3 Ocak 2025 Cuma
Ana SayfaYaşamÇamlıca Tepesi’ne yapılacak caminin yeri belli oldu.

Çamlıca Tepesi’ne yapılacak caminin yeri belli oldu.

Başbakan Erdoğan’ın Çamlıca Tepesi’ne yapılacağını duyurduğu caminin yeri belli oldu. Plan ve projesi henüz olmasa da cami mevcut TV kulesinin hemen yanıbaşında yükselecek. Üsküdar Belediye Başkanı, “Cami alanın sadece yüzde 6’sını kaplayacak” derken, şehir plancıları yeşilin yok edileceğini öne sürdü 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çamlıca Tepesi’ne yapılacağını duyurduğu caminin yeri belli oldu. Plan ve projesi henüz olmasa da cami mevcut Tv kulesinin hemen yanıbaşında yükselecek. Yeşilin yok edileceği endişesi doğuran projeyle ilgili Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, “Cami alanın sadece yüzde 6’sını kaplayacak” diyor. Şehir plancıları ise projeye tepkili. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, “Esas amaç Süleymaniye’yle yarışmak mı?” diye sorarken; Doç. Dr. Pelin Pınar Özden, Büyükşehir Belediyesi’nin TV kulesi yapımı için geçtiğimiz yıl düzenlediği proje yarışmasını hatırlattı: “Ben de jürideydim. Belediye yarışmaya yüz binlerce lira bütçe ayırdı ama kazanan projede ne cami vardı ne de herhangi bir yapı. Sit alanı diye otopark bile istenmedi.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çamlıca Tepesi’ne tüm İstanbul’dan görülecek bir cami yapılacağını açıklaması gözleri Üsküdar Çamlıca’ya çevirdi. Barındırdığı bitki örtüsü ve ağaç dokusuyla İstanbul’un en önemli seyir noktası olan Çamlıca Tepesi‘nde yapılması planlanan cami ne ilçenin ne de anakentin planlarında yer alıyor. Planların hazırlandığını belirten Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, söz konusu caminin 250 bin metrekarelik rekraasyon alanı içinde yapılacağına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

Payitahta bakacak
“Cami 15 bin metrakarelik bir alanda yapılacak. Alanın sadece yüzde 6’sı cami alanı olacak. Geri kalan alanlarda çocuk parkları, yürüyüş parkurları, spor alanları, seyir terası ve sosyal tesisler olacak. Caminin altında ise Nakkaşhane olacak. Burası ebru ve hat sanatının en iyi örneklerinin verildiği bir eğitim merkezi olacak. Ayrıca Marmaray Projesi kapsamında Üsküdar’dan buraya uzanan bir teleferik hattı düşünüyoruz. Projeyle görüntü kirliliği oluşturan TV kuleleri temizlenecek. TRT, İBB ve Ulaştırma Bakanlığı bu alana tek ve modern bir verici kulesi dikerek alanı bu çirkinlikten kurtaracak. Teleferikle Boğaz seyredilecek. Başbakanımızın projeyi 29 Mayıs’ta açıklamasının nedeni İstanbul’un fethiyle ilgili.”.
Belediye yetkilileri ise şöyle konuştu:
“Caminin en büyük özelliği payitahta bakması yani Ayasofya ve Sultanahmet camileriyle karşı karşıya olacak olması. İstanbul’un en yüksek tepesinde yapılacak cami kentin yeni sembolü olacak. Yapım öncesi alanda büyük bir hafriyat çalışması yapılacak. Cami yapımı öncesi Çamlıca’daki TRT vericisi dışındaki tüm vericiler kaldırılacak. Böylece Üsküdarlılar için büyük bir sorun olan yüksek radyasyon riski tamamen ortadan kalkacak.”

Müftünün haberi yok
Başbakan’ın önceki gün açıkladığı cami projesinin sadece kendisi ve ilçe belediye başkanı Mustafa Kara tarafından bilindiği ortaya çıktı. İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, camiye ilişkin kendilerinde bir bilginin olmadığını belirtirken Üsküdar Belediyesi Meclis üyeleri de caminin bugüne kadar Meclis’te hiç gündeme gelmediğini söyledi. CHP grubunun Meclis Başkan vekili Doğan Tekel, “Dün ilk kez Başbakan’ın ağzından duydum. Hem ilçede hem de anakentte meclis üyesiyim. Ne anakentte imar planlama açısından böyle bir çalışma var ne de ilçede” dedi.

