında daha kullanışlı mekanlar yaratmak için çelik strüktürel sistemi kullanmış. Sirkülasyon ve ıslak hacimleri toplayan çekirdek brüt duvarlar ile çevrelenerek cephe olarak da yapıdan koparılmış. Binanın kuzey cephesinde çift cidar cam kullanılmış ve Güney cephesiyle güney-batı cephesinde de güneş kontrolü sağlayan, cam üzeri alüminyum güneş kırıcı profiller yer almış.
 
Mimar Serter Karataban, DRS Ofis’i, “Kullanıcılarının çalışma mekanlarıyla bağ kurmasına olanak tanıyan ve planlama organizasyonunda, esnek ve yalın fonksiyonellik anlayışının benimsendiği modern bir proje”, olarak vurguluyor.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI