26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerÇATIDER'den fırtına uyarısı...

ÇATIDER’den fırtına uyarısı…

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği'nden (ÇATIDER) yapılan açıklamada Türkiye'de güçlü fırtınalarla birlikte standartlara uygun olmayan çatıların uçma risklerinin arttığına dikkat çekildi.

ÇATIDER’den yapılan açıklamada, küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak ülkemizde artık çok daha fazla sayıda ve güçlü fırtınalarla hortumlara maruz kalındığı ifade edilerek bunun son örneklerinin Ayvalık, Kırıkkale, Ordu, Çorum gibi birçok yerleşim yerinde görüldüğü, çatılar uçtuğu ve insanlar yaralandığı vurgulandı.

Daha büyük kayıplara yol açabilecek güçlü doğa olaylarına karşı hazırlıklı olabilmek için tüm yapı bileşenlerinin önem taşıdığını ancak uçma ve çökme tehlikesi nedeniyle çatıların çok daha güçlü olması gerektiğinin altını çizen ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, çatıların standartlara uyulması halinde sorun oluşturmayacağını belirterek “Vasıfsız kişilerin standartlara uygun olmayan şekilde yaptığı çatıların büyük bölümünün şiddetli fırtınaya karşı dayanıksız olduğunu söyleyebiliriz. Çatıların projelendirme, yapım veya bakım süreçlerinde; çatı projesinin yapılmaması, yapım tekniklerine uyulmaması, standart dışı malzeme kullanılması veya yapım işlerinin bilgisiz, yetersiz ve belgesiz kişilere bırakılması durumunda yapılar riske açık hale geliyor. Üzücü bir kaza yaşamadan, çatılarımızı standartlara uygun hale getirmeyi öneriyoruz.” dedi.

İdeal çatı uygulamaları hakkında da bilgiler veren Şenal, çatılarda yer alan su deposu, çanak anten, güneş enerjisi paneli, baz istasyonu gibi yüklerin riskleri artırma potansiyeline sahip olduğuna da dikkat çekerek doğru şekilde yapılan çatı uygulamalarının detayları hakkında şunları söyledi:

  • Çatı bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet, baca gibi yapı bileşenleri deprem sırasında yıkılmayacak, yapıdan ayrılarak çevreye savrulmayacak şekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inşa edilmelidir.
  • Çatıların bina taşıyıcı sistemine bağlantıları, her yönde gelebilecek yükleri alabilecek şekilde uygulanmalıdır.
  • Sadece çivilerle yapılan bağlantılarda uzun vadede performans düşer. Tespit ve uygulama performansı yüksek vida ve ankraj sistemleri kullanılmayan ve betonarme veya çelik taşıyıcı sisteme sabitlenmeyen yanlış uygulamalar, bu noktalarda zayıflığa yol açar.
  • Yapılan işlerin her safhasında çatı konusunda uzman bir teknik eleman tarafından kontrol altında tutulmalıdır.

 

PROJE BİLGİ FORMU

Gökhan Bahadır
Gökhan Bahadır
1980 Bursa'nın İnegöl ilçesinde doğdu. İlkokul, ortaöretim ve lise hayatını İnegöl'de tamamladıktan sonra üniversiteyi Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde okudu. 2011 yılından bu yana Emlakdream.com'da gece editörü olarak görev almaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI