Çanakkale Savaşları’ndaki çatışmaların ne kadar yoğun geçtiğinin en büyük göstergesi olan havada çarpışmışmermilerden bir örnek Folkart Gallery’deki “Bir Hürriyet Türküsü” adlı sergide İzmirliler ile buluşacak.
Havada çarpışmışiki mermi. “On milyonda bir ihtimal”in gerçek hali. Hem de bir kez değil, defalarca. Kimine göre neredeyse imkansız ancak sadece Çanakkale’deki müzelerde görebileceğiniz, dünyanın en kanlı savaşlarından birine ait, bir daha yaşanmak istenmeyen kötü bir anı.
Başlangıcı ile bitişi arasındaki 14 ayın fiili çatışmalarla geçen 8,5 ayında bazı cephelerde 15 santimetreye bir asker, asker başına 95 mermi düştü. Ertuğrul Koyu’nda 63 Türk 12 saat boyunca 3 bin kişilik bir orduya karşı koydu. Kanlısırt’ta 3 saatte 17 bin top mermisi siperleri dövdü. Kimi zaman metrekareye 6 bin mermi denk geldi. Her iki taraf savaşboyunca 500 bin kişi kaybetti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi savaştan sonraki altıncı yılda mezun veremedi çünkü o yıl mezun olacakların hepsi Çanakkale’de şehit düşmüştü.
Türk Milleti’nin kurtuluşuna giden mücadelenin ilk basamağı olan Çanakkale Savaşları’nda dünya savaştarihi açısından da pek çok ilk yaşandı. İlk anfibik çıkarma Çanakkale’de gerçekleşti, “Yenilmez” denen armada ilk kez yenildi, ilk uçak gemisi Çanakkale Savaşları’nda kullanıldı, ilk kez bir saat bir hayat kurtardı, Türkler ilk düşman uçağını Çanakkale Savaşları’nda düşürdü, savaşsonunda ilk uluslararası mezarlık Gelibolu’da kuruldu.
Folkart Gallery’de
Çanakkale Savaşları’nın ne kadar şiddetli geçtiğinin en büyük göstergelerinden biri olan havada çarpışmışmermilerden bir örnek Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı dolayısıyla 18 Mart 2015’te Folkart Gallery’de açılacak olan “Bir Hürriyet Türküsü” adlı sergide yer alacak.
“Bir Hürriyet Türküsü” sergisinin şimdiye kadar hiçbir yerde yayınlanmamış100 fotoğrafına başta Türkler olmak üzere Çanakkale’de savaşan tüm milletlerin askerlerine ait eşyalar da eşlik edecek. Havada çarpışmışiki merminin yanı sıra askerler tarafından kullanılan yemek kapları, yokluklar içinde mücadele eden Türk askerlerinin ayaklarına giydikleri çarıklar, silahlar, dürbünler, İngiliz lordlarının Çanakkale Savaşları’ndaki mücadelerinin resmedildiği saklama kapları ve çok sayıda kişisel eşya da fotoğraflarla birlikte sergilenecek.