Bölge SİT alanı
Projeye tepki gösteren şehir plancıları ise caminin yapılacağı alanın SİT alanı olmasına dikkat çekti. Şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Özden, İBB’nin geçtiğimiz yıl yapılacak yeni TV kulesi için bir fikir projesi yarışması açtığına dikkat çekti. Bu proje için belediyenin yüz binlerce lira bütçe ayırdığını anlatan Özden, “Yarışmanın şartnamesinde alanda bir camiye ilişkin hiçbir ifade yoktu. Bölge doğal Sit alanı olduğu ve barındırdığı doğal bitki örtüsü nedeniyle hazırlanacak projelerde olabildiğince az betonlaşma isteniyordu. Hatta bunun için otopark alanı bile ayırmadık. Proje kapsamında olmayan bir fonksiyonun oraya getirilmesi kabul edilebilir değil. Böyle bir ihtiyaç olduğunu da hiç zannetmiyorum. Orada her taraf cami dolu” diye konuştu.

Süleymaniye’yle yarış mı?
Bölgenin 1. derece doğal SİT alanı olduğunu belirten Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman ise, “Ortada plan yok proje yok. Sit alanı olduğu için Kurul izni gerekir. Ortada sadece keyfi bir söylem var. Planlama önce ihtiyaçlar dikkate alınır. Orada böyle büyük bir camiye ihtiyaç var mı? Tek istek büyük cami yapmak. Esas amaç burada Süleymaniye ile yarışmak mı diye sormak gerekiyor” dedi. 
İsteyende var karşı çıkanda
Projeye bölgedeki esnaf destek verirken Çamlıca’nın ziyaretçileri ise yeşilin korunması gerektiği görüşünde. Özellikle hafta sonları insan akınına uğrayan Çamlıca Tepesi’ndeki bir restoranda çalışan Mehmet Özcan, “Buraya çok sayıda turist geliyor. Cami buranın güzelliğini artırır. İnsan sayısı da artarsa işlerimiz daha da açılır” dedi. Otopark görevlisi Yakup Ceylan ise, “En çok TV antenlerinin kaldırılması bizi mutlu ediyor. Sağlığa zararlı olduğu için insanlar yanına bile gelmek istemiyor. Yapılacak cami buraya renk katar hem ibadetimizi yaparız hem de ziyarete gelenlerle işimiz artar” diyor. Bir restoranın şef garsonu olan Abdullah Erez de, “Cami bölgeye çok iyi gelir. Esnaf gündüz saatlerinde az iş yapıyordu. Böylece iş potansiyelimiz artar. En önemlisi de demir yığını kuleler kaldırılır ve turistlere ne olduğunu anlatmaktan kurtuluruz” görüşünde.  Çamlıca’ya gezmek için gelenler ise farklı düşünüyor. Kocaeli’den gelen Mustafa Turna, “Burası yeşil kalmalı. Değil cami, hiçbir beton olmamalı. Biz bu tabiatı görmeye ve İstanbul’a yukarıdan bakmak için geliyoruz. Cami projesi beraberinde başka betonlaşmaları da getirir” derken Bekir Turan ise, “Yeşile dokunulmamalı. Zaten günümüz koşullarında her yer betonlaşıyor. Yeşil dokusuyla kalırsa turizme daha çok hizmet eder” diye konuştu. 
Başbakan  Erdoğan ne demişti?
Başbakan Erdoğan, önceki gün Üsküdar Belediyesi Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada şunları söylemişti:
“Biliyorsunuz şu anda Mimar Sinan Camisi bitmek üzere. Hedefimiz, Ramazan-ı Şerif’te orayı açabilmek. Yaklaşık 5 bin 800-900 metrekare üzerine oturan muhteşem bir cami oldu Ataşehir’de. Çevrede bu alanda yine 4-5 cami daha yapılıyor. Bunlar da yakında bitecek ama çok daha önemlisi bir de Çamlıca’da başlayacağız. Çamlıca’daki televizyon kulesinin yanında 15 bin metrekare üzerinde bir cami yapacağız. Bunların da proje çalışmaları son safhalarına geldi. Öyle zannediyorum ki 2 ayda dozerler çalışmaya başlar. Bunların altında hat, tezhip bütün bu çalışmalara yönelik imkanlar olacak. Yani buralar geçmişte nasıl kenarda medrese odaları varsa, bugünkü anlamda yine çalışmalarını mimarlarımız yapıyorlar. Çamlıca’daki bu dev cami, İstanbul‘un her yerinden görülecek şekilde dizayn edildi. İnşallah Üsküdar’ın camlarında artık farklı yansımalar olacak.”
 
İstanbulluların piknik yapmak, temiz hava almak için akın ettiği Çamlıca Tepesi, böyle muhteşem bir manzaraya sahip.
Milliyet

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI