Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, yıllardır imar'a kapalı olan ve bir kümes bile yapılamayan Çatalca'nın, 38 ay içinde imara açılıp "konut üretme" sorununun çözülmesinden memnun. Kara, Çatalca'da kimse gökdelen göremeyecek, siluet bozulmayacak. Toki ve Kiptaş’la yaptığmız ortak projelerde de göremeyecek. En yüksek bina 5-6 katlı olacak" dedi.
Çatalca’nın yol haritası, 2009 Temmuz'da İBB Meclisi'nden çıkan İstanbul'un 100 binlik çevre planı. Planlarda "Kritik öneme sahip bölge" olarak belirlenen Çatalca'ya biçilen rol, günü birlik turizm,tarım ve hayvancılık oldu. Planlar yapılırken ne üçüncü köprü ve bağlantı yolları vardı ne de kanal projesi. Şu anda planlarda köprünün bağlantı yollarının 7-8 kilometresi Çatalca'nın içinden geçiyor.
90 yıllık Belediye
Mübadil kökenli Çatalca, Cumhuriyetle yaşıt 90 yıllık bir belediye. Hatta "Mübadele" döneminde il bile olmuş. Tarihte üstlendiği rolde, Kurtuluş Savaşında son kale, Balkanlardan gelen akınlarda son cephe. 1500 yıl önce Roma İmparatorluğu Dönemi'nde de, günümüzde İstanbul'un su havzası. Bugün Saraçhane'ye kadar uzanan 250 kilometrelik su kemerinin büyük çoğunluğu Çatalca'dan geçiyor. Dünyanın en büyük üçüncü büyük surları kabul edilen Anastasia surları, Karacaköy Evcik'ten, Silivri'ye kadar uzanıyor. İlçenin yüzde 38'i orman arazisi, yüzde 90'ı içme suyu koruma havzası. Çılgın proje Kanal İstanbul başta olmak üzere büyük projelerle gündeme gelen Çatalca, bin 43 kilometre karelik İstanbul'un yüzde 19’u. İstanbul'daki toplam 151 köyün 27'si Çatalca'da. 9 da mahallesi var. 2009 seçimlerinde, kapatılan beldeler, Çatalca'ya mahalle olarak bağlanmasına karşın, hizmeti Büyükşehir'den alıyor.
50 kilometrelik yol
CHP’li Belediye Başkanı Cem Kara, Çatalca'nın bir mahallesine gidebilmesi için 50 kilometreyol katetmesi gerekiyor. Karacaköy, 46, Yalıköy 55, Hallaçlı 55, Çerkezköy ise merkeze 7 kilometre mesafede. Başkan Kara, iller Bankası'ndan aldıkları yardımın personel giderlerini zor karşıladığını söylüyor. 3 bin 500 kilometreyol ağı bulunan Çatalca'nın bütün köylerinin Büyükşehir'den aldığı yıllık 84 bin lira karşılığında çöpünü kendisi aldığını söyleyen Kara, Çatalca'daki köylerin orman köy statüsünde olduğunu, vatandaşların geçimini de ormandan sağladığım hatırlatıyor. Orman köylüsüne hane başına belirlenen kesilecek ormanlık alandan kimi mangal kömürü yapıyor, kimi de fırınlara satıyor. Başkan Kara, son yıllarda orman kesimine sınırlama getirilmesi, yemin pahalı, sütün ucuz olması nedeniyle hayvancılığın artık pahalıya geldiğini söylüyor. 5 yılda orman gelirlerinin azalması, hayvancılıktan pay alamamak, tarım topraklarının parçalanması, ölümler ve hissedarlar yüzünden sebzecilik yapılamayıp, su kaynaklarının yeterli kullanılamamasına bir de ailelerin çocuklarını daha iyi okullarda okutma istekleri eklenince, Çatalca'da göçün başlangıcı olmuş.
Nüfus hızlı düştü
Binkılıç'ta 2007'de nüfus 3 bin 199 iken, bugün 2 bin 685'e düşmüş. Yani mahalleden 514 kişi göç etmiş. Bu yaklaşık 150 haneden fazla insan göçü demek. Aynı şekilde Karacaköy'ün nüfusu 3 bin 70'ten 2 bin 676'ya düşmüş. Yani 394 haneden, 130'u göçmüş. Yüksek öğrenim oranının en yüksek köy olduğu Çiftlikköy'de nüfus, 2 bin 476 kişiden 2 bin 166'ya düşmüş. 3 mahalle binin üzerinde göç vermiş. Ancak, göçün asıl nedeni, Çatalca'nın su havzası oluşu nedeniyle yapılaşmaya kapanması olmuş.