18 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerÇATIDER: 10 yılda 26 milyar TL zarara uğruyoruz

ÇATIDER: 10 yılda 26 milyar TL zarara uğruyoruz

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz Dünya Tasarruf Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Soğuk kış aylarında artacak olan ısınma faturalarını, standartlara uygun çatı ve yalıtım uygulamalarıyla yarı yarıya düşürmenin mümkün olduğunu açıklayan M. Nazım Yavuz: ''Doğru yalıtım ve standartlara uygun çatı hem tüketiciye, hem de ülke ekonomisine kazandırır. Son 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatılar nedeniyle yaklaşık 26 milyar TL'miz buharlaşarak uçtu.  Sadece 2014 yılında 4 milyar TL’yi boşa harcadık. Yenileme, aktarma ve tamirat çalışmaları yıllık 5 milyon metrekare civarında olup, parasal büyüklüğü yaklaşık 1,2 milyon doları aştı. Ayrıca 2017 yılından itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan yalıtımsız binalara ceza uygulanması bekleniyor. Yalıtım yaptırmayan tüketiciler hem yüksek fatura, hem de ceza ödemek zorunda kalabilir” dedi.

Yalıtım, hastalıklara karşı da koruma sağlıyor

Tüketicilerin enerji faturalarını önemli ölçüde düşürmesinin yolunun yalıtımdan geçtiğini ve kış aylarıyla birlikte ısınma giderlerinin büyük faturalara dönüştüğünü hatırlatan Yavuz, standartlara uygun çatı ve yalıtım uygulamalarıyla faturalarda yüzde 50’ye varan azalmalar sağlanırken, bir yandan da ülke ekonomisine ve doğaya fayda sağlanabileceğini açıkladı. Yalıtımın ayrıca; rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı da koruma sağladığını ekleyen Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız çatı bulunuyor. Standartlara uygun olmayan çatılar nedeniyle Türkiye son 10 yılda yaklaşık 26 milyar lirayı boşa harcadı. Aynı nedenle doğal kaynakların hızla tükenmesi ve çevreye zarar verilmesine yol açtık.  Bugün toplam enerjinin yüzde 35’i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. 2002-2012 yılları arasında bu binaların tükettiği enerji yaklaşık yüzde 70 oranında arttı. Türkiye, enerji kaynakları için komşu ülkelere yüklü ödemeler yapıyor. Çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmaları yıllık 5 milyon metrekare, parasal büyüklüğü ise yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesine ulaştı.”

Harcamalar kısa sürede geri döner 

Yavuz yalıtım ve tadilat için yapılan harcamanın, sağlanan enerji tasarrufu sayesinde ortalama 2 ile 3 yıl içinde amorti edilebildiğini söyledi. Yalıtım uygulamasının bölgelere ve farklı ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterdiğini hatırlatan Yavuz şöyle konuştu:
''Yalıtım yapılırken yalıtım malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, bağlantı elemanları, emniyet tedbirleri, iskele, işçilik gibi giderler zaten yapılır. Yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması malzeme fiyatı dışında diğer giderleri etkilemez. Yalıtım malzemesi kalınlık farkı parasal olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacağı için doğru kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanmak akıllıca olacaktır. Tüketiciler, merdiven altı ürünlerden kaçınıp, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmeli ve uygulamaları uzman kişilere yaptırmalıdır. Böylece tüketicilerin parası çöpe gitmemiş olur.''

Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapıya ceza

Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alması gerektiğini hatırlatan Yavuz, bu tarihten sonra Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar için ceza uygulanması beklendiğini söyledi. Yavuz, ''Avrupa Birliği, 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye’nin de binalardaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmesi gerekir. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür'' diye konuştu.

Tüketiciler, mimarlar, mühendisler ve müteahhitler çatılarla ilgili her türlü konuyu bu alandaki tek başvuru mercii olan ÇATIDER’e danışabiliyor.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI