Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), carî açık dolayısıyla dış finansman ihtiyaçlarının Türkiye’yi sermaye piyasaları ve yatırımcı güvenindeki oynamalara karşı kırılgan yaparak, çok büyük kalacağını bildirdi.
OECD uluslar arası ekonomik ortamın şu anda tahmin edilenden daha tehlikesiz bir hal alması durumunda ise Türkiye’nin 2012’de daha güçlü bir büyüme sağlayabileceğine vurgu yaptı. OECD Mayıs Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye hakkında büyüme senaryolarına yer verildi. Raporda, büyümenin bu yıl yüzde 3.3, 2013’te ise yüzde 4.6’ya ulaşmasının öngörüldüğü belirtilirken “Şayet euro bölgesindeki belirsizlikler derinleşir, petrol fiyatları şu anda varsayılandan daha hızlı yükselir ya da dengesizliklere ilişkin yatırımcı endişesi daha yoğunlaşırsa risk primi artabilir, dış finansman zorlaşabilir, büyüme de düşük olur. Tersine, uluslar arası ortam tahmin edilenden daha tehlikesiz hale gelirse büyüme daha güçlü olabilir” denildi. Raporda, Nisan’da kurumlar vergisi ve sosyal güvenlik ödemelerine getirilen teşvikler hatırlatılırken bu teşviklerin malî etkisinin kısa vadede sınırlı olacağı belirtildi.
CARÎ AÇIĞIN FİNANSMANI, DIŞ PİYASA OYNAKLIKLARINA KIRILGAN YAPIYOR
OECD carî açığın 2011’de ulaştığı yüzde 9.8’lik düzeyden, bu yıl yüzde 8.9’a ineceği, 2013’te ise yüzde 8.4’e düşeceği tahmininde bulundu. Cari işlemler açığının 2011’in ikinci yarısında, yükselen petrol fiyatlarına karşın küçülmeye başladığını belirten OECD, “2011 boyunca carî açığın finansmanındaki kompozisyon, doğrudan yabancı yatırım ve diğer uzun vadeli akışların aldığı payda toparlanma yaşanırken iyileşti. Ancak dış finansman ihtiyaçları tahmin dönemi boyunca, Türkiye’yi sermaye piyasalarındaki oynaklıklara ve yatırımcı güvenindeki değişikliklere karşı kırılgan yaparak çok büyük kalacak” denildi. OECD 2012 enflasyonunu yüzde 9.2, gelecek yılın enflasyonunu ise yüzde 7.2 olarak tahmin etti.