Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte daha da hızlı büyüyeceği öngörülen ve 3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan çatı kaplamaları sektörünün sivil toplum örgütü Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), 6. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Derneğin yeni başkanlığına oybirliği ile Multiplan Yönetim Kurulu Üyesi M. Nazım Yavuz seçildi. Başkan Yardımcıları ise Panelsan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Maşlak ve Rheinzink Bölge Satış Direktörü Yaşar Şenal oldu.
İnşaat sektörünün başlıca alt sektörlerinden biri olan ‘çatı’ konusunda, kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirme amacı ile üretici, distribütör ve uygulayıcı firmalar tarafından 2002 yılında kurulan ÇATIDER, Aralık ayında 10. yılını kutlamıştı. Geçen 10 yılda ÇATIDER’in başarılı çalışmalara imza attığını söyleyen Yeni Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, derneğin artık ciddi bir atılımda bulunarak uluslararası platformlarda söz sahibi olması gerektiğini vurguladı. Yeni dönemde ÇATIDER’i üyelerine, sektöre ve kamuoyuna çok daha fazla katma değer sağlayan bir üst dernek olarak konumlandıracaklarını belirten Yavuz, çatı sektörünün mevcut durumu ve potansiyeli ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Çatı kaplamaları sektörünün büyüklüğü 130 milyon m2 ve 3 milyar dolara ulaştı
İnşaat sektörünün önemli kollarından biri olan çatı sektörünün her geçen gün biraz daha büyüdüğünü söyleyen Yavuz, düz ve eğimli çatı kaplamalarının toplam sektör büyüklüğünün, 2012 yılında 130 milyon metrekareye yaklaştığını açıkladı. Çatı sektörünün yaklaşık 3 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu ifade eden Yavuz, Türkiye’nin çatı kaplama sektöründe dünya pazarından yaklaşık yüzde 1,3’lük pay aldığını, bu payı artırarak Türk çatı sektörünü gelecekte dünya pazarlarında söz sahibi yapmayı hedeflediklerini vurguladı.
16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımı yok!
Ülkemizdeki konutların 12 milyona yakınının gecekondu ve kayıtsız konutlar olduğunu belirterek niteliksiz yapılara ve çatılara dikkat çeken Yavuz, “Konut stoğunun yüzde 60’ını 20 yaşın üzerindeki binalar oluşturuyor ve yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımı yok. Bu 16 milyon çatı aynı zamanda bugünkü çatıların kalitesini sağlamaktan çok uzakta, geleneksel uygulama metotları ve malzemelerle yapılmış eski usul çatılar. Bu nedenle çatı sektöründe çok büyük bir potansiyel var. Bu potansiyel aynı zamanda enerjiden de ciddi bir tasarruf sağlanması anlamına geliyor.” diye konuştu.
“Sektörün gelişimi için ÇATIDER çatısı altında çalışmalıyız”…
Kentsel dönüşüm, Enerji Verimliliği Kanunu, Enerji Kimlik Belgesi gibi düzenlemelerin çatı sektörü için olumlu gelişmeler olduğunu hatırlatan Yavuz, sektördeki sorunların çözümünün ve sektörün sağlıklı büyümesinin, ÇATIDER çatısı altında hareket etmekle mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
ÇATIDER Hakkında:
Bir sivil toplum örgütü olan Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), ülkemiz inşaat sektörünün başta gelen bölümlerinden biri olan ‘çatı’ konusunda, kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirme amacı ile üretici, distribütör ve uygulamacı firmalar tarafından 2002 yılında kuruldu.
ÇATIDER’in kuruluş amaçlarını; Türkiye'de çatı malzemesi üreten, dağıtan, uygulama yapan firmaları, meslek gruplarını ve bilim adamlarını bir araya getirmek, güncel teknolojiyi ve standartları yakalamak için güç ve işbirliği yapmak ve bu doğrultuda ülkemiz çatı sektörünün gelişmesini, büyümesini sağlamak olarak sıralamak mümkün.
ÇATIDER, derneğin eğitim kulübü olan Çatı Sistemleri Eğitim Merkezi (ÇATISEM) bünyesinde bugüne kadar 30'u engelli olmak üzere toplam 452 kişiye çatıcılık eğitimi vererek usta ve çıraklar yetiştirdi. Dernek, 2007-2008 yıllarında Türkiye genelinde 25 il veya ilçede 29 Mimarlar Odalarında 1.150 mimara “Çatı Sistemleri Eğitimleri” verdi. 2004 yılından bu yana 15 üniversitenin mimarlık fakültesinde yapılan 28 eğitim ile 2 bin 800 mimarlık öğrencisine, 80 akademisyen ve öğretmene ulaşan ÇATIDER’in geliştirdiği “Çatıcılık Mesleki Eğitim Müfredatı” bugün meslek liselerinde ve Çatı Ustası Sertifikasyon eğitimlerinde referans alınarak uygulanıyor.
Bugüne kadar Çatı-Cephe Fuarları, Ulusal Çatı-Cephe Sempozyumları, öğrenci proje yarışmaları düzenleyen ÇATIDER; sektörü ile ilgili meslek standartları hazırlıyor, AB projelerinde ortak olarak yer alıyor, "Çatıcılık Geliştirme ve Uyum Kursları" kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve ÇATIDER onaylı Çatı Ustası Belgesi veriyor. Belirli periyotlarla “Çatı Kaplama Malzemelerinin Sektör Büyüklüğü” araştırmaları yapan ÇATIDER, gerek inşaat sektörü gerekse akademik açıdan Türkiye’de ilk ve tek olan “Çatı Kaplama Malzemeleri Uygulama Detayları Kılavuzu”nu da hazırladı ve bu önemli yayın 4 bin 500 kişiye ulaştı.